用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 油蔴地天主教小學 油麻地天主教小學
go

油麻地天主教小學 [複製鏈接]

想請教,一間有括弧(海泓道)有何分別呢?校網是相同的嗎?

7    0    0    0

有何分別?

咪校名、地址、校長和教職員唔同囉!

http://www.edb.gov.hk/attachment ... ts/2015dpnet-31.pdf

誰人受痛苦被懸掛在木頭  至高的愛盡見於刺穿的手

回覆:油麻地天主教小學

2間唔同學校喎

記得留意簡介日期,好快full

Melody008 發表於 14-12-13 15:06
想請教,一間有括弧(海泓道)有何分別呢?校網是相同的嗎?

當年小學轉全日制,新果間係由舊果間分拆出來變成兩間,由於名字相同,所以新果間後面加上括號。

唔該各位
咁年年新聞報導講好多人爭嗰間係邊間?

Melody008 發表於 14-12-13 17:13
唔該各位

兩間都多人爭,成績同升中派位又係叮嚀馬頭,不過新油天校舍較新較大,比較受歡迎。

Melody008 發表於 14-12-13 17:13
唔該各位
其實新舊油天都係多人爭,皆因自行時大家都係計關係分。父母兄姐邊間畢業就報邊間。如果係博抽獎入,建議樓主比較兩間自行世襲超收情況,重有幾多抽獎位。
Lucky draw 既野,都係計機會率。

kufubaby 發表於 14-12-13 17:44
其實新舊油天都係多人爭,皆因自行時大家都係計關係分。父母兄姐邊間畢業就報邊間。如果係博抽獎入,建議樓 ...

如果係參加自行要世襲要計分就無辦法,否則一定係新油天較好,淨係個校舍都贏九條街,舊油天個校舍由68年用到而家,超過40年,又殘又舊。

引用:Quote:Melody008+發表於+14-12-13+17:13+唔

原帖由 se6b03 於 14-12-13 發表
兩間都多人爭,成績同升中派位又係叮嚀馬頭,不過新油天校舍較新較大,比較受歡迎。 ...
亦識家長們不喜歡舊油天四週環境,所以大抽獎揀新油天

rockyng  如果大部份人揀新環境, 中籤率..   發表於 14-12-13 21:43

新油天
三測三考全年無休,要勤力有鬥心。學校高層全女班,詳情就自己查下點解。
千禧校舍,香兒星期六上課課室
舊油天
兩測兩考,都係好忙。
舊校舍,BRITISH COUNCIL 九龍上課課室
兩校派位成績相若BAND 1  60%,舊油天好少少。
兩間只可揀一間頭位,排第二已冇幾机會入
[/url]][url=http://lilypie.com][/url]

補充下. 舊油天係歷史耐, 但年年暑假維修, 保養得好好, 絕不殘舊.  另外聖保祿堂位於舊油, 星期日係教徒聚會地方, 神父宿舍都係舊油.

校舍真係咁重要?又唔係火柴盒同千禧校舍比

舊油天係以前下午校, 海泓道係以前上午校, 轉全日制後再分拆出來的. 基本上兩間學校係完全獨立, 無關連的. 舊油天平時默書, 測驗都唔計入考試分, 只係搏考試,  平時大人細佬會較輕鬆. 但有好有唔好, 睇自己心水.

必必 發表於 14-12-14 15:29
舊油天係以前下午校, 海泓道係以前上午校, 轉全日制後再分拆出來的. 基本上兩間學校係完全獨立, 無關連的.  ...
其實為了討好家長及提升知名度,兩間學校唔多唔少都會互相競爭。再加上當年上午校有得搬去新校舍,下午校卻要被迫留在原址繼續使用舊設施,師生之間心裡肯定不是味兒。

se6b03 發表於 14-12-14 16:16
其實為了討好家長及提升知名度,兩間學校唔多唔少都會互相競爭。再加上當年上午校有得搬去新校舍,下午校卻 ...
搬校已經係十幾年前既事, 校監, 校長都轉晒, 舊油天校長由搬校時既蔡校長, 到潘校長, 朱校長到而家譚校長, 轉左幾轉啦! 兩間小學各有各運作, 唔需要特意去提升知名度已經可以吸引學生, 只係某些家長特別鍾意比較兩校. 其實兩間學校係完全獨立, 揀邊間全屬個人喜好.

我是舊油old student
而阿仔也順利自行入舊油
咁多年來,上下午校一直被比較
澄清是當年大家是爭用原址
怕外人誤為別校
但其實一直兩校各方面也不相伯仲
不過,容觀睇,千禧校舍又真是好吸引

回覆:miffy^ 的帖子

派得很好, 看你囝囝讀得很開心, 又不大壓力。 叻

miffy^ 發表於 14-12-16 12:58
我仔新油天畢業, 每年11月, 3月, 6月考試, 一年考3次好忙咩?? 評估唔計落成績表, 默書每學段中英各三次,  ...

點解升中派得咁散既 ? 一班同學分佈係咁多間唔同中學。

‹ 上一主題|下一主題