用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 啓思小學附屬幼稚園 有些擔心, 想請教有小朋友讀緊既家長
樓主: monchhibaby
go

有些擔心, 想請教有小朋友讀緊既家長 [複製鏈接]

monchhibaby 發表於 14-12-12 22:10
我很喜歡啟思附幼, 有明年k1 am offer, 打左電話去學校想了解多些, 問左每天英文及普通話學習時間, 同埋師 ...

RE你的問題:

1&2 上面已答了. 我唔可以代表學校,不過坦白講,在講求名牌及成本效益的香港,一心一意入讀CPSKG的家長比例應該不多 (正如之前有家長都提過有名幼OFFER會放CPSKG). 因此學校預留較長的WAITING LIST我認為是無可厚非.

我小朋友一班約30人左右, 每日的活動時間 (包括事項公佈,茶點,排洗,到戶外PLAYGROUND活動等) 都是一班一齊進行 (小朋友是分4-5小組坐), 由一位廣東話班主任帶領, 一位廣東話老師及一位廣東話助教協助. 然後是分大組活動, 我小朋友一班會分成三組, 一組是用普通話進行活動 (除主題活動外還包括普通話拼音), 一組是英文 (除主題活動外還包括PHONICS), 另一組是廣東話 (除主題活動外還包括寫字或連線訓練,亦會到圖書館及音樂室等). 小朋友是ROTATE到不同語言的組別進行活動. 留意我講的是以特定語言進行活動而不是教那種語言. 因為CPSKG是用主題活動教學法的, 小朋友是用三種不同語言參與同一主題的活動 (例如是"我的家人")從中學習語言技巧及豐富思維知識訓練, 活動包括設計MINDMAP, 講故事及SHOW & TELL. 而英文NATIVE TEACHER及普通話老師在廣東話活動時 (如食茶點或戶外活動)在場到不同組與小朋友互動. 所以學校真的很難像一般傳統幼稚園般告訴你各種語言的時間比例, 只能說大約每個小朋友每日能接觸超過1小時英文, 超過1小時普通話, 其餘是廣東話.

至於語言夠不夠, 我常覺得這是視乎家長的支援與期望.

回覆:gorbb 的帖子

謝謝你的回覆,我係一心入啟思既家長,好欣賞佢既理念,聽到45人,令我有些擔心,我明白未必會收到45人咁多,真係唔想咁多人

你既回復好詳細,令我放心不少,語文老師我唔係要佢地教乜野,只係希有語境比小朋友慢慢浸,充足時間比佢地接觸,如你所說的人數和安排我就好滿意,希望下年都能如此

引用:+本帖最後由+gorbb+於+14-12-16+12:23+編輯

原帖由 gorbb 於 14-12-16 發表
好多謝你的回覆。

請問學校是否有足夠數目Net 同PTH 老師?是每班特定兩位語文老師?還是語文老師需要走堂,穿梭不同班別?
另外見老師好像很年輕,你覺得經驗足夠嗎?謝謝

gorbb 發表於 14-12-16 11:08
RE你的問題:1&2 上面已答了. 我唔可以代表學校,不過坦白講,在講求名牌及成本效益的香港,一心一意入讀CPSKG ...
好多謝您分享呀!請問您覺得學校在德育培養和創意兩方面,您覺得學校做成點呀?謝謝
聽完您咁講~我好安心做入讀既決定~

kvvvcheung 發表於 14-12-16 14:40
好多謝您分享呀!請問您覺得學校在德育培養和創意兩方面,您覺得學校做成點呀?謝謝
聽完您咁講~我好安心做入 ...
一次過答兩位吧!

每班都是由指定的ENGLISH NATIVE TEACHER及普通話老師任教, 至於人數是否足夠或者老師是否需要穿梭不同班,這是學校行政安排,我沒有去理. 總而言之就是每班都最少是指定的廣東話班主任+老師, 指定的ENGLISH NATIVE TEACHER 及指定的普通話老師, 而不會出現今日A老師, 明日B老師的情況就是了.

老師我不覺得年輕, 反而非常資深喎!

德育方面, CPSKG是基督教學校, 上學及茶點都要祈禱; 另外, 學校會定期鼓勵同學參加各種公益活動, 在聖誕等節日又會有BOOKLET教家長如何在佳節引導小朋友分享的美德等. 不過, 我自己認為德育教育始終應以家庭為基本. 再者, 友儕間的影響都很重要. 而選擇CPSKG應該都是較低調而不愛競爭SHOW OFF的人 (最少我在家長群中的感覺如是), 因此, 我個人感覺大部分CPSKG小朋友都是謙厚有禮的.

創意方面,一般的美術活動當然有. 而學校是利MINDMAP去引導小朋友思考的. 能否培育創意都要似乎小朋友個人的能力了.

希望能幫到大家!

引用:Quote:kvvvcheung+發表於+14-12-16+14:40+

原帖由 gorbb 於 14-12-16 發表
一次過答兩位吧!
每班都是由指定的ENGLISH NATIVE TEACHER及普通話老師任教, 至於人數是否足夠或者老師是 ...
好感謝你如此用心回答大家的問題,我們現在已經決定入讀,只希望校車安排得線路合理就好!

回覆:有些擔心, 想請教有小朋友讀緊既家長

睇到gorbb既回復後,我應該九成會選啟思,想問下其他啟思既準家長,有冇興趣開個whatsapp gp, 或者有冇現有既chat group可以參加,可否pm我,謝謝!

引用:睇到gorbb既回復後,我應該九成會選啟思,

原帖由 monchhibaby 於 14-12-16 發表
睇到gorbb既回復後,我應該九成會選啟思,想問下其他啟思既準家長,有冇興趣開個whatsapp gp, 或者有冇現有 ...
PM ed la

kvvvcheung 發表於 14-12-16 18:29
PM ed la
pls pm me too!

Please pm to me

回覆:kvvvcheung 的帖子

Got it, will creat a whatsapp group.  If any others wanna join, pls pm me ur mobile

回覆:kvvvcheung 的帖子

pm me too please!

PM too!

Pls pm me too, i want to join the chat group

回覆:ATBB1312 的帖子

Pls pm me ur mobile

小兒讀緊,21人一班,分小組形式,幾人一組,流讓小朋友跟以至3位老師。

引用:小兒讀緊,21人一班,分小組形式,幾人一組

原帖由 amberpan7 於 14-12-19 發表
小兒讀緊,21人一班,分小組形式,幾人一組,流讓小朋友跟以至3位老師。

...
請問是上午還是下午,你仔仔k1嗎?

My gal gets the AM offer. Would you please pm me too, i want to join the chat group. Thank you.

引用:Got+it,+will+creat+a+whatsapp+group.++If

原帖由 monchhibaby 於 14-12-16 發表
Got it, will creat a whatsapp group.  If any others wanna join, pls pm me ur mobile
Just Pm you. Pls add me
Thanks

回覆:c-shirley 的帖子

Pls pm me ur mobile

‹ 上一主題|下一主題