用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 啓思小學附屬幼稚園 有些擔心, 想請教有小朋友讀緊既家長
go

有些擔心, 想請教有小朋友讀緊既家長 [複製鏈接]

我很喜歡啟思附幼, 有明年k1 am offer, 打左電話去學校想了解多些, 問左每天英文及普通話學習時間, 同埋師生比例。

英普時間方面佢地話每日都有, 但唔會用時間去計係睇教學須要。

而師生比例就令我有些驚訝, 每個課室會有45個學生, 最少三個老師, 若語文老師在場就唔止三個。

想請教一下啟幼家長,

1. 會覺得太大班, 小朋友得不到足夠關顧嗎?

2. 知否學校是否會安排多些小組教學,45個小朋友,大班教,我覺得有些困難

3. 感覺英普教學時間足夠嗎?

謝謝!

3    0    0    0

我個女都係有下年am offer, 我成日以為最多三十幾人, 四十五個又真係多左D喎...

回覆:monchhibaby 的帖子

下?!45人?之前有現讀家長話上午約30,下午甚至得20之喎...

其實我一直不明白收生安排,點解十一月頭,到月尾仲有得in,一路派offer一路再in。有offer幾日內已經要交留位費啦....係咪真係超收咁誇?!

monchhibaby 發表於 14-12-12 22:10
我很喜歡啟思附幼, 有明年k1 am offer, 打左電話去學校想了解多些, 問左每天英文及普通話學習時間, 同埋師 ...
太大班,每個小朋友受關注時間少左,必然影響每個小朋友吸收英普語言,一定要向學校反映!

我剛打去學校問,佢地話每年師生比例不同,但根據教育局所批,每班最多45人,3個老師。要待下年5月收學費才能確實。
現在仍然收報名表,會on waiting list喎

我喜歡啟思附幼就係因為佢師生比例好, 現在真的很擔心。

引用:我很喜歡啟思附幼,+有明年k1+am+offer,+打

原帖由 monchhibaby 於 14-12-12 發表
我很喜歡啟思附幼, 有明年k1 am offer, 打左電話去學校想了解多些, 問左每天英文及普通話學習時間, 同埋師 ...
我記得有家長話每班有三個廣東話老師,另外英文和普通話老師會分別跟1.5小時?是否可以理解為會有四個老師(三個固定廣東話加一個語言)上堂?
如果係如此我倘可以接受,如果只有三個老師就太多小朋友....
希望學校可以講清楚點

回覆:有些擔心, 想請教有小朋友讀緊既家長

多謝大家既回復

多謝大家既回復,我打算下星期再打去問清楚,現在k1幾多人,以往試過45人嗎?有多少分組時間,再update大家

啱啱問左校長,佢話最多45人,教育署規定,但冇話下年點,只係話希望唔駛。總之答得好保守,問左等於冇問

引用:啱啱問左校長,佢話最多45人,教育署規定,

原帖由 sunnymama2 於 14-12-13 發表
啱啱問左校長,佢話最多45人,教育署規定,但冇話下年點,只係話希望唔駛。總之答得好保守,問左等於冇問 ...
45人究竟係幾位老師?3定係4?3個小組定係4個?這比較重要

cuereheart 發表於 14-12-13 22:03
45人究竟係幾位老師?3定係4?3個小組定係4個?這比較重要
3個老師,有小組時間。最多45人係好官方的答案,校長意思話知道好多家長都可能另有offer,最終應該冇45人咁多。
大家今日有去聽講座嗎?BTW,今日聽完有d失望。。。原來學校冇興趣班提供,仲諗住俾囝囝番學前或番學後留係學校學興趣班tim

我無去呀,原來有講呢d,我以為淨係講腦發展嗰d,所以無去,請問仲有冇講關於課程既野,有冇要留意既野

我今日都有去講座,問咗我最關心的校車問題,原來好多區佢地校車都唔到,話每年都要重組,08/2015先知路線圖。。

引用:我很喜歡啟思附幼,+有明年k1+am+offer,+打

原帖由 monchhibaby 於 14-12-12 發表
我覺得無論幾多個老師係課室,45人一班根本好難  manage, 尤其佢地全部都只係3-4歳小朋友

Can the classroom fit 45 children inside? It didn't seem that big during interview!

回覆:sunnymama2 的帖子

再問左,同你既答案一樣,最多45,下年先知真正人數,現在係三十幾人一班,起碼三個老師,語文老師入班就會再一至兩個老師,有小組時間,按課程須要安排

如45人一班,一個喊,幾個大叫又玩,幾個走來走去咪失控?

我小朋友讀的是上午班, 班內一向是30個小朋友左右 (之前有家長分享下午班約20多個小朋友) 我自己未見過有40多人一班的情況. 我諗職員只是講一個官方又最保險的答案而己.

另外, CPSKG與一般名幼不同之處是, 一般名幼會有指定報名,面試及公佈結果時間, 效果是很多人報名, 然後是只有少數人獲取錄,更多人是REJECRED 或WAITING. 容許我說CPSKG從來不是用這種”造勢”方式收生. CPSKG一年365日都接受收報名表, 然後以先收表先面試方式, OK即收, 唔OK即REJECT或WAITING. 所以大家好像覺得CPSKG常常收生 (當然亦會有人中途放位).

‹ 上一主題|下一主題