用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 英藝幼稚園
go

英藝幼稚園 [複製鏈接]

請問英藝真係好差咪?好多媽媽話佢係後備中既後備,但聽朋友讀緊元朗英藝又話好好,依家屯門英藝收am,交左留位費,但又有的擔心,sunkids又收pm、亦交左留位費,好想讀am,但想讀sunkids,所以依家好糾結,有讀英藝既朋友分享下嗎?

5    0    0    0

落離Nicole 發表於 14-12-12 21:34
請問英藝真係好差咪?好多媽媽話佢係後備中既後備,但聽朋友讀緊元朗英藝又話好好,依家屯門英藝收am,交左 ...
我有FD.入去做過文員,只知沙田分校吳多掂........成日轉老師,管理層好MEAN, 又係收錢至上果隻

回覆:落離Nicole 的帖子

當然選擇Sunkids!  
我唔係用家, 但見識過元朗英藝上 playgroup情形! D老師完全唔識帶動班小朋友一切唱歌跳舞。記得去年interview,  呢班NET 老師只係列隊企向門口, 完全冇同 D 小朋友或家長傾下計。
雖然有offer, 我最後都放棄學位!

我小朋友讀緊沙田英藝,行政混唔混亂未領教到,但老師好關心我小朋友,語境好lee d我就已經見到。
有時,我唔係好明行政混亂係咪真係咁大問題,讀書唔係為學習咩? 行政混亂對小朋友影響真係咁大? 行政混亂,應該係影響家長咋嘛~  一間學校,又或者別人口中ge學店,點解要求有對於家長的good service? 佢serve得我小朋友好就得啦!
之於非用家ge傳言,我唔會話係中傷,因為相信大家都係出於一番好意,但lee d流言,就確確實實影響/傷害左在此校入讀ge小朋友及其家長,希望大家作出評論時將心比己,顧及別人感受。
我只想表達個人感受,希望大家手下留情,不喜勿插。

引用:我小朋友讀緊沙田英藝,行政混唔混亂未領教

原帖由 fifi47 於 14-12-15 發表
我小朋友讀緊沙田英藝,行政混唔混亂未領教到,但老師好關心我小朋友,語境好lee d我就已經見到。
有時,我 ...
用家意見最真實

有時,我 ...
講得很好!我女女讀緊元朗英藝!

有時,我 ...
上年我曾因bk傳聞曾想放棄此校,但都多謝此間是首間收我囡的,當然之後有其他校call waiting.當時考慮多因素後,決定讀。讀了2個多月,見小朋友學術上是學到嘢,老師都好錫亞囡,放學時,仲叫亞囡抱一抱老師先走,亞囡都即刻抱實老師,唔記得請假都即打來問咩事。傳聞上話佢行政差是錢銀上的問題,例如如果想交了留位費,最後唔讀,又想取番錢,又或者唔想咁快交雜費等,如果好計較交費的時間,可能可說是所謂行政差,但費用其實是遲早都要俾的,所以唔覺是問題。另外如果你好想參觀學校,或者家長義工隊,可能就提供唔到。如果有問題想問學校,其實可以寫手冊,老師會回覆。希望幫到你作考慮下。

回覆:英藝幼稚園

英藝的確幾商業,個人認為唔夠愛心唔夠温情,但細路仔邊識咁多野, 我個仔好鐘意老師,同埋真係學到幾多野,買服務嚟講,fair enough

我囝囝在九龍塘英藝讀N班,好開心,很喜歡返學,時常會唱在校所學嘅歌,副班主任每一至兩個月會致電講解小朋友在校情況,囝囝亦學到野,至今感覺良好,連校工及校車司機都很愛錫囝囝!

回覆:英藝幼稚園

My daughter is in Y.L campus for N class. She did learn a lot, no matter English or mandarin speaking or singing or recognizing words,  all better n better. I feel ok about their admin actually, and teachers do love kids. Perhaps high tuition fee easily make ppl feel commercial?....too many schools are commercial now honestly.

回覆:stevnico 的帖子

真心請教用家/過來人, 請問英藝升小成績好嗎?多數會入到那間小學?叩門有優勢嗎(因為用家都話他學術好)? 應該叩門易?

回覆:yufanny1 的帖子

想問下各位用家,我見到英藝嘅comment多數係語境好,小朋友學到好多野,但自理獨立嗰方便可唔可以?

引用:真心請教用家/過來人,+請問英藝升小成績好

原帖由 yufanny1 於 14-12-16 發表
真心請教用家/過來人, 請問英藝升小成績好嗎?多數會入到那間小學?叩門有優勢嗎(因為用家都話他學術好)?  ...
因囡囡只讀緊N班,我唔知叩門好唔好,我有親戚是大抽獎的,細時讀九龍塘英藝。另外有個媽媽是自行派位入學的,是15分。

引用:想問下各位用家,我見到英藝嘅comment多數

原帖由 jenny1029 於 14-12-16 發表
想問下各位用家,我見到英藝嘅comment多數係語境好,小朋友學到好多野,但自理獨立嗰方便可唔可以?

...
自理方面都要睇你讀全日定半日,其實其他學校一樣,半日時間短,學到自理上的嘢會少些。但全日相對會多些。基本上返學後,知道要line up. 要講多謝。會講pls.自己用spoon叻咗。

多謝有小朋友讀緊嘅家長俾D正面嘅意見, 我個小朋友沙田英藝收了PN, 睇到D用家/過來人嘅意見, 個心都定D.  Thanks!

引用:多謝有小朋友讀緊嘅家長俾D正面嘅意見,+我

原帖由 vpo0615 於 14-12-16 發表
多謝有小朋友讀緊嘅家長俾D正面嘅意見, 我個小朋友沙田英藝收了PN, 睇到D用家/過來人嘅意見, 個心都定D.  T ...
如果係沙田campus , 我個人覺得語境可以放心,行政上佢地確實有少少混亂,但唔算咩大麻煩,我就算喇。我小朋友pn 班,真係學術上方面進步左好多,仲有時教番我地d國語正確讀音,英文亦進步不少。(小孩現在英普班)
有次病左幾日冇返,班主任有打黎問

引用:多謝有小朋友讀緊嘅家長俾D正面嘅意見,+我

原帖由 vpo0615 於 14-12-16 發表
多謝有小朋友讀緊嘅家長俾D正面嘅意見, 我個小朋友沙田英藝收了PN, 睇到D用家/過來人嘅意見, 個心都定D.  T ...
其實bk有太多負面評價,但大部分唔係真正用家。而真正用家都好少出聲,因為唔想受有衝擊。每間學校都有佢生存之道,也有長處短處,要睇家長想要咩。

haha, actually i am interested in Zenith (Kowloon Tong) as well. But I am relli struggling whether to take the offer or not [as i got offer from FulFul as well].
I prefer Zenith becoz of the language env and the campus [relatively new compared to FulFul]. However, it seems the reputation of this school is bad... so i am worry that i would affect the chance to go to a good Primary school...............
Ful Ful got good reputation and caring teacher for sure... seems it is a "safe" choice to go to this school.....
Relli appreciate the users to share their comments abt the school/ course/ teachers....etc... both good and bad.... thank you ^^

fifi47 發表於 14-12-15 20:44
有時,我 ...
其實我吳應該咁多事, 吳係用家.......對呢間學校意見不能作準,
但亦無意中傷呢間SCHOOL...........

我也只從我FD係入面做過, 知道
呢間學校既老師成日轉, 係度話聲俾大家知........
是沒惡意的.........

當然, 真正用家, 是大家的小朋友........
佢地讀得開心便足夠了.........

如果轉既都係好老師, 應該不是問題的

vinvin901 發表於 14-12-17 12:58
其實我吳應該咁多事, 吳係用家.......對呢間學校意見不能作準,
但亦無意中傷呢間SCHOOL...........
sorry, 我都想多事講少少....
我知話轉老師呢件事, 我知沙田分校有2位老師轉左去其他名幼教書, 但請佢地呢d老師時都係由第二間私幼請佢返黎, ....但其他名幼請左佢返黎都係replace一d走既老師, otherwise, 人地學校係有位比佢先請佢遮....咁其他名幼咪一定有老師走同轉老師....老師只係轉工遮, 只可以講呢d net 老師比較jumpy, 有好d既offer就會想走....人望高處.....

好多打工仔心態...轉老師呢d野, 我相信好多私幼成日有...想吾會成日轉老師, 村校囉, 我相信轉老師機會低d
‹ 上一主題|下一主題