用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 選校疑問....
go

選校疑問.... [複製鏈接]

仔仔係邊緣人...1尾2頭...
心中想選銘賢...但老師話要SURE有面試先好選...因仔的成績真係拉車邊...有得面試仔都重有機會...如果學校先睇成績再決定有冇面試...我仔就完全冇機會因銘賢向來只收B1學生喎...

老師提意....
聖若瑟英文中學...我仔應該會讀得輕鬆...老師話係B2頭學校
天主教伍華中學....以仔成績都OK...老師話係傳統B1中學...因為附近冇地鐵,所以好少人揀...
聖言....可試,但仔會辛苦...因學校幾嚴
港島民生....我仔既成績係可以一試...今年果區冇咁緊張會機會大D喎...

問題係...我上網CHECK過唔同的排名...好奇怪地...幾間學校係每個LIST的排名都好大出入...
到底依幾間學校邊間最好?我見聖若瑟英文中學同伍華都係中中黎...但寫住有D科目會按能力以英文援課...最大差別係伍華..老師話B1..但我睇LIST係2C.....而聖若瑟英文中學..老師話2A...但我見係2B...而港島民生...有D話係1B,又有D LIST係2A...老師講都係1C/2A的....
另2間我SURE係B1B/C英中...

自行得2個機會...到底我點揀好呢?

謝謝

mabel_yu  加油  發表於 14-12-14 21:26
elbar  你仔仔係1尾2頭點揀好?:question   發表於 14-12-12 19:12
   3    0    0    0

小朋友是那區

坊間嘅所謂排名,唔好盡信!

39113911 發表於 14-12-12 14:58
小朋友是那區
西貢....但係今年老師話本區好緊張...出去誇區會好D..港島東係最EASY...

回覆:月希 的帖子

聖言同伍華好極端喎,怎可以相提並論?

JoeyJoey 發表於 14-12-12 14:59
坊間嘅所謂排名,唔好盡信!
所以咪上黎問囉...
我係咪應該信老師講的?
但係老師講的同坊間果D LIST差距幾大...
而且係中中...

CX111 發表於 14-12-12 15:14
聖言同伍華好極端喎,怎可以相提並論?
所以我好奇囉但老師話伍華係B1...但我睇的係2C...中中...
聖言我仔係越級的...因我仔最多係1C/2A

伍華sure 係 band 2C, 點解你老師甘講-- 好保守, 如果亞仔真是band 1C or 2A, 你要自己再filter 下老師的意見, 係咪有聯係關係, 踓然伍華校風都ok 的

回覆 月希 的帖子

我都係今年小6生家長....

我都有睇d所謂排名,不過睇過就算了!
反而我係會上心儀學校嘅web-site 睇下,再search 下dse 嘅成績,同入3大or8大嘅比率...
老師嘅意見亦都會考慮.....

可能老師係想保住學生派頭3志願嘅比率先有咁建議,
與其你唔太認同老師的建議,不如search 下心儀的,但不要用坊間排名去比較!

王國會長

月希 發表於 14-12-12 15:16
所以我好奇囉但老師話伍華係B1...但我睇的係2C...中中...
聖言我仔係越級的...因我仔最多係1C/2A
...
本來就冇一個官方學校Banding, 坊間的各有各排, 也不宜信足.

Marians 發表於 14-12-12 15:23
伍華sure 係 band 2C, 點解你老師甘講-- 好保守, 如果亞仔真是band 1C or 2A, 你要自己再filter 下老師的意 ...
就係聽完老師講...更亂..本來諗定左2間...
一間誇區,一間本區..
但係學校話今年本區好大競爭...唔提意本區...

提意的學校我之前諗都冇諗過...

係港島民生..之前有想去簡介會...但已FULL
老師話B2頭的可試...

聖言...我覺得太嚴同難...一開始就冇諗...
另外2間...地點都唔就腳...我都冇諗過...而且係2B/C的..
我自己再揀...都係睇2A的....

唔知係咪老師太保守...還是我仔真係咁差....

Johnny@Klnbay  觀塘區旅郭碧鳳,寧波第二不錯。   發表於 14-12-12 16:08

JoeyJoey 發表於 14-12-12 15:31
回覆 月希 的帖子

我都係今年小6生家長....
老師提意的都完全唔係我心水

回覆:選校疑問....

伍華好耐之前係強校,出好多engine人才,但轉左中中之後就唔掂了。文憑試m2都停開過。

若你仔仔是B1C/B2A,那應該進取點,找一些 B1B-B1C 中學,一些收了都不會後悔的。

你可以買由香港專業教育出版社的中學排名看一下,這是我看過覺得比較中肯的排名,都可以有點啟發。

回覆 月希 的帖子

但西貢跳出應跌band,東區吾系弱區

銘賢我諗就算升到都唔適合。佢係深水埔數一數二嘅學校,因為男仔無咩好揀。你仔仔一尾二頭,入到都係包尾,無動機向上追。自行最多都係揀一中至尾嘅學校好d. 否則,一唔好彩第三次呈分失手,或學校高估自己band 1 學生數目,到時以為band 1 甘揀就好危險。
[

回覆 chrischeung 的帖子

所言甚是!

ha8mo 發表於 14-12-12 18:44
啟德明渠果堆野
避得就避啦
點解既?
‹ 上一主題|下一主題