用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 自己教小朋友彈琴好唔好呢?
go

自己教小朋友彈琴好唔好呢? [複製鏈接]

自己教小朋友彈琴好唔好呢?

如題

我自己有8級...
laughin' to keep from cryin'

Re: 自己教小朋友彈琴好唔好呢?

why not?
自己教到就教啦,當係親子活動,除非你小朋友好大,抗拒跟你學。
[img][/img]

醒目開學勳章 貢獻勳章

Agree

diana 寫道:
why not?
自己教到就教啦,當係親子活動,除非你小朋友好大,抗拒跟你學。
以心開揚待人真  晴朗笑容樂在心

我初初都試過, 但效果唔好, 因為佢唔當我係"老師", 佢只係覺得我同佢玩.  有時想嚴d糾正佢, 佢仲會駁我咀.  

最後, 我都係比佢跟出面老師, 咁仲好.  我同老師講明我都識彈琴, 我可以o係屋企督住佢practise, 仲可以同老師夾, 見佢有咩做得唔好就同老師講番, 等老師話佢, 老師一句好過我十句呀.

簽名被屏蔽

〔quote]
Teresa 寫道:
我初初都試過, 但效果唔好, 因為佢唔當我係"老師", 佢只係覺得我同佢玩.  有時想嚴d糾正佢, 佢仲會駁我咀.  

[/quote]

我都認為我自己教不到個仔,佢每次彈一首就攬下我錫下我,我叫佢正經d當我是老師,佢就說:〔唔好玩啦,你着睡衣ge.....] 我都沒佢辦法,唔通換埋衫set埋頭o羊.

The best way to teach is to make learning a game.  I personally teach my girls music and we have alot of fun together.  Mothers should have a light heart.  Ten minutes of happy teaching is quality teaching.

A child should learn that music is enjoyment of quality time with Mama .

我有一個非常好的方法,我自己萬試萬靈,就係表現自己好的方面引個仔叫你教佢,就好似彈琴咁,當我個仔自己玩緊玩具時候我就去彈琴冇理佢,而佢就偏偏走過o黎睇我彈,而我繼續冇理佢,而佢就開始不耐煩,坐上黎咁我就問佢一齊彈好唔好
佢就話我唔識喎...咁我就順理成章....he he he 以後都唔冼破費了 .
但都有失敗例子係我果fd..咁我就話係個小朋友冇興趣.
亦都唔需要破費在這方面,叫她發掘其他興趣吧

babysze 寫道:
我有一個非常好的方法,我自己萬試萬靈,就係表現自己好的方面引個仔叫你教佢,就好似彈琴咁,當我個仔自己玩緊玩具時候我就去彈琴冇理佢,而佢就偏偏走過o黎睇我彈,而我繼續冇理佢,而佢就開始不耐煩,坐上黎咁我就問佢一齊彈好唔好
佢就話我唔識喎...咁我就順理成章....he he he 以後都唔冼破費了 .
但都有失敗例子係我果fd..咁我就話係個小朋友冇興趣.
亦都唔需要破費在這方面,叫她發掘其他興趣吧

Agree Agree......This is exactly how it should be done.  Teaching 5-10 minutes a day would be fine.  Formality is not important.  Spending time with the child is.  Have you not heard that parents are the child's best teacher???
該用戶已被刪除

多謝各位的意見。我都有點擔心大小姐會因為同我熟唔聽我隻笛,重有我唔係一個好有discipline的人,我驚佢好唔學壞就學個十足,以後重難搞。

都係搵個老師...唉,好貴。

:-|
laughin' to keep from cryin'
‹ 上一主題|下一主題