用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 自行分配問題
go

自行分配問題 [複製鏈接]

請問自行分配填2間,是不是一定有面試機會?如有面試,通常甚麼月份?

1    0    0    0

引用:請問自行分配填2間,是不是一定有面試機會

原帖由 Happyalanbaba 於 14-12-11 發表
請問自行分配填2間,是不是一定有面試機會?如有面試,通常甚麼月份?

...
不是每間都有面試機會的。

回覆:自行分配問題

有面試多數3月左右

引用:有面試多數3月左右 +

原帖由 austism 於 14-12-11 發表
有面試多數3月左右
想請教一下,冇面試機會的話,學校是不是只看呈分試成績收取學生

引用:Quote:原帖由+austism+於+14-12-11+發表有

原帖由 Happyalanbaba 於 14-12-12 發表
想請教一下,冇面試機會的話,學校是不是只看呈分試成績收取學生

...
唔係呀,睇邊間咋!

例如:張祝山,冇面試,只睇成績而收生。

QC、九華、BPS: 選部分人面試,唔係個個有得in㗎。

自行是由學校决定怎样收生,教育局會比有選這間學校的學生的呈分學校参考

你睇返心儀學校既要求,每間學校都唔同。有部分學校會全見申請人,有部分會揀黎見。通常學校會show埋甄選面試準則,咁你可以睇到每項目佔既比重再決定。

對自行選校小小心得 !
    1 . 先睇睇自已小學近3年升中派位 , 了解自已學校水平
    2 .根據同學4 , 5年级成績選校 ,可選3 ,4間上心儀學校網址下載申請表睇吓學校要求
    如果同學是全级頭20 , 而選校得宜 ,隨時8到9成自行成功 ,當時師老師咁講我有懷疑 ,放榜後見是準確的
     自行兩間 ,可先選一間全面試一間選擇考生面試 ,再選一間啱程度直資希望有一次實戰面試機會.有部份學校班主任會問家長自行意向 ,是很有參考價值.
     有部份學校會講出上年有多少申請 ,及接受面試人數 ,要小心衡量 .亦可與同校家長交換心得 ,了解自已學校自行情况 .

回覆 屋邨仔 的帖子

想問問如果是跨區呢?

無分別 , 我全選跨區

回覆 屋邨仔 的帖子

謝謝你啲回覆

王國會長

G825 發表於 14-12-12 11:09
回覆 屋邨仔 的帖子

想問問如果是跨區呢?

自行冇所謂跨唔跨區, 可參考下我囡:
http://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=2850701

回覆 瑩瑩老豆 的帖子

瑩瑩老豆,拜讀過你的文章,我想請教你,你女兒那個學校2、3名參加庇理羅士中學面試的學生,最後都被錄取了吗?

王國會長

引用:回覆+瑩瑩老豆+的帖子 瑩瑩老豆,拜讀過你

原帖由 G825 於 14-12-12 發表
回覆 瑩瑩老豆 的帖子

瑩瑩老豆,拜讀過你的文章,我想請教你,你女兒那個學校2、3名參加庇理羅士中學面試 ...
1個自行入SSGC, 1個應是聯繫位入

瑩瑩老豆 發表於 14-12-12 11:30
自行冇所謂跨唔跨區, 可參考下我囡:
http://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=2850701
...
自行選校揀選的學校如是誇區,會影響統一大抽獎揀選自己區學校的誠意分嗎???
還是應該一心一意自行與統一也選一樣會好D?????
有影響嗎??????

王國會長

ctslhkc 發表於 14-12-12 18:05
自行選校揀選的學校如是誇區,會影響統一大抽獎揀選自己區學校的誠意分嗎???
還是應該一心一意自行與統一也 ...

部份學校或在叩門時要求自行有報過才可以叩. 但選校還是看是否心儀, 沒必要一定自行與統一選同區一樣.

引用:Quote:原帖由+Happyalanbaba+於+14-12-12+

原帖由 austism 於 14-12-12 發表
唔係呀,睇邊間咋!

例如:張祝山,冇面試,只睇成績而收生。
如果冇得見,咪浪費一個機會?

引用:Quote:原帖由+austism+於+14-12-12+發表唔

原帖由 sarali 於 14-12-13 發表
係呀

王國會長

sarali 發表於 14-12-13 15:56
我會咁睇, 如果學生未逹學校要求, 就算話全部見, 雖然叫有得見好似自我感覺良好, 但最終都會係白行.
上年就識一個B2中間的報英華女校, 話貪佢全見可搏下, 結果當然係白行, 所以係咪浪費機會還看是想進取或保守.

瑩瑩老豆,因我與你一樣都喜愛SSgC的校舍,但同樣與BPS有聯繫位,難以取舍,請給意見
‹ 上一主題|下一主題