用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 如何教他減壓
go

如何教他減壓 [複製鏈接]

較早時己出帖話合格多小小,早幾天出了測驗全级成绩,133人排52,平均分最高8O幾,而他就60幾,成曰覺得自己差,我就當然收貨,而他覺得自己好似唔夠班,真心請問有冇過來人分亨心得,謝謝

3    0    0    0

考得幾好呀!消極禁覚得自己唔夠好,不如積極地做个賽後檢討,睇下唔夠好既地方係边?(唔止係分数,仲有温書方法、作息時间、測考準備、答題技巧……定要做下多d練习呀pastpaper呀之類)。話佢知終点係DSE,仲有好多時间加油。

tinlong89    發表於 15-3-22 19:19
LUCKYO    發表於 14-12-12 12:11

回覆:Yanamami 的帖子

系呀,我覺得OK,不知是否他要求高,但他真是讀得很辛苦,又默書,又做乜,又做物,真是想升中二時幫他轉B2學校,等他冇甘大壓力,他同補習老師講現在返學好像系倒捱,聽了心都實,這校是他揀選,他也估不這樣辛苦,真是烦

但辛苦得黎成績算係禁啦~133人考5x, 即係有進步空间但又唔会墊底跟唔上,其实要名列前茅唔易㗎喎,除左勤力如牛有時都要d天份吖!無压力会hea,太大压力会整死自己,要啱啱好先可以推动个人吖~你仔要明白呢个道理先得。

Yanamami 發表於 14-12-11 22:35
但辛苦得黎成績算係禁啦~133人考5x, 即係有進步空间但又唔会墊底跟唔上,其实要名列前茅唔易㗎喎,除左勤力 ...
多謝解答,希望有其他辨法幫他減壓

回覆:eytben 的帖子

估問題不是壓力,應是努力/付出同成績不成比

引用:估問題不是壓力,應是努力/付出同成績不成比

原帖由 dsedse 於 14-12-12 發表
估問題不是壓力,應是努力/付出同成績不成比
如果他努力/付出都是這成绩,他也很盡力,是否他真的不夠班?

eytben 發表於 14-12-12 12:03
如果他努力/付出都是這成绩,他也很盡力,是否他真的不夠班?

不會的, 仲有時間去調節, 我囡囡小一時, 因為讀普通幼稚園所以第一次考試是全級中間綫, 到小六是全級头浸位置, 依家重新再適應中學生活同煩集功課/活動/背書/間中有QUIZ,
成績都係唔理想, 但我心信佢地有一定的能耐, 只要不要放棄, 有時間多重溫習作,
唔明快点去解結, 不要堆积到測驗/考試至去解, 就唔會唔夠時間應付

只付出第一个学期就可以有結論夠唔夠班嗎?即食文化左d喎!唔夠班就唔係呢个名次啦~你勤力你付出,人家都会呀!世界上点会有一步登天呢?我估計小学时名列前茅,而家接受唔到只係中上?要知道—山还有一山高,你再勤力总有人勤力过你,你叻总有人叻过你。

心理質素好重要! 叫囝囝不要人比人, 他的對手是自己, 經過一次洗禮, 應或多或少知道自己不足之處是什麽,對症下藥吧!
鼓勵他追求卓越精神, 今天的我, 比昨天的我進步, 就值得鼓掌。當然少不了家長的鼓勵!  當建立好的心理素質及自信心, 定能勇往直前! 加油!

tinlong89    發表於 15-3-22 19:20
connielam  very agree "他的對手是自己..   發表於 15-3-20 13:17
dsedse    發表於 14-12-12 15:15
Yanamami    發表於 14-12-12 13:12

回覆:如何教他減壓

一山還有一山高,唔好諗唔夠班,而係有人更超班。在b1a只要守到頭一半直到畢業都已半隻腳入左大學。同埋小學時唔駛勁努力都全級頭十 到中學時讀通宵都未入流,個落差會難受。要教曉積極面對,畢竟人人都是同級生,改變方法後就會成功。多多鼓勵他便可

tinlong89    發表於 15-3-22 19:22
tinlong89    發表於 15-3-22 19:20
Yanamami    發表於 14-12-13 06:49

回覆 eytben 的帖子

你囝可能已開始有點招慮的病徵,試下轉移他的生活方式,臂如放多些時間在自己喜歡的運動,音樂或各種興趣上,同時協助他找出不安情緒的源頭,如果是父母或自己的期望過高,咁就要盡快調低,低到自己開心冇壓力為止,讓他知道最壞的結果是甚麼,教他只要不和別人比較,接受就算是最壞的結果是出現了也沒有甚麼大不了,不要顧別人的眼光。再定下正確的人生觀,咁就可以重新出發,輕鬆番曬。如果自己做不來,可請催眠治療師代勞,催眠是最有效而徹底處理壓力的方法,請勿亂食藥或試甚麼食療或健康食品,只是治標不治本。

Yanamami    發表於 14-12-13 06:50

回覆:如何教他減壓

KT0603 發表於 15-1-8 01:05
樓主,我看過你另外那個post,了解了些。我仔都係今年升中一,最初學校的quiz都經歷了合格多少少呢個狀態, ...
係 専心好重要 啊囡話就算个堂几眼瞓几累都要塞老师講过嘅野入腦 温書都唔洗咁辛苦

eytben    發表於 15-1-8 13:29

引用:Quote:KT0603+發表於+15-1-8+01:05+樓主,

KT0603 發表於 15-1-8 08:45
早晨!
我仔上堂一向都專心,但上了中學,課程深了多了,而且用英語,唔係睇明珠台有字幕。所 ...
早晨!
係無字幕明珠台真係聽得几辛苦, 我囡囡五年級時, 只上咗一年 英文NEWS 嘅堂
(內容都係港聞, 小小通識, 有同同GROUP 同學仔DISCUSSION)几有效, 所以上中學聽/講都比較軽鬆。

引用:Quote:KT0603+發表於+15-1-8+08:45+早晨!我

回覆:TwinWong 的帖子

可介紹吓英文News班嗎?好有興趣,thx

係唔係佢班朋友都係好好成績所以覺得有呢種壓力?
比佢同朋友玩多D放鬆一下啦
‹ 上一主題|下一主題