用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 有無家長無俾小朋友讀n班又直接有學校收k1? ...
樓主: bbnboot
go

有無家長無俾小朋友讀n班又直接有學校收k1? [複製鏈接]

引用:Quote:原帖由+bbnboot+於+14-12-11+發表係

原帖由 picture 於 14-12-15 發表
No.   niece got S C K1 without P N training.
Picture, ur niece attended playgroup all the way up to 3yrs old? Do u know which playgroup did ur niece go to?

我十二月超細Bin三間有二間offer一waiting咩N及pg都無返過,可能有四歲姐姐陪玩,從小已給人印象比同齢早熟半年有多,我也沒有給他去教名幼,因個人認為太商業化,現在小朋友太可憐了,其實k1-k3已是學前教育了,那為什麼硬要令小孩長期困於所為教育的圈圈裏,讀書路很長吧!親子玩樂才重要!我是ftm

引用:Quote:原帖由+vinvin901+於+14-12-15+發表

原帖由 bbnboot 於 14-12-15 發表
Thx vincin901, 我又無話一定要個仔入名幼。報會照報,入唔入倒到時至算,平常心唔想俾壓力小朋友。會較想 ...
明愛淩月仙都有類似的playgroup…
但都多人報,廳講口碑幾好的……
你可以考慮下

之前有周刋話凌月仙同香港仔東華三院
係隱世優質幼園,可惜我撞時間,我囝miss左去in凌月仙……:

回覆:有無家長無俾小朋友讀n班又直接有學校收k1

呀女係7月b,in 5間有4間offer,1間waiting,冇讀n班,反過2個幾月的playgroup,但本身自己係ftm,一得閒就同佢走圍去,上完playgroup又會同佢係屋企玩反學過的野!

小囡係細囡in K 時都未開始返pn. 有Victoria am 及一女校pm 收.

vinvin901 發表於 14-12-16 18:06
明愛淩月仙都有類似的playgroup…
但都多人報,廳講口碑幾好的……
你可以考慮下
THX!!  我有剛剛上網睇過但唔覺佢有PLAYGROUP.... 係咪而家冇搞喇?我老公以前住O個區所以熟, 佢都話O個間唔錯,
不過我地而家住港島東, 好似又遠過頭.......

bbnboot 發表於 14-12-17 00:44
THX!!  我有剛剛上網睇過但唔覺佢有PLAYGROUP.... 係咪而家冇搞喇?我老公以前住O個區所以熟, 佢都話O個間唔 ...
咁都有可能吳攪, 可能人手吳夠吧...........係啦, 你地住東區, 過來又吳係幾方便既...........

其實東區CWB果頭都好多選擇, 但費用可能貴D啦.........
EK呢度都有幾多PLAYGROUP課程可以參考,

帶小朋友去多點公園玩, 兒童圖書館都OKEY吖

我個仔無讀N班,K1報5間全部有學券,兩間AM offer,三間waiting,因為其中兩間好重視要讀N班,另外一間位少。加上我們只報上午班,所以唔會有PM offer. 最記得有一間interview時老師見佢識得用 "請問..."去問其他小朋友借玩具玩,又主動問老師問題,老師都好surprise佢無讀過N班。

當初唔俾個仔讀N班,係因為想個仔玩多D,同大自然做朋友,多D運動train好身體、鍛鍊意志和多D探索機會,見好多小朋友一返N班就成日病,好辛苦,病左留係屋企都係學唔到野。

而家兩歲九個月行山可以行足兩個鐘唔洗抱,今日得10度,又去行山喇,佢仲話行山好好玩。

引用:Quote:bbnboot+發表於+14-12-17+00:44+THX!

原帖由 vinvin901 於 14-12-17 發表
咁都有可能吳攪, 可能人手吳夠吧...........係啦, 你地住東區, 過來又吳係幾方便既...........
我雖然住東區,但我娘家喺cwb嗰頭,所以cwb or wanchai區都ok ah 請問有無好介紹?

引用:我個仔無讀N班,K1報5間全部有學券,兩間AM+o

原帖由 bonmom 於 14-12-17 發表
我個仔無讀N班,K1報5間全部有學券,兩間AM offer,三間waiting,因為其中兩間好重視要讀N班,另外一間位少。加 ...
Thx Bonmom ! 好同意你咁講,唔想仔仔日病都係我唔想佢返n班嘅其中一個原因。我諗我黎緊會好忙,因有好多地方想帶仔仔去, 見多啲睇多啲,活動下

回覆:有無家長無俾小朋友讀n班又直接有學校收k1?

我仔係11年12月超大b,上年in家姐嗰間唔收,今年in 4間,1間waiting, 2間offer, 1間未出,好感恩終於有書讀。

nice0904 發表於 14-12-18 20:27
我仔係11年12月超大b,上年in家姐嗰間唔收,今年in 4間,1間waiting, 2間offer, 1間未出,好感恩終於有書讀 ...
超大b唔會冇書讀吧......??  上年做細B IN所以唔收?

引用:Quote:nice0904+發表於+14-12-18+20:27+我

原帖由 bbnboot 於 14-12-18 發表
超大b唔會冇書讀吧......??  上年做細B IN所以唔收?
好難講,阿仔要玩性格的話我都無佢乎!好在總算順順利利!

引用:Quote:nice0904+發表於+14-12-18+20:27+我

原帖由 bbnboot 於 14-12-18 發表
而且我個仔都係無讀n,無playgroup,不有個家姐日日同佢玩

5月B女, 無上過PLAY GROUP, N班, 今年報4間幼稚園, 2間PM OFFER, 1間AM OFFER, 1間WAITING~ 最緊要係自己要多抽時間陪伴小朋友,

我個囡無報無上N,報5間都係有學劵,而且有offer~!平時同屋企的貓玩得最多,其次我同我先生成日同佢傾計~!

冬日勳章

回覆 bbnboot 的帖子

我囡無讀n直接考K1,in 8間有6間收~

回覆:有無家長無俾小朋友讀n班又直接有學校收k1?

呀囡10月B,無讀N班,有offer

‹ 上一主題|下一主題