用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 有無家長無俾小朋友讀n班又直接有學校收k1? ...
樓主: bbnboot
go

有無家長無俾小朋友讀n班又直接有學校收k1? [複製鏈接]

簽名被屏蔽

引用:Quote:原帖由+jason1978+於+14-12-11+發表

原帖由 bbnboot 於 14-12-13 發表
Hi Jason1978, 請問你都係港島的嗎?介唔介意分享下happy school 名?我都想個仔入happy school

...
果兩間分別係啟思同德貞

jason1978 發表於 14-12-13 16:50
果兩間分別係啟思同德貞
Hi 你囝囝最終揀咗邊間學校?請問你覺得德貞好嗎?想了解多些,謝!

引用:Quote:jason1978+發表於+14-12-13+16:50+果

原帖由 milkycandy 於 14-12-13 發表
Hi 你囝囝最終揀咗邊間學校?請問你覺得德貞好嗎?想了解多些,謝!
唔係呢兩間。去咗sc, 一樣幾happy

引用:我細佬個女冇讀n,都有好多offer,最後揀左崇

原帖由 cherrybaby21 於 14-12-13 發表
我細佬個女冇讀n,都有好多offer,最後揀左崇真,其實我覺得唔關返唔返n事,父母有心機教都識好多野

...
絕對認同。

回覆:有無家長無俾小朋友讀n班又直接有學校收k1?

其實返pg或者N未必係為左報K1,屋企得1個小朋友,想佢多d同小朋友溝通,學下社交,群體生活都幾好架,囝囝返左pg後,自律左,玩完玩具識執野,學識坐定食野,要排隊先有得玩,所以會繼續俾佢返

引用:其實返pg或者N未必係為左報K1,屋企得1個小

原帖由 scydc 於 14-12-13 發表
其實返pg或者N未必係為左報K1,屋企得1個小朋友,想佢多d同小朋友溝通,學下社交,群體生活都幾好架,囝囝 ...
咁屋企能堅持如老師般都可以學到自理

momothecat 發表於 14-12-13 09:36
10個月?似乎未咁快!我女兒當時應該只講爸爸同BB話,到15個16個月就pick up得好快,我覺得好似開竅咁。多d ...
有呀, 我有日日KEEP住同佢講好多O野. 佢而家未識講, 我就好似個傻婆咁日日O係屋企自己同自己講O野咁~ HAHA

SAIYUNG 發表於 14-12-13 10:21
回覆 bbnboot 的帖子

我記得姑娘問左好多識唔識叫“爸爸、媽媽、哥哥、姐姐、爺爺、嫲嫲、公公、婆婆…… ...
原來係咁. 想問你係咪都係FTM自己湊, 定係屋企人/姐姐湊? O係屋企少同佢講O野所以少機會講O野或聽人講O野?去PLAYGROUP 你O係時一星期返幾多堂呀? 返左半年有咁O既進步好叻呀!!!

jason1978 發表於 14-12-13 17:24
唔係呢兩間。去咗sc, 一樣幾happy
請問SC係.......?

回覆:有無家長無俾小朋友讀n班又直接有學校收k1

SC = st. Catherine
話說回頭,仔仔k1時的確無乜自信,唔敢舉手(或者係唔識),要k1近學期尾先多啲信心。
畢竟,有啲同學仔已經係第三年返學,而佢又第一年入校園,係爭啲

我係ftm啊,一家3口住,又唔近娘家,所以真係少D同其他人講野,我平時返一星期3堂,每堂一小時,暑假返一星期4堂,每堂1.5小時,共返左半年。

KeliWong 發表於 14-12-12 00:01
我係港島媽六月b~無n無pg無哥哥家姐無宗教~心口有個勇字報左三間~面試見長龍粗略計幾百人爭幾十個位~即怯 ...
我都係港鳥媽6月b呀-_-#

SAIYUNG 發表於 14-12-13 22:25

我係ftm啊,一家3口住,又唔近娘家,所以真係少D同其他人講野,我平時返一星期3堂, ...
我同你99%似呀~ 有D擔心個仔TIM......ftm,一家3口住,又唔近娘家,
不過我就每日都有帶佢出下去, 最少都落下樓下, 自己O係屋企都有同佢經常講O野... 唔知有冇幫助, 希望唔會影響倒佢啦......

回覆:有無家長無俾小朋友讀n班又直接有學校收k1

我都係ftm,無返n同pg,11月細b, in左3間,1offer 1waiting 1reject

回覆:bbnboot 的帖子

我住杏花村ftm,獨女~考返村內的其中三間幼稚園~啓思,上書房同聖道明~因為唔想搭車出去~小朋友放學結伴去隔離公園再玩多一陣係好開心~現時已經係公園結識左一群朋友仔~所以交朋友方面唔擔心~而我每天唔駛俾n同pg限住時間,就可以同佢出街周圍玩,博物館,睇表演,展覽,嘉年華,沙灘!每日都好開心當然都好忙!

bbnboot 發表於 14-12-11 21:00
我見好多PLAYGROUP 2歲以上就要人地一星期上3日堂, 如果真係要上, 我自己都登個仔辛苦. 一星期上1 堂我自己 ...
如果你吳係一定要入名幼其實港島區競爭吳大,
你BB仲要吳係龍B
又無佐雙非,

你B應該入到心儀學校,

引用:係咪而家個世代真係唔讀playgroup就無學校

原帖由 bbnboot 於 14-12-11 發表
係咪而家個世代真係唔讀playgroup就無學校收n班,唔讀n班就無學校收k1??
No.   niece got S C K1 without P N training.

引用:我住杏花村ftm,獨女~考返村內的其中三間

原帖由 KeliWong 於 14-12-14 發表
我住杏花村ftm,獨女~考返村內的其中三間幼稚園~啓思,上書房同聖道明~因為唔想搭車出去~小朋友放學結 ...
Hi KeliWong, thx for sharing!!
我同你住得好近呀😁

我都好認同你嘅方法,我就係唔想俾啲上堂時間限住,想帶仔仔去多啲唔同嘅地方玩,見多啲野,感受多啲,係會好忙但會好開心!

引用:Quote:bbnboot+發表於+14-12-11+21:00+我見

原帖由 vinvin901 於 14-12-15 發表
如果你吳係一定要入名幼其實港島區競爭吳大,
你BB仲要吳係龍B
又無佐雙非,
Thx vincin901, 我又無話一定要個仔入名幼。報會照報,入唔入倒到時至算,平常心唔想俾壓力小朋友。會較想報playgroup 或者好似靈糧堂嗰種嘅playgroup型式n班,3歲才入學讀k1, 咁佢3些前我都可有多些機會帶佢四處去,見多啲野,去多啲地方。不過其實淨係揀playgroup已經太多選擇,唔知邊間好

‹ 上一主題|下一主題