用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 有無家長無俾小朋友讀n班又直接有學校收k1? ...
go

有無家長無俾小朋友讀n班又直接有學校收k1? [複製鏈接]

係咪而家個世代真係唔讀playgroup就無學校收n班,唔讀n班就無學校收k1??

1    0    0    0

回覆:有無家長無俾小朋友讀n班又直接有學校收k1

分享下。我囡無讀n. 無讀playgroup. 直接考K. 報4間, 2間有offer, 1 waiting, 1 未通知

我會考啲本身學校無N班的,同埋呢4 間面試都無問過有無讀N.

回覆:有無家長無俾小朋友讀n班又直接有學校收k1?

我個囡冇上過play group,冇上N1。
報左3間happy school全部都收。(1月大B)
本身就係想個女小學前都係 learn through play,所以只考慮happy schools。
所以睇你自己個方向和目標咋嘛。

你喺屋企有同佢講嘢,唱歌呀,去公園或出街玩,有時睇下書呀,都已經ok,學到好多嘢,足夠答問題。

(我冇在家填鴨的。A-Z只識講, 一個字都冇教過佢認。因為返學就會學到,唔急。)

如果你目標是傳統名校,個path可能會好唔同嘅。

不過我始終覺得不能假手於人,家長自己教最重要。因為就算返play group也只是一日1-2個鐘而已,唔足夠。

回覆 bbnboot 的帖子

12月細B, 無讀N, 有4間K1 offer, 3間K1 waiting, 1間K1 reject, 1間PN offer
有上過playgroup 但已停咗半年, 因妹妹出世, 唔得閒帶佢去上堂

bbnboot 發表於 14-12-11 15:53
係咪而家個世代真係唔讀playgroup就無學校收n班,唔讀n班就無學校收k1??
報到

我囝無讀過N, 原本有OFFER無去到............

其實我地以前都無N班呢樣野..........

但講真, 而家多佐獨生子女........

讀N其實係可以俾呢D小朋友快點學習群體生活........

入K1前會報下適應班俾我囝既..............

醒目開學勳章

引用:係咪而家個世代真係唔讀playgroup就無學校

原帖由 bbnboot 於 14-12-11 發表
我小朋友無讀過n班,無上過playgroup,考一間收左。

我4月囡囡冇讀N,有上playgroup, 不過只是一個禮拜一堂俾佢學下分離,so far 有4個上午offer, 1 個waiting, 其他未公佈結果。我自己湊,但冇刻意敎佢野,因為我覺得咁細個應從生活上學習,多傾計,其實佢從中都學到好多。

無n 無playgroup, in 5間暫時有3間 am offer
個人認為與其花錢上呢d 班, 不如多d 時間同佢去戶外行下睇下玩下傾下計, 非常足夠.

Amberbrandon    發表於 14-12-11 17:27

簽名被屏蔽

12月細b in了10間, 有2個pm offer, 無讀N, 所以唔一定要, 睇有無需要同afford 到

我女都無讀N, 、而家有3間 offer, 2間 wait, 1間 reject, 重有一間未出 result,
不過都唔係名校

我小朋友無playgroup, 無讀N班, 考咗6間4間有offer, 2間waiting

Hyda 發表於 14-12-11 16:15
我個囡冇上過play group,冇上N1。
報左3間happy school全部都收。(1月大B)
本身就係想個女小學前都係 le ...
thx thx!! 好認同你O既講法. 我本身都係想PLAYGROUP 唔去, N 班唔讀, 但見好多朋友同同事都話唔去會有幼稚園收, 搞到我好擔心. 我係full time mom, 暫時得仔仔一個, 10個月, 得自己一個湊. 我平時24小時都俾晒仔仔咁制, 會自己主力教. 最多都係諗住去PLAYGROUP玩下識下多D小朋友同學下群體活動
請問你係港島媽媽嗎? 港島會唔會競爭大好多??

momothecat 發表於 14-12-11 16:47
無n 無playgroup, in 5間暫時有3間 am offer
個人認為與其花錢上呢d 班, 不如多d 時間同佢去戶外行下睇下 ...
請問你係港島媽媽嗎? 港島會唔會競爭大好多??

Gooblovebb 發表於 14-12-11 16:45
我4月囡囡冇讀N,有上playgroup, 不過只是一個禮拜一堂俾佢學下分離,so far 有4個上午offer, 1 個waiting, ...
我見好多PLAYGROUP 2歲以上就要人地一星期上3日堂, 如果真係要上, 我自己都登個仔辛苦. 一星期上1 堂我自己都覺得已經足夠. 我係FTM, 自己全力湊, 可以O既我真係想自己教, 完全唔返N班, 好似你咁一星期一日返下PLAYGROUP就算. 平是會同佢周圍去, 或者自己在家教

另外請問你係港島媽媽嗎? 港島會唔會競爭大好多??

回覆:有無家長無俾小朋友讀n班又直接有學校收k1

兩年前,大仔無讀n,只係返playgroup,都有兩間大家好心儀大校嘅offer,亦有兩間著名happy school offer

回覆:bbnboot 的帖子

我本來係港島媽但臨報學校前變了九龍塘媽所以唔清楚。
其實是否多人爭係唔重要,間學校啱唔啱你個小朋友先重要。
世事嘅嘢好難講。我只報九龍塘的,其中有間都話爭崩頭,都收。
所以你唔需要睇%,你要的只是一個位。

同埋睇你報乜吧。
找適合自己孩子性格、同你自己信念一樣的學校,收你小朋友的機會都會大D。我相信interview時老師係睇得出的。

FTM最好。你同bb講嘢越多topic越多,佢越會快講得好,學得多嘢。你唔好睇佢宜家冇反應,其實佢一路係咁feed入個電腦。

搵幾個同齡孩子定期playdate,好過去play group。Interaction會多D嘛。

我小朋友無上過任何PG, in K1 表現比n 好, 龍年12月B, K1見3間2間AM offer1間1月先知, 答問題無問題(自己名, 父母祖父母全名, 絕大部分動物, 水果中英文名, 日常溝通句子), 但N 班考singing and dancing 立即扭計大喊, 1 間Am and 1 間PM, 所以其實playgroup 同N 班可以幫到佢定d, 唱慣歌, 唔可以話無用, 因為in 過就知分別

我係沙田的,報4間沙田學校1間九龍塘。全部學券。
我一路對自己女兒好有信心,佢細d 時就已經開始同佢講嘢講故事,你唔好以為佢細個唔明,學語言嘅嘢係大量輸入才有輸出,所以好快佢就識講,講完整句子。平時喺大廈出入要佢慣性同人打招呼,佢就唔怕「生寶」,到interview時同老師對答完全無問題。

我仔無讀n1,今年報4間,剛收到兩個offer,好感恩。
其實大女當年係有讀n的,但我自覺用途不大,到細仔時就無報了。我係ftm,家姐又會同細佬一齊玩,所以覺得唔一定要讀n.

‹ 上一主題|下一主題