用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 中華基督教會基真小學 小朋友性格被動少說話, 可以點鼓勵佢??
go

小朋友性格被動少說話, 可以點鼓勵佢?? [複製鏈接]

0    0    0    0

hin080908 發表於 14-12-11 15:31
運動會後, 發現自己個仔俾小朋友打尖, 恰都唔係好識反抗.  原因係因為佢好少出聲, 同學老師都話佢唔係好多 ...

我諗叫老師留意吓佢,話俾老師知係唔係仲有呢d事發生,小朋友踩妳個囝係出於玩定真係蝦佢...

我阿囡都試過俾高年班兩個姐姐固意踩佢,跟住阿囡話俾班主任知,然後我叫佢自己同兩個姐姐講
唔好再踩,之後佢哋又一次見到阿囡又再追住嚟踩,因為當時有目擊者,所以最後,班主任帶咗阿囡上三年級問
嗰班女同學,叫阿囡逐個認,兩個姐姐同阿囡道歉後講出原因,原來係因為阿囡太肥,阻住佢哋行...
阿囡當時話原諒佢哋,仲話不如一齊做朋友,而家佢哋都仲有一齊玩㗎

我諗妳試過放手都唔得,不如先問問阿囝怕嘅原因,之後再決定是否同班主任商量吓點做好啦!

回覆 ashellyromii 的帖子

你女女好叻呀! 可以感化到兩個大姐姐~^^

ashellyromii  進取呢...  發表於 14-12-17 13:24
ashellyromii  可惜個人太懶...成績太差又不思   發表於 14-12-17 13:24

hin080908 發表於 14-12-16 13:54
回覆 ashellyromii 的帖子

多謝你既意見呀, 你個女好叻, 懂得原諒別人, 仲不計前嫌同佢地一齊玩.

試吓去同班主任傾吓, 睇吓有冇d兩邊都解決到嘅方法啦

回覆:hin080908 的帖子

到小朋友再大少少會好啲,會更勇敢咁去表達自己

就嚟家長日, 可以問問啦!
‹ 上一主題|下一主題