用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 KV vs. Victoria (HG)
go

KV vs. Victoria (HG) [複製鏈接]

真心請教各位有經驗既家長,我比較喜歡細校,target CKY, TSL 等小一比較活動d既教學。但知道kv係一間好學校,考小學有優勢。但擔心太嚴唔適合我小朋友會有反效果(我小朋友比較曳)。本身係喜歡維記但怕考小學唔夠competitive. 可唔可以俾d意見,感激!

0    0    0    0

回覆:KV vs. Victoria (HG)

我不是用家,但我覺得你like 細校,又怕阿仔唔適應Kv的discipline 要求,再加上cky 1同tsl 都要求學生英文好好,喜歡閲讀,咁維記fit 哂所有要求喎。

adalyho 發表於 14-12-11 14:35
真心請教各位有經驗既家長,我比較喜歡細校,target CKY, TSL 等小一比較活動d既教學。但知道kv係一間好學 ...
如果你TARGET 係CKY, TSL, 英文一定要好好, 可能維記會0岩你多D, 除非你有信心小朋友係KV讀英文又可輔助到佢好好, 不然正路應該係維記

回覆:phoebewong123 的帖子

我也遍向維記但過去都唔係太多有CKY 等學校既offer,所以有點擔心。怕選擇錯,所以想請教下kv及維記既家長。

回覆:klm402 的帖子

我本身係外國長大,所以係屋企大部分時間用英文。但自己中文係差、kv會幫到我教囡囡。朋友話kv小一叩門優勢大d. 讀維記都未必一定考到CKY TSL , 好似kv保險d。其實最心儀LH, 但位太少,打定輸數

回覆 adalyho 的帖子

其實有朋友既小朋友比較好動,入左kV反而自律左個人覺得victoria 又唔系國際又吾local得晒,兩頭吾到岸
加上hg 分校又吾系IB認證
比我會揀kV
樓主小朋友幾多月?

引用:我也遍向維記但過去都唔係太多有CKY+等學校

原帖由 adalyho 於 14-12-11 發表
我也遍向維記但過去都唔係太多有CKY 等學校既offer,所以有點擔心。怕選擇錯,所以想請教下kv及維記既家長 ...
Touchwood 冇cky tsl 咁你會諗住叩官津小學?如果係咁kv 會相對保險d,但前提係你覺得入呢2間小學係你揀邊間幼稚園的重點嗎?

. Victoria

adalyho 發表於 14-12-11 15:13
我本身係外國長大,所以係屋企大部分時間用英文。但自己中文係差、kv會幫到我教囡囡。朋友話kv小一叩門優勢 ...
CKY 及 TSL 分別超過3000人及6000人申請, 再加上龍B效應 , 相信讀任何幼稚園都很難入

CKY and TSL第一輪面試非常學術的。唔好以為英文SURE WIN

回覆:null

年年都有人同時間返呢二間,am返維記,pm 返kv

引用:年年都有人同時間返呢二間,am返維記,pm+

原帖由 sissysze 於 14-12-11 發表
年年都有人同時間返呢二間,am返維記,pm 返kv
個細路咪好慘

咁樣講根德中文打底真係好好, 但英文不足呢個問題你可以好容易係出面搵到, 但係要係出面補中文就係一件好難處理既事. 我所知簡kv d媽媽都係基於呢點所以就簡kv.
但係總有d人超concern英文唔lok lok聲. 如果真係既話. kv就唔會係你杯茶了.

回覆 klm402 的帖子

Kv d 英文同Victoria差好遠?

happyydad 發表於 14-12-11 17:07
回覆 klm402 的帖子

Kv d 英文同Victoria差好遠?
victoria英文有幾多我唔知, 不過kv真係唔多囉...net 堂先係1星期得1堂, 真係同冇都冇咩分別, 我個認為真係唔夠的.

引用:Quote:happyydad+發表於+14-12-11+17:07+回

原帖由 klm402 於 14-12-11 發表
victoria英文有幾多我唔知, 不過kv真係唔多囉...net 堂先係1星期得1堂, 真係同冇都冇咩分別, 我個認為真係 ...
To clarify, Kv has eng lesson every day but may not be conducted by NET. NETs teach Phonics.

Victoria then
"即使你是友善的,人們可能還會說你自私和動機不良,不管怎樣,你還是要友善。即使你是誠實的,人們可能還會欺負你,不管怎樣,你還是要誠實。你今天做的善事,人們明天可能就忘記,不管怎樣,你還是要做善事。” 杜麗莎修女。

bbalau 發表於 14-12-11 17:16
To clarify, Kv has eng lesson every day but may not be conducted by NET. NETs teach Phonics.
多謝更清晰表達.
‹ 上一主題|下一主題