用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 有人可分享用全蒙特梭利教學既救世軍幼稚園嗎? ...
go

有人可分享用全蒙特梭利教學既救世軍幼稚園嗎? [複製鏈接]

如題,想問如用全蒙教學,實際情況即係點?
   4    0    0    0

回覆 宏心 的帖子

明白, 請問混齡係咪只在食飯, 排洗, 自由活動 or 自選遊戲 時混?
實際上堂學習(專題研習)都混齡嗎?

救世軍整體課程都唔深, happy school 一間, 請問如果幼兒學校再比幼稚園淺, 咁上傳統小學跟到嗎?

引用:如題,想問如用全蒙教學,實際情況即係點?

原帖由 piggymonkey 於 14-12-11 發表
如題,想問如用全蒙教學,實際情況即係點?
我去過油麻地果間open day。
絕對不是我所認識既蒙教,佢只係有個課室放左蒙教具,但完全冇提d老師有冇蒙牌。
做曬資料搜集,發現香港本地幼稚園冇正統蒙教,所以只俾2個囡返Montessori playgroup。

救世軍中原慈善基金幼稚園?

回覆 moreboba 的帖子

無特定問邊間幼稚園, 只想知點爲之蒙教, 因爲好抽象咁, 想問下有無人可俾實際情況

回覆 konew720 的帖子

可以share 你上Montessori playgroup 既情況嗎? 點爲之蒙?

引用:回覆+宏心+的帖子 明白,+請問混齡係咪只在

原帖由 piggymonkey 於 14-12-11 發表
回覆 宏心 的帖子

明白, 請問混齡係咪只在食飯, 排洗, 自由活動 or 自選遊戲 時混?
救世軍非全蒙特梭利。
真正蒙特梭利是混齡教學,只分歲數。
IMS是在港最正宗蒙特梭利學校。由2歲開始到小學。
所以樓主你要首先了解research一下關於蒙特梭利的概念。知道概念才能了解你在選擇什麼。
基本上因為蒙特梭利比較需要有師資的教師,整所學校和教室設計擺位要配合教學方法才成。所以學費普遍也教昂貴也沒辦法。本地傳統學校很難便宜地做到。
救世軍只是採用了蒙特梭利的教材。

Apple http://hk.apple.nextmedia.com/supplement/health/art/20030905/3517663
"本港大部份為非正統學校,如救世軍幼兒園只局部運用蒙特梭利教具及教育法,師資方面未必人人有證書。"

回覆 Hyda 的帖子

謝謝解答

piggymonkey 發表於 14-12-11 15:13
回覆 konew720 的帖子

可以share 你上Montessori playgroup 既情況嗎? 點爲之蒙?
playgroup果度
1. 識行到3歲既小朋友都有
2. 老師有MONTESSORI 國際牌, e.g. AMS
3. 教具有好多都係老師自己設計同DIY, 當然都有traditional既蒙教具
4. 小朋友自己上堂

我唔知係咪算正統蒙教, 但起碼比本地幼稚園只用蒙教具更能實踐蒙既理念。
我唔野算小朋友之後讀國際小學同中學, 所以都唔選擇IMS果類既國際蒙教幼稚園。

宏心 發表於 14-12-11 15:39
無錯,救世軍的老師都沒有意大利、歐洲或美國蒙特梭利協會所發的執照,不能稱為蒙特教師。

但救世軍同九 ...
講開兒童無限, 我唔當佢係幼稚園, 因為佢冇幼稚園牌。

引用:Quote:piggymonkey+發表於+14-12-11+15:13+

原帖由 konew720 於 14-12-11 發表
playgroup果度
1. 識行到3歲既小朋友都有
2. 老師有MONTESSORI 國際牌, e.g. AMS
Where is your m playgroup?

引用:+本帖最後由+宏心+於+14-12-11+16:39+編輯+

原帖由 宏心 於 14-12-11 發表
咦~我聽到係另一原因。
其實咩原因都只有兒童無限既負責人先知。
不過最重要係間學校適唔適合我小朋友。

引用:回覆+piggymonkey+的帖子 首先你要搞清楚

原帖由 宏心 於 14-12-11 發表
回覆 piggymonkey 的帖子

首先你要搞清楚,救世軍幼兒學校,同救世軍幼稚園,兩者是不同的,雖然同屬救世 ...
其實咁講救世軍幼兒學校上小學咪好辛苦囉!

我都好想知道升小情况係點

回覆:宏心 的帖子

多謝分享。 我小朋友讀緊n1 , 想打好語文底, 諗緊比星期六仲比唔比學英文, 定k1 先咁做?

‹ 上一主題|下一主題