用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 請VIC 過來人回顧
go

請VIC 過來人回顧 [複製鏈接]

維記嘅意見好似好極端, 唔似一般教學模式, 真心求教, 有無維記用家, 可分享考小一(直資和傳統小學)有否特別難處? 上傳統小學有無特別難適應或跟唔上?
   3    0    0    0

Push!

Eager to know too!

回覆:請VIC 過來人回顧

Push too

回覆:luckygirl2011 的帖子

Following

回覆:adalyho 的帖子

Push!

有朋友讀完kg 後覺得無辦法再讀local,
所以唯有上VSA
但係victoria 其實唔系international school.
要讀IB 可以去真正既IS 讀

亦有人話Victoria kg 讀完又可以上local又可以上international

真係見仁見智, 有d高不成低不就的感覺

維記有它的優點,如重啟發、鼓勵自我學習、良好語境。如果加埋家長伴讀和栽培,效果可以好好,可以到K2/3已經好超前。但另一方面,學校無在K2勁谷小朋友,所以如果小朋友吾上心,家長吾得閒跟,有可能水過鴨背,小朋友學完吾記得,就吾夠競爭力。

回覆 happyydad 的帖子

咁講法大把學校高不成低不就啦,英文不多中文一般,學卷學校例如
Even KV D人話中文好強英文咪一般

回覆 Hailey88899 的帖子

指local 定international個方面

My friend's girl is studying in Vic pn .. 2y 8 mths she can communicate in English already in sentence .. Amazing how Vic brings kid to this level

間間學校都有高不成,低不就的學生,無可能個個都頂尖無學校deliver到

我小朋友舊年畢業,所以印象深刻。維記有3類家長,一類係穩入名津,25份或有兄姊在讀;第二類係要打硬仗的,這類家長好投入小朋友的教育,做到和學校互補;第三類係大忙、吾多理或吾識教,不過這類較少。

第二類家長戰績彪炳,offers間間係一線,我認識的好幾個都考到好好的學校,這是家校合作的成果。

回覆:請VIC 過來人回顧

努力D自己係校外補,冇話唔得嘅。

引用:有朋友讀完kg+後覺得無辦法再讀local,所以

原帖由 happyydad 於 14-12-11 發表
有朋友讀完kg 後覺得無辦法再讀local,
所以唯有上VSA
但係victoria 其實唔系international school.
通常讀Vic 而一心入I S 的好多讀完k1 考入CIS H K I S , GSIS, CDNIS.

入I S F or E S F 嗰批係after K2 走 因大部份IS 都不是primary 1 = first year.

引用:維記嘅意見好似好極端,+唔似一般教學模式,+

原帖由 luckygirl2011 於 14-12-11 發表
維記嘅意見好似好極端, 唔似一般教學模式, 真心求教, 有無維記用家, 可分享考小一(直資和傳統小學)有否特別 ...
其實如果你不是好似我咁,同BB 去open day 時巳超中意,又刻意安排Vic playgroup, 而去考P N 的話,而是因為口碑,數据所以報的話……我suggest 你不要take 個 offer.

Follow your heart.  If you have doubts, dont take it.  Only you know best what suits your child.  Forcing yourself and your family to adapt to something you have faith in will only make your family uncomfortable.

I knew a parent who hated its PN.thinking it is too easy but on the otherhand too strict for small kids.  (I have no idea why she felt so, contradictory to some extent)  what happened was.she left for LLC.

引用:我小朋友舊年畢業,所以印象深刻。維記有3

原帖由 Jane1983 於 14-12-12 發表
我小朋友舊年畢業,所以印象深刻。維記有3類家長,一類係穩入名津,25份或有兄姊在讀;第二類係要打硬仗的 ...
想問讀維記,就外補或自己多跟小朋友中文?英文和數學需要外補嗎?

引用:Quote:原帖由+luckygirl2011+於+14-12-11+

原帖由 picture 於 14-12-12 發表
其實如果你不是好似我咁,同BB 去open day 時巳超中意,又刻意安排Vic playgroup, 而去考P N 的話,而是因 ...
因要考慮升小函接,所以不是憑鐘意就衝入去,呢個post係想了解多d维記, 幫助孩子在語境好的维記學習之中,邊方面家長可加強去幫小孩升讀小一

回覆 luckygirl2011 的帖子

我小朋友無補習,我覺得如果家長做到每日半個鐘,和小朋友睇吓書、認吓字,大d寫吓字、計吓數,時間短短,但日日做,一定好過補習。
維記的英普語境是很足夠,小朋友幾年耳濡目染,肚裏有吾少墨水,如果家長做到伴讀,和在家提供語境,小朋友會令你好驚喜。

在畢業生家長survey,我有向學校建議搞d模擬面試班,比小朋友多些經驗,希望學校會從善如流。

在K3,星期一至四有延長班,會有維小的老師來學校,好似小一上課咁幫小朋友適應,亦有中英文默書、作文等,其實都幾豐富。

VIC好多非用家學得好hea, 但我覺得佢其實學嘅野好闊,我仲未諗清楚小朋友會讀邊類型小學,因為我覺得現階段啟發佢思維係對佢未來發展一個好重要嘅基楚。我小朋友好動,好奇,主動,我覺得VIC好適合佢,因為VIC教學方法真係好活,好多野都係以遊戲形式入腦,例如會比一D遊戲咭家長同佢係屋企玩,比一D題目家長同佢一齊探究,每月都有主題活動,所有野都係從中學習,要靠佢地自己發掘,我覺得依個學習態度比起搬字過紙,死記,狂抄寫嘅方法更為影響深遠....
‹ 上一主題|下一主題