用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 得15分,Net 12,請賜教
樓主: tam_bb
go

得15分,Net 12,請賜教   [複製鏈接]

引用:Quote:原帖由+tam_bb+於+14-12-11+發表有大

原帖由 CV_mama 於 15-01-04 發表
我當年的case同你一樣,讀真幼,有真小offer,可以大抽獎,但我唔係Net12。正如上面JM所講,當時我只考慮灣 ...
即女兒是讀真幼而叩到st Francis嗎?請問你有沒有為女兒補英文或培養特異功能?因真幼學術淺尤其英文,唔知叩門競爭力如何

回覆:WinnieCatCat 的帖子

阿女無培養特異功能,亦沒有特別補習英文,個人覺得真光學術上雖然沒有其他幼稚園深,我一向唔認同真光學術淺呢個講法,我只認為它們是給3-5歲小孩應有的知識,但阿女學會了專注,所以銜接上並没有大問題

引用:Quote:原帖由+CV_mama+於+15-01-04+發表我

原帖由 WinnieCatCat 於 15-01-04 發表
即女兒是讀真幼而叩到st Francis嗎?請問你有沒有為女兒補英文或培養特異功能?因真幼學術淺尤其英文,唔知 ...
St. Francis當年叩門,並没有問任何學術上的問題,只係問一d生活上簡單的問題

引用:阿女無培養特異功能,亦沒有特別補習英文,

原帖由 CV_mama 於 15-01-05 發表
阿女無培養特異功能,亦沒有特別補習英文,個人覺得真光學術上雖然沒有其他幼稚園深,我一向唔認同真光學術 ...
多謝你回覆啊!我自己好認同幼稚園唔應該教太深,女兒在真幼讀so far我和她都好喜歡好滿意呢間學校,但見朋友仔女學緊既野比女兒深好多又會擔心,你既分享令我放心好多。其實上真小我已好滿足,當然有機會都想試下入唔入到好既津小。

回覆:得15分,Net 12,請賜教

謝謝CV_mama的分享。我亦很認同WinnieCatCat的睇法。和WinnieCatCat所想的一樣。

只填甲一,乙一,最中意邊間填邊間。

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=group&fid=5927

乙二入到,反而乙一入唔到軒小問題,我只是諗乙二那人知隨機比入唔到的前,因為假設佢第一St joe,但已full,係咪之後就俾第二位軒小佢,而當時軒小未full
到另一個時,佢個number後,就算佢排第一都無用,因為前number的人已fill晒位?
(如有錯,請指教)

引用:乙二入到,反而乙一入唔到軒小問題,我只是

原帖由 maggiecch 於 15-01-14 發表
乙二入到,反而乙一入唔到軒小問題,我只是諗乙二那人知隨機比入唔到的前,因為假設佢第一St joe,但已full, ...
真係唔知,但我同事仔仔真係乙二入左讀緊,當時佢已有唔錯嘅私校喺手,一心抽st jo,所以肯定佢無填甲二。

maggiecch 發表於 15-1-14 14:24
乙二入到,反而乙一入唔到軒小問題,我只是諗乙二那人知隨機比入唔到的前,因為假設佢第一St joe,但已full, ...

你對派位機制又有誤解啦, recap俾你睇清楚:

電腦首先會依據「隨機編號」次序審閱所有申請兒童在甲部填寫的第一選擇。當電腦審閱完畢所有申請兒童的第一選擇後,再依次序審閱未獲派位申請兒童的第二選擇,然後第三選擇。未能在「不受學校網限制」的選校中獲派學位的申請兒童,電腦會依上述程序處理他們在乙部的選擇,直至每名申請兒童皆獲得分配一個小一學位為止。                                                

即使隨機號碼較前, 但如佢揀乙一既St Joseph已無位, 佢係要等所有人(至少同區)出晒乙一既結果, 先繼續一齊再按次序抽乙二.

假設派位系統無出錯的話, 唯一解釋係其中一人報錯料
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

醒目開學勳章

cyhh 發表於 14-12-11 12:29
真架,無講大話而且我小朋友今已經放棄抽獎,無必要擾亂他人呢只係今年又難玩左, ...
記得當年報N時同你傾過一轉眼以家要報小學了......
你有直資offer?

引用:Quote:cyhh+發表於+14-12-11+12:29+真架,

原帖由 crystalpui 於 15-01-14 發表
記得當年報N時同你傾過一轉眼以家要報小學了......
你有直資offer?
係呀,我都認得你,大家頭像都無變有私校offer呀,但唔俾抽獎,所以唔抽了

醒目開學勳章

cyhh 發表於 15-1-14 16:49
係呀,我都認得你,大家頭像都無變有私校offer呀,但唔俾抽獎,所以唔抽了

...
係呀, 就係見到個頭像無變先認得
我生左個細仔......又就來去搵N班了.........

引用:Quote:cyhh+發表於+15-1-14+16:49+係呀,我

原帖由 crystalpui 於 15-01-14 發表
...
恭喜呀係咪會同囡囡一樣,讀國際學校?

醒目開學勳章

cyhh 發表於 15-1-15 12:50
恭喜呀係咪會同囡囡一樣,讀國際學校?
我想將亞女轉返出來.....2個讀太貴了
但如果轉唔到, 就亞女讀LAW.......亞仔遲下先諗

引用:Quote:cyhh+發表於+15-1-15+12:50+恭喜呀係

原帖由 crystalpui 於 15-01-20 發表
我想將亞女轉返出來.....2個讀太貴了
但如果轉唔到, 就亞女讀LAW.......亞仔遲下先諗
...
2個讀,又真係巧貴

Charlotte_mom 發表於 15-1-3 21:33
個人意見咋: 如果校長根本唔想收非111, 又點會有機會入到第2輪去解釋呢, 肯俾人入, 咪即係揀叻仔
...
Charlotte_mom!

我係St Francis old girl,亞女17年小一,本身25分渣手
我本想填1 - 1 -1
好擔心,17年會多必收生,就我來言,已經知道有四位

自行:
SFCS

甲一:SFCS
乙一:SFCS
乙二:ST PAUL CAT/寶小

回覆:gloryglory13 的帖子

25分呢幾年自行冇失手個案,應該放心。提一提:舊生加領洗紙才有25分架

crystalpui 發表於 15-1-14 16:56
...
恭喜你啊!!

如果想轉返出來就早D轉了, 越遲越難.
希望每天開心渡過 ;-)

cyhh 發表於 15-1-14 16:49

...
恭喜你有私校OFFER呀! 係咪入左之前你同我講想入O個間呀??
希望每天開心渡過 ;-)

引用:Quote:cyhh+發表於+15-1-14+16:49+係呀,我

原帖由 Jessy 於 15-01-29 發表
恭喜你有私校OFFER呀! 係咪入左之前你同我講想入O個間呀??
係呀

‹ 上一主題|下一主題