用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 萊恩幼稚園
go

萊恩幼稚園 [複製鏈接]

有冇讀緊?可唔可以分享下~

5    0    0    0

引用:有冇讀緊?可唔可以分享下~ +

原帖由 Feeer0926 於 14-12-10 發表
N班in過!個仔乜都唔肯做!最後收到offer大讚佢表現超卓,即刻唔洗諗:唔讀

朋友女女讀緊,學費超貴,校服好貴,但都好靚…………
老師的英文好好聽。

雜費較多,例如:
到了中秋聯歡會時,就出通告話: 學校準備了中秋禮物送比同學( 只限已購買者)
當然,聖誕,萬聖節都一樣。

我心諗: 擺明係家長準備了禮物比同學啦,關學校乜事

回覆:Feeer0926 的帖子

仲有,萬聖節……  朋友想幫女女扮靚,可能係蝴蝶呀,精靈呀之類。
點知會出通告,叫家長幫小朋友扮啲"大眾化" 嘅人物… 寫明: 例如巴斯光年,白雪公主etc

我見識少………真係未見過咁嘅通告和規定

引用:仲有,萬聖節……++朋友想幫女女扮靚,可能

原帖由 oio1014 於 14-12-10 發表
仲有,萬聖節……  朋友想幫女女扮靚,可能係蝴蝶呀,精靈呀之類。
點知會出通告,叫家長幫小朋友扮啲"大眾 ...
我囝仔讀緊PN, 通告並無此特定要求喎!只限已訂購者,是指學期初願意交此項雜費的家長,學校冇迫家長交此費用,但願意交的校方會為學童準備節日禮物。

引用:Quote:原帖由+Feeer0926+於+14-12-10+發表

朋友女女讀緊,學費超貴,校服好貴,但都好靚…………
老師的英文好好聽。
對這校無言。

回覆:萊恩幼稚園

去年我有個n班 am offer , 但最後都無take。因去完簡介會聽完校長的偉論,覺得不是我杯茶⋯令人有反感的感覺。可能佢專突講到令人有此感覺,找有緣家長,不浪費大家時間。

引用:去年我有個n班+am+offer+,+但最後都無take

原帖由 Imjanety 於 14-12-11 發表
去年我有個n班 am offer , 但最後都無take。因去完簡介會聽完校長的偉論,覺得不是我杯茶⋯令人有反感的感 ...
係呀!佢有提醒家長啱key先好讀同埋要有聽講坐先有優先,呢個安排我好buy架!
另外佢好自豪Letterland教英文!同埋佢係York既同一集團!英文一定有返咁上下!

可惜衰收尾!寄封template信黎令我失望

如家長初期冇交禮物費,咁節日當天學校會點處理冇禮物收的小朋友感受?

引用:如家長初期冇交禮物費,咁節日當天學校會點

原帖由 patient 於 14-12-11 發表
如家長初期冇交禮物費,咁節日當天學校會點處理冇禮物收的小朋友感受?

...
無錯,我正想講呢個point 。
外面好多學校,會以小朋友感受為重點考慮。
小朋友不在意份禮物係咪LED 發光帽,即使係一包餅仔,都一樣開心。

仲有,剛剛同老公傾完。
覺得佢啲通告嘅語文程度好差……

當然,這應該不影響佢教 n class -K3 嘅…

引用:Quote:原帖由+oio1014+於+14-12-10+發表仲

原帖由 roxcheng 於 14-12-11 發表
我囝仔讀緊PN, 通告並無此特定要求喎!只限已訂購者,是指學期初願意交此項雜費的家長,學校冇迫家長交此費 ...

引用:仲有,萬聖節……++朋友想幫女女扮靚,可能

點知會出通告,叫家長幫小朋友扮啲"大眾 ...
因為係教會學校。。。

作為用家,覺得班主任有愛心,有留意小朋友的表現丶發展,亦同家長保持緊密聯繫,會主動打電話報告校內情況。小朋友亦越來越喜愛上學。平心而論,雜費多但不算過份,除節日玩具外,亦有D幾有心思同教育意義的教材。

引用:Quote:原帖由+patient+於+14-12-11+發表如

原帖由 oio1014 於 14-12-11 發表
無錯,我正想講呢個point 。
外面好多學校,會以小朋友感受為重點考慮。
小朋友不在意份禮物係咪LED 發光帽 ...
咁家長點解就唔考慮下仔女感受?其實一學期禮物雜費只係$2xx,唔明點解唔俾………

ivythepooh 發表於 14-12-13 12:03
咁家長點解就唔考慮下仔女感受?其實一學期禮物雜費只係$2xx,唔明點解唔俾………

...

引用:Quote:ivythepooh+發表於+14-12-13+12:03+

原帖由 linli_00 於 14-12-14 發表
同意

回覆:roxcheng 的帖子

引用:Quote:原帖由+oio1014+於+14-12-10+發表仲

原帖由 Winnie@C_H_C 於 14-12-11 發表
因為係教會學校。。。
這間不是教會學校。

上年我囡in n班,佢無俾n班offer,最後出special k offer,但要囡囡下年3月返學,讀一個學期升k1。我交左留位費,直至尋日收到書簿費學費通告,覺得有好多水份,所以未必會讀。可惜係元朗區能提供到良好語言環境既幼稚園,用一隻手指數都太多,反之其他地區選擇很多,學費又平過佢,唉。。。
‹ 上一主題|下一主題