用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 請問求位信應點寫呀?
go

請問求位信應點寫呀? [複製鏈接]

阿女暫時只得一間pm waiting,  是否開始寫求位信比呢間學校呢? 我之前睇過有人一個月寫一封,係咪要咁誇張? 同埋內容應點寫呀? thx a lot!!  因我阿女係獨女,無讀n 班,我唔係好識情序,thx

2    0    0    0

回覆:請問求位信應點寫呀?

參考置頂的各類信件範本

回覆 skyline7471 的帖子

有誠意真心求位就唔好用template
大致內容係好多謝俾機會你interview, 你亦好欣賞學校, 但奈何只得waiting, 好想入讀, 希望學校有位通知你, etc....
我上個月剛寫完求N 插班, 昨天學校call 我下學期有位, Good luck

引用:回覆+skyline7471+的帖子 有誠意真心求位

引用:回覆+skyline7471+的帖子 有誠意真心求位

原帖由 piggymonkey 於 14-12-10 發表
回覆 skyline7471 的帖子

有誠意真心求位就唔好用template
請問你係寄信定email?要唔要之後再打電話比學校呢?

引用:Quote:原帖由+piggymonkey+於+14-12-10+發

原帖由 coffeespeaker 於 14-12-10 發表
請問你係寄信定email?要唔要之後再打電話比學校呢?
係囉,我都想知,by the way,  用中文or 英文寫呢?thx

回覆:coffeespeaker 的帖子

我親身拎去學校,校工接咗話明天俾校長(因為嗰日咁岩全校老師去晒教師發展日),  第二朝我再打去揾校長,confirm佢收到我信

回覆:skyline7471 的帖子

我用中文,直接d,  普通學校咋,唔係intl sch

我都好想求到個位番來呀, 我都見人地寫左幾封信去學校, 我都可能問一問心儀哥間有無插班位, 好過等正式入15-16年度哥D, 可能無機會...

我上星期都寫左封求位信比校長,今日我打返比學校問校長收唔收到,佢話已經收到,個心都安樂少少。

即係waiting都而家寫定求位信?

去到點同D職員講?話交求位信?未試過,唔點做。請指教

‹ 上一主題|下一主題