用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 香港真光中學(小學部) 大坑真小上真中
go

大坑真小上真中

本人有一難題,想問大家知唔知,非常感謝。查過,大坑真小只是聯繫上真中,不是直屬,更不是一條龍,為何真小上真中的百份比咁高(71%, 全部band 1生??)? 謝謝。

另外,如果最後,小女在大坑真小只是band 2生,是否沒有機會香港入真光中學?如仍有,有幾大?謝謝。

------------
http://www.tlmshkps.edu.hk/tlmshkps/we/b/info/index.php?parent_id=6&page_id=61

2014年升中派位結果

全級女生人數:79人

獲派香港真光中學:56人

佔全級女生百分比:71%

回覆:大坑真小上真中

我估學校喺自行嗰part只考慮真小學生?就算自行嗰part入唔番真中,但仍有25%位留俾真小學生。到最後,就算嗰25%入唔番真中,仍有大機會派返真中(如果成績好)。

Btw, 我記得你囡囡讀緊st Clare's kg?

tam_bb 發表於 14-12-10 10:52
我估學校喺自行嗰part只考慮真小學生?就算自行嗰part入唔番真中,但仍有25%位留俾真小學生。到最後,就算 ...
真光大抽獎只有50個位,應該都唔會係2X個都係大抽獎入.
比較有可能係, 真光係自行個40個位, 會盡量先收, 或留一定比例學額俾真光小學學生. 如果唔係唔會多年嚟都有咁高比例
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

以我所知,有這麼多人可考入真中,遠超聯繫配額,

理由只是真小學生成绩優異,又揀真中,成事了。

Band 2 女生 揀 Band1学生多的中學,就得看看那年出生率是否特別低。

那年学生少,Band 2生入" band 1"学校,我曾聽過。

引用:以我所知,有這麼多人可考入真中,遠超聯繫

原帖由 cipollini 於 14-12-10 發表
以我所知,有這麼多人可考入真中,遠超聯繫配額,

理由只是真小學生成绩優異,又揀真中,成事了。
真心想知,大坑真小band 2生入真光中學的機會有幾多?  

莫非真小入真中的女生(7成真小生),全部band 1, 咁真小好勁加好谷?!

謝謝大家指教,thanks

數字上有可能係:
自行30% + 餘額25%(即係70%*25%=17.5%) + X(即係 留班位+抽獎入+叩門位)

真中約有132個位....2012/14 真小入真中 57人(全級女生79人, 佔72%)
132*30% + 132*17.5% + X = 57人
40 + 23 + X = 係多過 57人....夠位

ps....以上只係估估下 ~~~
用自行位收生好處係...有選擇權揀自己學生....和 唔會流走去 自行第二志願 (除非揀真中做第二志願) ~~~

回覆 winnietingting 的帖子

我信你真心問,我也是真誠説,
以往真小上真中都是band 1學生。

呢度有網友提到少少 真中 收生 ~~~

http://www.edu-kingdom.com/forum ... &extra=page%3D3

引用:回覆+winnietingting+的帖子 我信你真心問

原帖由 cipollini 於 14-12-10 發表
回覆 winnietingting 的帖子

我信你真心問,我也是真誠説,
上真中,真小要係band 1生?咁要好努力添。

up

winnietingting 發表於 14-12-11 08:27
up
坦白講, 中學唔同小學有直屬關係, 擺明就係要係升中階段汰弱留強, 擇優而取.

即使自行可能直屬小學學生優先, 但成績唔達標都未必會收.

如果小朋友成績只屬Band 2, 只有在收生不足既時間, 升中才有機會在大抽獎入到一線學校; 否則, 除非搵間有直屬中學, 或者一條龍中學既小學, 才有機會
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

虎、兔、龍B競爭激烈,如果真中一直keep住band 1, 我相信到時冇「band 2生能夠入番真中」呢支歌仔唱。

hkpapa852  我覺得豬年開始已是這樣了   發表於 14-12-11 10:24

引用:虎、兔、龍B競爭激烈,如果真中一直keep住b

原帖由 tam_bb 於 14-12-11 發表
虎、兔、龍B競爭激烈,如果真中一直keep住band 1, 我相信到時冇「band 2生能夠入番真中」呢支歌仔唱。

...
( 我相信到時冇「band 2生能夠入番真中」),如果這樣,問問大家,讀真小著唔著數?優勢大唔大?謝謝。

winnietingting 發表於 14-12-11 11:57
( 我相信到時冇「band 2生能夠入番真中」),如果這樣,問問大家,讀真小著唔著數?優勢大唔大?謝謝。:funn ...
其實是否已決定要真小??

winnietingting 發表於 14-12-11 11:57
( 我相信到時冇「band 2生能夠入番真中」),如果這樣,問問大家,讀真小著唔著數?優勢大唔大?謝謝。:funn ...
我諗你係少數會覺得自己女兒唔係Band 1生既家長

真中是BAND 1嗎?

陳雙兒 發表於 14-12-12 17:16
真中是BAND 1嗎?
係 ~~~~~~~~~~~

引用:Quote:winnietingting+發表於+14-12-11+11:

原帖由 cmir 於 14-12-11 發表
其實是否已決定要真小??
no, 同校家長好,

引用:Quote:winnietingting+發表於+14-12-11+11:

原帖由 hkpapa852 於 14-12-11 發表
我諗你係少數會覺得自己女兒唔係Band 1生既家長
鍾意你坦白,小女能力高,但好玩,現時未知是龍是蛇,嘻嘻,預咗差d先。