用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 德信幼稚園
go

德信幼稚園 [複製鏈接]

請問大家對德信幼稚園有甚麼評價?課程深唔深?謝謝大家指教!
   2    0    0    0

charmmykitty 發表於 14-12-10 08:10
請問大家對德信幼稚園有甚麼評價?課程深唔深?謝謝大家指教!

d都唔深,小朋友仲好開心,不過正正因為學術程度比出面淺,可能第日考直私會唔夠人爭。

回覆 se6b03 的帖子

請問德信K1有沒有寫字練習?

charmmykitty 發表於 14-12-10 10:24

請問德信K1有沒有寫字練習?

有,不過K1暫時都只係簡單拎筆劃點,線,寫英文字母之類。

請問德信升小的派位好不好呢?在校網找不到啊!

charmmykitty 發表於 14-12-10 11:09

請問德信升小的派位好不好呢?在校網找不到啊!

當然找不到,如果係升官津小一,要跟教局小一入學統籌辦法,同你讀邊間幼稚園完全無關,如果係考直私就睇小朋友自己既能力同面試,而德信係學券幼稚園,學術程度屬於淺,考直私可能較輸蝕,但有一個事實係,過往都有不少德幼學生獲派德小。

謝謝回覆!
如果讀德幼,想幫小朋友報補習,有咩課程可以推介呀?(新手媽咪,請賜教!)

引用:Quote:charmmykitty+發表於+14-12-10+10:24

原帖由 se6b03 於 14-12-10 發表
有,不過K1暫時都只係簡單拎筆劃點,線,寫英文字母之類。
請問k1有無net?有沒有普通話老師?唔該晒

charmmykitty 發表於 14-12-10 11:28

謝謝回覆!

我都係新手,阿仔都係今年剛剛K1,未開始計劃補習既野,所以未有資料可以提供,睇下有冇K2-3既媽咪會知道。

helloapril 發表於 14-12-10 11:45
請問k1有無net?有沒有普通話老師?唔該晒

每星期有一堂外籍老師教英文,其餘時間就校內老師自己教,普通話老師就未見有,亦唔知K2-3是否會有,因阿仔今年先剛剛讀K1,返左3個月多d,我自己都唔太清楚校內情況。

引用:Quote:helloapril+發表於+14-12-10+11:45+

原帖由 se6b03 於 14-12-10 發表
每星期有一堂外籍老師教英文,其餘時間就校內老師自己教,普通話老師就未見有,亦唔知K2-3是否會有,因阿仔 ...
唔該晒你,囝囝出年會入讀,所以想理解少少先

阿囡在德信畢業,現已升小一。

我覺得德信最強的地方是德育、嚴謹,連頭飾都有規定顏色同只可小於五元硬幣,小朋友要學識守規則,小如玩遊戲,都要自訂計劃,有一定的程序,唔可以因為喜歡就衝埋去玩;沒有手冊,小朋友要自己聽老師指示回去轉告家長。係比較傳統的教法,但老師們都好有愛心,好鍚住小朋友,耐心引導佢地。

至於學術,德信一定不會比得上坊間以「課程深」掛帥的幼稚園,而我都相信學前教育唔應該係咁樣。不過學校也不是絕對輕鬆、沒有功課的類型,中文相對較深,K3要默書,每次20組詞語都唔係容易的生字;英文有PHONICS學,也有NET不過其實接觸的機會不算多,小朋友想學到流利英語一定要去外面學;數學也不深,符合小朋友程度。

如果讀德信想考以直私,家長自己一定要幫下小朋友,外出學英文,做小學練習。但小一面試其實都睇小朋友品行,呢方面德信的教育絕對冇問題。

如果一心升津小,其實無乜問題,學校教的基本上都足夠應付的了。

回覆 kh_wong 的帖子

謝謝您!資料好詳盡呀,亦加強了我對德信的信心,其實我也不認同小朋友要太谷,所以當初揀德信。

引用:阿囡在德信畢業,現已升小一。我覺得德信最

原帖由 kh_wong 於 14-12-10 發表
阿囡在德信畢業,現已升小一。

我覺得德信最強的地方是德育、嚴謹,連頭飾都有規定顏色同只可小於五元硬幣 ...
好詳細

今年將入讀k1我也只擔心英文程度,其實本人想入陳守仁,但如果選德信似乎應認付不到
‹ 上一主題|下一主題