用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 香港培道小學 關於培道常識科
go

關於培道常識科 [複製鏈接]

聽人講, 培道小一是冇常識科的, 真的嗎? 如果小二先開始係咪冇咁好?
   0    0    0    0

Family_Wong 發表於 14-12-9 16:21
聽人講, 培道小一是冇常識科的, 真的嗎? 如果小二先開始係咪冇咁好?
係的, 小一無常識科, 因為內容比較無聊, 所以俾多啲時間小朋友適應小一生活。何解你覺得小二先開始無咁好呢?

回覆:Family_Wong 的帖子

係呀,我覺得咁安排好好,而且學校有安排網上常識練習,又唔洗測驗考試做功課

mybryan 發表於 14-12-11 09:52
係呀,我覺得咁安排好好,而且學校有安排網上常識練習,又唔洗測驗考試做功課

...
今年有網上常識練習嗎? 我舊年無啊。不過, 中英文都要做網上練習, 好忙, 你仲有時間做常識嗎?

回覆:little_yolky 的帖子

有常識網上練習呀,你小朋友小二呀?我都想知係米所有網上練習都一定要做?因為有啲要比$,又唔係好多時間

mybryan 發表於 14-12-19 08:55
有常識網上練習呀,你小朋友小二呀?我都想知係米所有網上練習都一定要做?因為有啲要比$,又唔係好多時間 ...
我舊年閱讀花園只做咗一部份, 無強迫, 今年就一定要做, 因為其中一次測驗要考其中數週內容。
至於英文, 舊年無做, 無俾錢, 只係做過一兩次免費的, 因為好忙。今年俾咗錢, 都真係幾好玩, 但又係果句:好忙兼屋企wifi壞咗一個禮拜, 所以甩咗啲未做。

建議你做閱讀花園, 因為文章幾好, 可以練習閱讀理解, 我囡囡科中文唔錯的

回覆:little_yolky 的帖子

Thx

培道常識科深吾深?大約教什麽?要很花時间嗎?

好似系當一科主科

cat9898 發表於 15-6-15 10:01
培道常識科深吾深?大約教什麽?要很花時间嗎?

好似系當一科主科
小二至有常識科, 起碼小二無考時事題, 我女女唔溫書都考到9X, 你話有幾深。完全唔花時間, project又少又易做。
‹ 上一主題|下一主題