用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 英文默書經常聽唔切, 漏空.....
go

英文默書經常聽唔切, 漏空..... [複製鏈接]

英文默書經常聽唔切, 漏空左, 老師通常會默左一次之後再讀一次, 請問大家有無更好提議改進?!
   0    0    0    0
三個人, 一 條心 :-)

onelokgor 發表於 14-12-9 14:37
英文默書經常聽唔切, 漏空左, 老師通常會默左一次之後再讀一次, 請問大家有無更好提議改進?! ...
背左課文

回覆:onelokgor 的帖子

嚮屋企温熟啲,另外平時訓練多啲

回覆 onelokgor 的帖子

應該是未熟,又或他用 phonics 串字?

練手字寫快d~

引用:英文默書經常聽唔切,+漏空左,+老師通常會默

原帖由 onelokgor 於 14-12-09 發表
英文默書經常聽唔切, 漏空左, 老師通常會默左一次之後再讀一次, 請問大家有無更好提議改進?! ...
聽唔切定寫唔切?

跟老師的模式在家試默一次看看

溫唔熟啦!
有時背黎都冇用,我女學校老師不會照課文默,會用課文的vocab自組句子,務求默到晒重要嘅字。如樓主小朋友的老師也是如此,那溫書時就不只能溫生字,你要sure佢連其他字都識趕。唔如睇少其他看似簡單的字,如老師用that來連接2句句子,而小朋友未識that的用法,佢未必會諗到邊個that....緊一緊張就後要都寫唔出…
在家試默,你用老師默書的方法,教佢用筆跟住老師讀的字去check自己的字,看看他早否識check,定係發夢多…

背最有效,不過要聽番老師覆一次

引用:背最有效,不過要聽番老師覆一次

原帖由 HaYi 於 14-12-10 發表
背最有效,不過要聽番老師覆一次
我地啲默書會將啲字從新排成新句,如樓主學校是這樣就不可行

onelokgor 發表於 14-12-9 14:37
係唔夠熟既表現。

如果小朋友識拼音串字就更甚, 因為佢拼出嚟, 所以就會慢咗。要好熟, 熟到一聽到個字就不經思考可以寫番出嚟, 咁就唔會慢, 寫唔切了。

聽唔切係因為寫之前個字慢咗, 未寫完老師已經讀緊下一個; 寫得慢係因為要諗先識串; 要諗係因為唔夠熟。

唔知樓主小朋友幾大? 默幾大段?
如果太多背似乎唔係咁可能
首先確定小朋友聽/寫都冇問題先, 然後試下o係屋企用audio cd play d 短短地o既句子比小朋友試默,(native speaker 讀), 睇下小朋友係咪因為聽唔慣英文o既弱音而出問題?

回覆:英文默書經常聽唔切, 漏空.....

不要找藉口,是準備不足的表現。

Funny    發表於 14-12-11 10:28

回覆:英文默書經常聽唔切, 漏空.....

唔熟就會有咁表現,又或者記憶比較短,今日記得,第二日唔記得左一半。

引用:不要找藉口,是準備不足的表現。 +

原帖由 dlee_ca 於 14-12-10 發表
不要找藉口,是準備不足的表現。
我女兒小學時會 phonics,英文根基唔錯,從來唔係多準備,更不用背。

The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

shadeslayer 發表於 14-12-19 13:41
我女兒小學時會 phonics,英文根基唔錯,從來唔係多準備,更不用背。
學phonics唔算一種準備?
教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不偏離。
Learning to Read, Reading to Learn.

引用:Quote:shadeslayer+發表於+14-12-19+13:41+

原帖由 MASAYA 於 14-12-19 發表
學phonics唔算一種準備?
當然唔算家長講緊的默書前準備,例如嫌 phonics 慢,要串熟,或索性背。

我只提供一個和各家長不同的例子。

The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

引用:Quote:原帖由+MASAYA+於+14-12-19+發表學ph

原帖由 shadeslayer 於 14-12-19 發表
當然唔算家長講緊的默書前準備,例如嫌 phonics 慢,要串熟,或索性背。

我只提供一個和各家長不同的例子 ...
用 phonics 默書有一缺點,如果老師發音不準便會錯。

My kid said teacher only read the words once but will not repeat.  It's quite different from what we did in the past.  I told my kid she has to make sure once she writes, she writes carefully and correct, don't make careless mistakes as sometimes, really no time to revise and teacher really reads once.  I double confirm with her classmates' parents...

背熟課文,及出現這個問題,可能是他跟本未串熟啲字,所以每默一個字他的都諗,所以溫書時,要觀察他在默時有沒有慢下來,如果有就代表那個生字不夠熟了。
‹ 上一主題|下一主題