用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 大圍海福中英文幼稚園好唔好
樓主: Sarahroman
go

大圍海福中英文幼稚園好唔好 [複製鏈接]

回覆:大圍海福中英文幼稚園好唔好

我係收到下午班offer 想問下依家學校點 因為佢地網我睇唔到 又無咩人討論 想知真實情況

引用:我係收到下午班offer+想問下依家學校點+因

原帖由 Sarahroman 於 14-12-11 發表
我係收到下午班offer 想問下依家學校點 因為佢地網我睇唔到 又無咩人討論 想知真實情況

...
呢間上網睇過評語麻麻,你仲報咗邊幾間?其實沙田仲有幾間可報喎。
我都係大圍媽媽但我完全唔考慮海福,純個人意見

我同愉翠合一堂, 一樣都係多B6. 學校旅行以為自己返左B6. 前后左右都係講普通話.
坦白講, 喺沙田區真係避吓避不了, 師資好唔好先至係首要考慮條件.

引用:我同愉翠合一堂,+一樣都係多B6.+學校旅行以

原帖由 kaman710 於 14-12-11 發表
我同愉翠合一堂, 一樣都係多B6. 學校旅行以為自己返左B6. 前后左右都係講普通話.
坦白講, 喺沙田區真係避吓 ...
當然時勢係咁好難避免,就算去到九龍塘名幼都多B6。但身為媽媽,雖然明知係咁但都希望搵間少尐B6既去讀,當係呀Q精神啦
師資當然係首要考慮因素,如果間學校冇b6但老師嬸嬸冇愛心,課程/環境唔好,其實讀黎仲衰。只係希望可以搵到平衡一點的俾小朋友過呢幾年開心既幼稚園生活

in左9間呀 但暫時得依間收 同埋我仔仔面咁多間得依間肯講下野 其他都麻麻 所以都怕其他唔收 而且我覺得今年個個媽媽都報好多間 所以間間首批收既小朋友我覺得都可能係同一批小朋友 我仔仔都應該只可以等1月 call waiting 所以諗係未保險d註冊左依家先

引用:in左9間呀+但暫時得依間收+同埋我仔仔面咁

原帖由 Sarahroman 於 14-12-11 發表
in左9間呀 但暫時得依間收 同埋我仔仔面咁多間得依間肯講下野 其他都麻麻 所以都怕其他唔收 而且 ...
介意分享下邊8間未覆嗎?
其實會否考慮九龍塘/城?大圍出去都近

yuhehe 發表於 14-12-11 11:44
當然時勢係咁好難避免,就算去到九龍塘名幼都多B6。但身為媽媽,雖然明知係咁但都希望搵間少尐B6既去讀,當 ...

我係今年K1. 你的想法的確係我當然所想 --> 雖然明知係咁但都希望搵間少尐B6既去讀,當係呀Q精神啦

自己上年有3個offer (啟思, 吳多泰, 愉翠合一堂), 最後揀左相信EK話沙田係最多B6的其中一間) 全因鍾意佢課程係我想要的, 校舍都算大及新. 師資好唔好就唔知因為未讀。

上親子適應班3天的時候, 遇到無禮的B6, 講普通話的B6, 亂拋垃圾的B6, 我嗰刻真係好後悔比個仔入讀....

但上左2個月之後, 發現阿仔改變好多. 冇以前咁野蠻, 有禮貎左, 懂得感恩 (我唔係信徒), 嗰刻我才驚覺, 我仔係同B6讀書, 但唔係同B6家長讀書, 佢家長的素質與我兒無關. 可能你會話擔心B6的家長的身教會影響到我兒, 但我可以話你聽, 我暫時覺得冇影響。反而老師的影響對我兒係最深。佢而家每分享一樣野,都係話"老師叫我地唔準打人ga, 老師叫我地唔好上堂傾計ga, 老師叫我地唔好xxx, 老師叫我地xxx等等....所以以過來人身份同大家分享,多B6唔緊要, 最重要係睇吓老師有冇愛心先至係大前提。

回覆 kaman710 的帖子

謝謝分享!

引用:Quote:yuhehe+發表於+14-12-11+11:44+當然

我係今年K1. 你的想法的確係我當然所想 --> 雖然明知係咁但都希望搵間少尐B6既去讀,當係呀Q精神啦

自己 ...
多謝分享~
始終用家感受最能參考。我今年只係同呀囡報n都搞到頭都大埋
你小朋友有進步的確係好事而呢樣先係家長最想見到。
本人對幼稚園/幼兒園都會以師資為首要考慮,第二先考慮環境(唔係新定舊而係是否乾淨)/多唔多b6(我仍然會考慮此點)
所以我今年報既都以師資好評既村校但其實何止我一個媽媽咁諗?所以真係好大競爭

講返海福,此校網上評語老師/課程麻麻,環境唔太乾淨,有幾個媽媽話小朋友成日生病,同零食日日餅乾好熱氣,所以我先唔考慮呢間

其實我巳經有4間收左信係waiting/reject 淨番未收到信既4間 都上網見到人收到 所以其實我已經無得揀 我上網都見到d評語麻麻 但我問過幫我湊仔仔既ee講話d鄰居仔女讀依間話唔錯真係有d唔開心都無辦法

回覆 Sarahroman 的帖子

或者你先留左位先,再等一月可能有其他會call waiting.我都收到海福信,話要12號交留位,訂校服

Sarahroman 發表於 14-12-11 14:02
其實我巳經有4間收左信係waiting/reject 淨番未收到信既4間 都上網見到人收到 所以其實我已經無得 ...

先留位先, 其實用家comments 先至最實際.
既然有用家話ok 就不要太苦腦.
加油!!

yuhehe 發表於 14-12-11 13:46
多謝分享~
始終用家感受最能參考。我今年只係同呀囡報n都搞到頭都大埋
你小朋友有進步的確係好事而呢樣先 ...

自己上年何嘗唔係因為第一揀少B6/ 第二揀校舍/ 第三先至揀師資。只係今年自己作為一個用家, 先至發現B6 唔係可怕成咁。

再者,網上comments信三成好了。好似愉翠合一堂咁,喺EK比人唱到衰到貼地,但我係用家,我可以話比大家聽,佢真係一間好學校,我好滿意!

又或者聖心,好壞參半,但自己有幾個朋友用家,亦讚多過彈。

又舉例如啟思,個個淨係留言話係happy school,有幾多個知佢係真係happy school ? 用家朋友告知,k1係活動教學,k2 k3開始已經要小朋友少少谷,要小朋友參加校外珠心算呀, 數學, 英文朗誦比賽。如果係happy school,又會否推個朋友出去,去參加d拎唔到奬狀, 又可能會損學校聲的比賽呢?

所以,幾時都係聽用家意見好。。。

另外,想知海福好唔好,不如放學去公園"兜截"吓D 家長,問吓佢地意見,只有用家,才可以清清楚楚知道係點!

引用:Quote:yuhehe+發表於+14-12-11+13:46+多謝

自己上年何嘗唔係因為第一揀少B6/ 第二揀校舍/ 第三先至揀師資。只係今年自己作為一個用家, 先至發現B6 唔 ...
同意~多謝你客觀分析,相信可幫樓主作出選擇。
其實唔係當事人真係好難明白而家作為媽媽既心情,想當年睇電視見要通宵排報名只覺可笑,但到自己為囡囡張羅就明白箇中難處,要考慮很多、左諗右諗。仲要而家只係幼稚園,將來仲有漫漫長路,大家加油💪

好好,大家加油

剛剛去左註冊了 慶幸見到的都係講廣東話 剛剛重望過入班房d小朋友都好似上得幾開心

回覆:Sarahroman 的帖子

係呀,面試入到去我又覺得係細同舊咗啲,但無計啦,得呢間收佢,今日我都俾咗留位費了,
至於老師有無愛心果啲就未睇到
但一入到去勁多玩具,其實都幾開心嘅!

hi, 你地好呀﹗
我個仔都係收到海福PM OFFER, 將於22-24/01去註冊, 之前又係IN左幾間都淨係收到呢間OFFER, 其他WAITING, 好擔心唔知呢間好唔好?﹗

引用:hi,+你地好呀﹗我個仔都係收到海福PM+OFFER

原帖由 lpymichelle 於 15-01-10 發表
hi, 你地好呀﹗
我個仔都係收到海福PM OFFER, 將於22-24/01去註冊, 之前又係IN左幾間都淨係收到呢間OFFER,  ...
Hello有機會做同學仔 但咁遲先去註冊既@·@ 個日註冊問過老師16-18人一班 其實係未間間都差不多?其實我依家已經好期待仔仔著校服番學

引用:Quote:yuhehe+發表於+14-12-11+11:44+當然

自己 ...
想問即係邊間?

‹ 上一主題|下一主題