用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 KM出左信啦!!!
樓主: AgnesCheung007
go

KM出左信啦!!!   [複製鏈接]

回覆:water2829 的帖子

個個係 application number

引用:Quote:szechu2004+發表於+14-12-9+13:44+其

原帖由 布希亞 於 14-12-09 發表
咁有咩計啫,估家長想咁煩咩,咁如果冇位就唔應該見幾千人,咁批評下都得卦。
...
因為教育局今年都不設上限派甘報名表...如果話抽籤d 人又亂諗用咩原因揀去in.. 之前崇真唔係無人嘈過..話點解住得近都無得in ..住到山長水遠將軍澳就有...

只可以講...緣份未到

引用:總有呢類型既家長,未知結果前就講到有幾鍾

原帖由 adalyho 於 14-12-09 發表
總有呢類型既家長,未知結果前就講到有幾鍾意間學校,一唔收又話學校玩大龍鳯。報得細校預佐位少,收番原校 ...
非常認同!!!

簽名被屏蔽

簽名被屏蔽

我家3月b,pm offer

回覆:布希亞 的帖子

甘st cat都有成7500 applicants, 我也相信有好多會同分,甘你又會唔會覺得佢地會randomly pick 個2xx 既offer呢?我覺得當所有小朋友既表現係好平均既話,老師或校長會睇其他嘢!例如家長職業等等。我地真係無辨法知道校方係點收生。如果你覺得km選考生有問題,甘LH同hkps一樣會令你失望,因為位真係同km一樣甘少。一樣會有幾千人去考,一樣係會有一半以上既小朋友好叻。都係嗰句,如果係鍾意間學校,就懂得尊重同信任校方既決定。

引用:甘st+cat都有成7500+applicants,+我也相信

原帖由 adalyho 於 14-12-10 發表
甘st cat都有成7500 applicants, 我也相信有好多會同分,甘你又會唔會覺得佢地會randomly pick 個2xx 既off ...
同意,其實LH and HKPS k1一樣都係咁少位,想入讀應該pn早d考入去

回覆:joejoebb 的帖子

所以就係唔明點解要懷疑學校選生既方法。細校係甘架啦。唔知道校方要點做先滿足到呢班家長。當然可以去討論,但有些家長講得2x個位,洗乜in 二、三千人!甘去報名之前應該心裏有數有幾多位俾外來生。無人用搶指住你去報名,全部係free will!! 甘如果好彩收既就話好彩有報名,好值得,好驚喜。一唔收就話好後悔報佐,浪費我時間。甘呢d個人覺得仲不負責任。我不是km家長,我囡囡都係得waiting. Km係佢in得最好既一間,做矖所有指令,仲答老師in complete sentence (this is a small hand). 老公話甘一定有機,但我話唔覺得因為位太少,大把叻既小朋友,但都會去試因為碰下運氣。最後waiting我完全唔意外,更沒有後悔去in, 因為見到囡囡比上年考PN成熟得多,絕對係一個好好既experience!

回覆:MrsChanmama 的帖子

請問有什麼絕招呀?

引用:+本帖最後由+布希亞+於+14-12-9+23:42+編輯

原帖由 布希亞 於 14-12-09 發表
我唔覺得10幾人係抽纖喎,我個仔當日表現確係好能夠impress到老師佢亦同時得到其他熱門學校的offer,我諗我唔會次次都咁好彩掛放鬆d啦,幼稚園只係開始啫,不如諗下點樣可以做好d,小學面試先係最重要!

布希亞 發表於 14-12-9 23:31
幾千人得十幾個位,成個貼得二個offer,好有理由懷疑係抽獎定結果
咁有家長提出質疑或者呻兩句,都好正常 ...

如果你覺得(aaaa)係粗口, 我只係講咗1次, 但你次次回覆都有講.

我話你(好大x氣) , 唔係(好大x)

再1次証明你閱讀有問題, 我無講過 (早知你唔好來呀)

Hopeforb 發表於 14-12-9 21:46
回覆 布希亞 的帖子

支持你!如果KM收呢D水平的家長,真的映響校譽!

哦, 原來唱間學校係唔會影響校譽

引用:所以就係唔明點解要懷疑學校選生既方法。細

原帖由 adalyho 於 14-12-10 發表
所以就係唔明點解要懷疑學校選生既方法。細校係甘架啦。唔知道校方要點做先滿足到呢班家長。當然可以去討論 ...
同意!

哦, 原來學校reject你, 你就可以大條道理話間學校(aaaa)

完全唔明點解呢度會變咗對罵場, 可能我報得名幼少, 我覺得KM 安排絕對唔差
報名郵寄唔駛親身取/ 交表, 唔駛先俾報名費, 唔駛要你超多回郵信封, 出咗面見時間唔駛你覆回條先安排interview, 去到先收錢, 知道撞其他學校期仲可以唔去, 無特別大損失, in 完又有fun day 玩(雖然我要趕下場無留底玩), 但名幼咁既安排, 唔係一in 宜不得你9秒9 離開學校咪阻住條路, 咁既安排去邊度揾?

至於學位少, 呢個point 真係無言, 教署局網頁一早有講幾多學位, 你又知佢校舍唔大, 唔通一間邨屋仔收1000個學生咩, 你又知佢出名實多人報, 如果咁都要嘈一餐, 只好怪自己報之前唔去了解學校

我囡報樓下屋邨學校, 都係有N 直升, 只收十零個K1 外來生, 何況稍爲出名既學校呢....

enkolee 發表於 14-12-10 09:37
哦, 原來唱間學校係唔會影響校譽

我淨係見到你作勢爆粗!支持一間學校用呢D態度,只是幫倒忙,反映你品德水平!利申:我沒有報KM

引用:完全唔明點解呢度會變咗對罵場,+可能我報得

原帖由 piggymonkey 於 14-12-10 發表
完全唔明點解呢度會變咗對罵場, 可能我報得名幼少, 我覺得KM 安排絕對唔差
報名郵寄唔駛親身取/ 交表, 唔駛 ...
而家啲人真係愈黎愈難理解,名幼梗係多人爭,人地有offer又話人地係抽中,咁都沒殺左人地個小朋友有好表現啦。已經唔駛交報名費,去in先比錢。學校都有行政方面工作做,出信,安排面試流程,老師開ot面試,都有付出㗎?? 考唔到就話蝕40蚊,40蚊都係當買個經驗,買次機會啫。

如果學校真係公開話係抽嘅,抽唔到佢,到時佢咪又係話學校睇家長職業,住址,又唔公平,學校點做都係唔公平,收佢就最公平。

Hopeforb 發表於 14-12-10 10:14
我淨係見到你作勢爆粗!支持一間學校用呢D態度,只是幫倒忙,反映你品德水平!利申:我沒有報KM
...

作勢爆粗=品德水平 (我邊句係作勢爆粗呢?如果係咁版主都delete post la)

咁已經開口唱間學校果d呢?

我都無報
‹ 上一主題|下一主題