用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 名氣真是最重要嗎?
樓主: mrsmartie
go

名氣真是最重要嗎? [複製鏈接]

我女當年考PN, 有聖若望,boxhill, kln tong英藝,Anfield (whampoa), 迦南衰左,樂基miss 左時間去拎報名表,St Catherine阿女燒到入左醫院,無去到in, York 只有K1offer. 最後選了英藝因佢location近mtr, 如無校車,都係walkable distance.同佢俾到我full day 同英普加local stream.  但英藝名氣係"貴" 同唔出名,重有d negative.  名氣重要係其他人會將學校名氣同你小朋友能力掛勾。我當時朋友問我時我開頭講英藝,佢地會話做mug 選那間? 話好貴唔值。我會explain 佢知點解,之後佢地會勸我K1 再選,有d 朋友會問係邊間?邊到?講完地點都再問點解選間唔識而唔去選cannan, hkps, SC..我對學校好喜愛,因開頭少人讀,但係,名氣少的學校係會俾人question 同覺得自己無俾最好個小朋友。但都係心態問題。自己調節過後會覺得無野

回覆 mrsmartie 的帖子

係,我女學得最多係from 英藝。但之前每次朋友問起讀邊間,我係either 唔講或講好細聲。

mrsmartie 發表於 14-12-11 20:57
九龍塘多選擇別人才這樣說,在大埔、屯門、元朗,英藝是名校。
英藝係沙田都係名校。我細女3 月b 剛報考pn 都衰左,只得waiting
‹ 上一主題|下一主題