用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 小三想轉校,應該選邊間如好?
go

小三想轉校,應該選邊間如好? [複製鏈接]

仔仔而家小三,讀緊深天,搬左去九龍城,想搵附近或美孚果邊的小學轉,我唔想太谷,唔想仔仔太大壓力,因為仔仔有A D H D,希望佢可以輕鬆學習,直資或政府大家有無咩意見有咩學校適合?

3    0    0    0

我仔仔都有ADHD,仲社交困難、固執,而家小二,讀緊津校,但覺得學校對小朋友的照顧唔夠,小一時完全冇家長會,想轉校,住九龍塘站,希望仔仔可以輕鬆學習,學校多D照顧,想轉私校,大家有無咩意見有咩學校適合?

rainbowcov  啟基啦!  發表於 15-1-3 15:16
rainbowcov  啟基啦!  發表於 15-1-3 15:14

dbs, cky

回覆:orchidvivian 的帖子

可考慮天主教褔德學校,有对Adha 支援

引用:dbs,+cky

原帖由 ericby 於 15-01-01 發表
dbs, cky
又玩嘢

引用:Quote:原帖由+ericby+於+15-01-01+發表dbs,

原帖由 sissysze 於 15-01-01 發表
又玩嘢
佢幾煩。

私校:  啟基
直資: 嶺南同學會

這兩間會不會無咁谷, 輕鬆D

回覆:小三想轉校,應該選邊間如好?

啟基簡介會時,有家長話小朋友有學習障礙(家長無講邊種),問校長校監學校有咩支援,校長開頭話唔多,最後直接叫家長報津校,唔好考慮她們
培道簡介會有家長分享學校好關心她的slow learn 孩子
不過,有特殊學習的小朋友最好讀津校,edb一定有支援,學校唔講,家長一定要積極主動問學校,有需要的小朋友有公平學校的機會。

寧願揀直資都不要揀私校, 因私校基本上沒太大支援.

聽聞耀山sen support 不錯

Freeb 發表於 15-1-1 17:50
呢間咪制, 超過半級都係雙非學生, 去樂善堂, 耀山, 聖十架都好過佢

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

嶺南同學會, 直資的. 今年小三有同學仔即將退學, 可能有機會博到即轉, 唔洗等下年, 而且本身就已經有一個空出來的了.

醒目開學勳章 王國長老

CatEgg 發表於 15-1-1 23:11
不過,有特殊學習的小朋友最好讀津校,edb一定有支援,學校唔講,家長一定要積極主動問學校,有需要的小朋友有公平學校的機會。
not always true (我係用家)
EDB有錢, 唔等於學校想用/肯用, 就算apply左, 都唔等於好好用, 有d optional的亦唔係間間會apply (都唔想煩), 我自己係sen家長, 真係聽埋聽埋唔少傷心事
無論是津校私校直資國際都好, 真係好睇學校有無擺個heart落去, 可以參考校務報告睇下做左d咩(annual report, 真係有做果份), 睇下apply左咩計劃, 請左咩支援, 老師咩培訓, 如果一句都無講, 心裡有數吧

最近在家長討論中留意到一間學校, 雖然未必係"大路"家長首選, 但在照顧學習差異/照顧小朋友成長上, 值得
http://ds.icampus.hk/bwcups/upload/article/43cd75d83dbee511fe2ae62343c50890.pdf

以下兩間, 我識sen家長讀緊, 都滿意學校提供的支援:
耀山學校
http://www.iushan.edu.hk/gifjp/potosu.htm
http://www.iushan.edu.hk/1314school.pdf
聖公會聖約翰小學
http://www.skhjos.edu.hk/~jos-tv/index/web/05-planreport/pdf/2014-15/02_2013_14report.pdf

chanwendy 發表於 15-1-2 10:26
嶺南同學會, 直資的. 今年小三有同學仔即將退學, 可能有機會博到即轉, 唔洗等下年, 而且本身就已經有一個空 ...
有fd說嶺南for 有sen 需要的其實麻麻,樓主最好find out more.

雖然唔係樓主想要果區, 但都係附近,可以睇吓 - 四邑商工總會新會商會學校 (石硤尾), 識得有SEN小朋友下年入。見師資特殊教育培訓都幾好,學校報告又有支援,重有聯繫中學 (唔知實際係點收)。

http://www.sycias.edu.hk/school_intro/development.asp

引用:Quote:CatEgg+發表於+15-1-1+23:11+不過,

原帖由 Charlotte_mom 於 15-01-02 發表
not always true (我係用家)
EDB有錢, 唔等於學校想用/肯用, 就算apply左, 都唔等於好好用, 有d optional的 ...
耀山聽聞這方面幾好

引用:可考慮天主教褔德學校,有对Adha+支援 +

原帖由 Freeb 於 15-01-01 發表
天主教不是華德嗎?福德在哪?

引用:寧願揀直資都不要揀私校,+因私校基本上沒太

原帖由 悠揚 於 15-01-02 發表
寧願揀直資都不要揀私校, 因私校基本上沒太大支援.
我都覺得係

回覆:{{_Jessie_}} 的帖子

ESF支援SEN也不錯。

‹ 上一主題|下一主題