用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 請問崇真主流VS 沙田朱小
樓主: apple0109
go

請問崇真主流VS 沙田朱小 [複製鏈接]

回覆:請問崇真主流VS 沙田朱小

其實兩間學校好唔同,朱小係地區唔錯嘅小學,但6年後升中又再嚟過,因無中學backup,而崇真語境好,又有中學做backup,同埋應該無官津校咁逼。但你要考慮下係又有弟弟跟尾,如揀崇真,又唔係必收嘅,弟弟又要再考,萬一考唔到點算呢,再加上兩個學費,校車費之類應唔應付到。另外如入朱小,弟弟已經係必收生,學校亦算唔錯,可以好好考慮下。
你是不是朱小自行巳入和有崇真offer喇,如果係就再好好再諗清楚邊間啱小朋友啦

引用:Quote:ckh311+發表於+14-12-9+10:49+其實兩

原帖由 hkpapa852 於 14-12-09 發表
你地要攪清楚一件事,崇真小學係「沒有」任何直屬/聯繫官津中學
唔好意思,成日誤會間中學同小學有聯繫,因為啱啱撞到有個朋友個仔係崇小讀一年班,佢都話有中學backup而放棄咗個地區第一志願而讀,所以我以為真係有關係,真的抱歉

引用:回覆+apple0109+的帖子 唔出名??朱小喺

原帖由 Nam2012 於 14-12-09 發表
回覆 apple0109 的帖子

唔出名??朱小喺沙田都算唔錯,不過可能你有更好的選擇 ...
我小朋友幼稚園d同學媽咪話朱小係一線尾小學,都已經好好,入到都要還神

引用:因為始終係村校,+佢一線既,+但係九龍既人都

原帖由 apple0109 於 14-12-10 發表
因為始終係村校, 佢一線既, 但係九龍既人都未必會識....
都係,因始終唔係區內最top個一兩間,除沙田區d人可能會有較多認識之外,其他區真係未必識呢d學校

可否借位一問各位呀,因我琴日接小朋友放學時,其他媽咪講開下月揀學校排位,佢地話朱小已經差咗好多,小六派位一年差過一年,話啱啱今年田小都派得好過朱小,同田小越做越好,叫我地唔好揀朱小,請問有無人知呀

引用:朱小係朱正賢嗎?+朱正賢上年小六畢業生有超

原帖由 hkpapa852 於 14-12-11 發表
朱小係朱正賢嗎? 朱正賢上年小六畢業生有超過5成考/派入一線中學, 咁都話差? ...
朱小係朱正賢呀,我都睇過呢幾年有5成以上入band 1,其實都唔錯吖,個一刻諗莫非大家出口術嚇怕d家長,少d人揀,不過係我自己咁諗啫

咁都要諗清楚要邊區學校,雖然話到時可跟住址,但因為呢幾年小朋友眾多,呢幾年爭幼稚園小學都爭到頭爆,可想而知6年後升中家長小朋友面對壓力一樣大,萬一到時候真係係深水埗或其他區讀小學,但中學時要轉區而跌banding就好傷,因為呢幾年始終競爭激烈

朱小2012-2014升中分佈:
http://am.plkcjy.edu.hk/1214secondary_school.pdf

大家參考下,其實入Band 1算唔錯

引用:+本帖最後由+pineapple0983+於+14-12-15+15

原帖由 pineapple0983 於 14-12-15 發表
我諗樓主應該講深水埗間崇小

pineapple0983  是,應該是  發表於 14-12-15 17:15

係,有20分入咗先,你仲可以繼續校私小,到時有offer再決定

引用:Quote:apple0109+發表於+14-12-15+15:35+回

原帖由 little_yolky 於 14-12-15 發表
你係校友, 大囡有20分, 細囝都係有20分的, 因為首名5分同校友10分不能同時用。
你係咪sure 20分一定入? 不 ...
你朋友小朋友勁呀,叩門成功,始終要叩門機會都係好少好渺茫

引用:我家兩位公子早已升中,都是由SSP崇小升入

原帖由 hong2002 於 14-12-17 發表
我家兩位公子早已升中,都是由SSP崇小升入沙田崇真中學的,雖然在崇真做了十年家長,自問不及各位對學校熟 ...
好大機會呢幾年,包括準備2015升中一嘅人數少,因為呢幾年出生率低,所以有機會俾你所講嘅情況發生,我家姐囡囡就係2014升中一,佢地個屆就係好似你咁講,連band 2頭學生都搏到上band 1,只要佢敢搏,但應該我地呢批家長同小朋友無咁好彩,出生率越來越高,起碼去到龍年,所以我地由小學去到中學再到大學都競爭激烈

little_yolky  我哋係band1生去band2校:laugh2c   發表於 14-12-19 10:54
OPIG  同意  發表於 14-12-17 09:53

引用:Quote:原帖由+ckh311+於+14-12-17+發表好大

你既講法係唔成立,沙崇校長親口說佢收100%band 1生,即是冇人跌到band!我冇意爭論,每人可以掌握們到的資 ...
咁因為沙崇本身係一間band 1頭中學,理論上一定會收得番哂band 1學生,但你講沙崇校長話無可能,我有d唔認同,因為沙崇校長昨晚去某間小學講中一填自行嘅talk,佢先話有機會俾某d學生搏到入band 1中學(其實佢意思係再搏好d),但佢當然無講係邊d band 1中學機會大,因為佢講2015呢年有500個位多,但沙崇中學校長都強調自己收得到全band 1學生,咁我覺得一來睇學校級數,二來睇當年學生人數,三來要睇家長排位,好多因為會另到入邊間。

引用:Quote:原帖由+ckh311+於+14-12-17+發表好大

你既講法係唔成立,沙崇校長親口說佢收100%band 1生,即是冇人跌到band!我冇意爭論,每人可以掌握們到的資 ...
同埋分享多少少,因為我識一位沙田band 1嘅老師,佢間學校係band 1c,係邊間我唔方便講,怕影響學校,因為佢用朋友身份講俾我地知,佢自己都話自己都間學校雖然係band 1學校,但呢幾年都有好多band 2學生派到入去,佢話可能學校唔係band 1頭,如果學生成績好好又唔會將佢地學校擺先,一定會揀曾記,呂明才,沙崇呢d先,所以無形之中有d band 2學生入到,因為佢講俾我地知唔係叫大家唔好揀,只係講下學校有時都無得揀同老師都難教,因為有d學生追唔上。
所以我無意話你錯,不過有時有d嘢大家控制唔到,始終中學派位嘅嘢雖然話跟成績先,但內裏好多嘢我地唔知,排位排成點又唔知,唯有大家做好自己,俾心機讀書先

麻煩請留意我係有寫明「沙崇中學校長都強調自己收得到全band 1學生」,我無意思話佢收唔到,I mean某d中學

引用:Quote:ckh311+發表於+14-12-17+12:04+麻煩

原帖由 little_yolky 於 14-12-19 發表
我哋到時細路多, 同佢哋唔同玩法, band 1邊緣人如果中學唔加學額, 唔轉區都可能要跌落band 2, 要有呢個心理 ...
贊同,我地呢批真係頭痛,可能到時候玩到兩者兼備先得「成績與操行」

引用:Quote:ckh311+發表於+14-12-19+11:39+贊同

原帖由 little_yolky 於 14-12-19 發表
係就好, 我囡舊年攞咗個操行奬, keep住先

引用:Quote:原帖由+ckh311+於+14-12-17+發表麻煩

原帖由 winnietingting 於 14-12-19 發表
多口問句,香港有中學收的全是band 1生嗎???
我諗你要問返沙崇中學個位家長先得,因為我唔係咁清楚,不過嗰位家長話沙崇中係100%收哂band 1生,咁我都相信係,因為我朋友仔仔今年六年級,咁啱沙崇中學去佢學校講升中一嘅talk,沙崇中學校長都強調自己中學係收哂band 1學生。

但只不過我個人認為係band 1頭同神級學校收哂band 1生當然無問題,但band 1c嘅中學,會唔會有可能收到band 2a嘅學生呢?呢樣不得而知,但我只可以講我認識位係沙田band 1c嘅中學老師,佢話自己中學呢兩年真係有band2學生成功派位入咗。
大家都知派位填自願呢樣玩法,無人夠膽講或知道所有人點排位,我相信梗有band 2a嘅學生家長會搏band 1c學校,重申我講band 1c啫,唔好話我講band 1a個d學校,因為唔想有家長誤會我睬佢間band 1a中學。所以不家可以諗下有無呢個升band or 跌band 可能。呢個世界咩都有可能發生,隨著年代唔同,玩法都唔同,可能再6年後我地呢批小朋友升中玩法又唔同,所以見步行步

引用:Quote:hong2002+發表於+14-12-17+08:34+我

原帖由 hkpapa852 於 14-12-19 發表
呢幾年出生率低, 區區都話要減派.
不正常既派位結果因出生率低近2年係EK都有討論:
Agreed 只要敢搏就咩都有可能發生

‹ 上一主題|下一主題