用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 沙田熱門BAND1間間都只能放第一志願,點揀? ...
go

沙田熱門BAND1間間都只能放第一志願,點揀?

醒目開學勳章

根據數字, 沙田區O既BAND1學位比BAND1生多,咁理論上只要你係BAND1生就點都入到BAND1學校, 但我又見好多人都話好幾間熱門O既唔放第一都唔會有機會抽到(沙田區13間BAND1英中,成6/7間話唔放第一唔得), 所以除O左第一志願揀最心儀O個間之外,第二位已經好頭痛.... 冇理由第5間就揀BAND2掛..... 再講, 理應唔少BAND1生O係自行都已經有着落, 去到大抽獎, BAND1生應該會再少D, 競爭又應該細D至係呢~~~

有冇經驗或意見分享O下呢?

elbar  你想知派位點揀?   發表於 14-12-8 19:46

回覆:沙田熱門BAND1間間都只能放第一志願,點揀

間間沙田英中都叫人放頭位,八成都話十足,唔好信足。
我覺得除了沙呂、TST及沙崇必要放頭位外,其他的次位應該沒有問題。

王家爸爸  唔好信足  發表於 14-12-9 11:25

回覆 fatman69 的帖子

除佐你講呢3間, 其實培英都要放第一志願, 近呢3年, 培英放第一志願大抽獎, 都有人抽唔到

引用:回覆+fatman69+的帖子 除佐你講呢3間,+其

原帖由 2隻臭豬 於 14-12-08 發表

除佐你講呢3間, 其實培英都要放第一志願, 近呢3年, 培英放第一志願大抽獎, 都有人抽 ...
第一志願抽吾到?會否估錯Band?如果係真,計埋沙培,頂多四間。
其實條數好易計,B1自行約收500人,剩下約500人爭700位。

ElizaChicken  還有的學生是跨網  發表於 14-12-24 12:07

醒目開學勳章

就係啦! 就咁睇數字, 理應大把位分, 但會唔會就係間間都話好, 所以報名都平均呢? 用D數字研究O下, BAND1 1380人, 英中學位1817, 多O左4百幾個位, 咁即係如果我係BAND1生, 我只報英中,點都分到一個位啦! 咁即係只要我是旦一間BAND尾O既都唔介意, 又唔介意抽到第十幾二十志願, 咁其實我前面就想點排都可以喎, 係咪? 當然, 要肯定個小朋友係BAND1生啦! 話雖如此, 但大家又夠唔夠擔咁博呢?

2015升中人數= 4141
2015各組人數=1380
2015學額(英中)=1817

王家爸爸    發表於 14-12-9 11:25

fatman69 發表於 14-12-9 01:02
第一志願抽吾到?會否估錯Band?如果係真,計埋沙培,頂多四間。
其實條數好易計,B1自行約收500人,剩下約 ...

沙田英中學位有無撥俾第二區派位?

又有d沙田友由外區小學返來沙田升中派位(我估都唔少).

ElizaChicken  有  發表於 14-12-24 12:08

fatman69 發表於 14-12-9 01:02
其實條數好易計,B1自行約收500人,剩下約 ...
確係, 阿女同學大抽獎1)沙培2)沙蘇.....真係入吾到, 佢sure band1生派左青年會, miss都好失望

ElizaChicken  可能選校太進取  發表於 14-12-24 12:10

醒目開學勳章

回覆 EMMA88 的帖子

咁派到O個間本身有冇揀的?

香香 發表於 14-12-9 11:36
點解會咁架. 好恐怖哦. 差好遠喎.
最後叩到邊間呀?
好似都有叩幾間門但無消息, 最終照讀....青年會都算2A-B既, 但當然失望

Geni 發表於 14-12-9 11:44

咁派到O個間本身有冇揀的?
好似第5志

醒目開學勳章

咁知唔知佢3,4揀乜? 叩門位, 去O左幾間聽TALK都叫大家預O左冇, 所以都係唔好諗叩門了, 好好PLAN O下點排位仲好.

根據上年佢D同學戰果, 大部份派得好好的.
係有數位麻麻地B1生派了B2, 只知道有一位叩門成功培基.
事實沙中區照收叩門表格, 但無result

醒目開學勳章

係呀, 叩門就只有直資有機, 官津大部份都傾好哂唔收人, 以保生態平衡....

回覆:沙田熱門BAND1間間都只能放第一志願,點揀

如果不計校級數,B1生頭13全填英中應必中,但建議甲乙一二填回自行兩間,叩門有用。
至於有B1沙培沙蘇入吾到,有可能教局人手入機入錯code,人手入幾萬表,有錯難免,每年都有苦主。

EMMA88 發表於 14-12-9 11:31
確係, 阿女同學大抽獎1)沙培2)沙蘇.....真係入吾到, 佢sure band1生派左青年會, miss都好失望
...

沙蘇排第二都派唔到?

我擺左LKM 第二志添.....老師話我搏

October. 發表於 14-12-9 12:07
沙蘇排第二都派唔到?
事實真係派吾到.....

引用:Quote:Geni+發表於+14-12-9+11:44+回覆+EMM

原帖由 EMMA88 於 14-12-09 發表
好似第5志
如果3、4志願係band2而派入第5青年會,咁同學應該係band2生,如果3、4係band1而入第5青年會,只怪同學太早填babd2.