用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 英皇 vs 高主教
樓主: aeiou_drm
go

英皇 vs 高主教 [複製鏈接]

Fionyiu 發表於 14-12-9 12:40
咁男女校呢?除了高主教,有什麼選擇?
只有SPCC,所以,我認為高主教轉做男女校是很高明的決定。

引用:Quote:Fionyiu+發表於+14-12-9+12:40+咁男

原帖由 王家爸爸 於 14-12-09 發表
只有SPCC,所以,我認為高主教轉做男女校是很高明的決定。
如果成績一般的中西區男生會去那些學校?請賜敎

My Little Prince, Naoki Kam - 諱諾BB.   

引用:KC+of+course +

原帖由 llmom 於 14-12-09 發表
KC of course
Can you explain further? Thank you

王家爸爸  Good DSE results  發表於 14-12-9 16:33

引用:Quote:原帖由+王家爸爸+於+14-12-09+發表只

原帖由 Fionyiu 於 14-12-09 發表
聖類斯,跨區鄧鏡波,聖公會呂明才

王家爸爸  鄧鏡波好似無位比中西區   發表於 14-12-9 16:32

引用:K+C+vs+S+J+C,+先不論位多位少,B1成績的話

原帖由 Acatmom 於 14-12-09 發表
K C vs S J C, 先不論位多位少,B1成績的話,會點揀?
聽聞 SJ 英文深好多。

王家爸爸  中文也唔淺   發表於 14-12-9 16:30

Fionyiu 發表於 14-12-9 15:20
成績一般是指B2嗎?中西區無B2學校,所以部分幸運的會去B1C,其他會去其他地區的B2(如南區呂明才)或B3A(樂善堂梁銶琚)。

引用:Quote:原帖由+llmom+於+14-12-09+發表KC+of

原帖由 Acatmom 於 14-12-09 發表
Can you explain further? Thank you
請問good D S E result是指哪間?

王家爸爸  KC  發表於 14-12-9 16:56

回覆:英皇 vs 高主教

因聽聞KC入不到雞精班等同被放棄……定所有B1校都係咁?

王家爸爸  兩年前已經沒有雞精班  發表於 14-12-9 16:58

Acatmom 發表於 14-12-9 16:48
請問good D S E result是指哪間?
當然係講KC,收生講座時,入門口,左手邊的壁報板上面睇到,有12位很多5**學生(包括一個狀元)。

引用:Quote:Acatmom+發表於+14-12-9+16:48+請問g

當然係講KC,收生講座時,入門口,左手邊的壁報板上面睇到,有12位很多5**學生(包括一個狀元)。 ...
I see

引用:Quote:Fionyiu+發表於+14-12-9+15:20+如果

成績一般是指B2嗎?中西區無B2學校,所以部分幸運的會去B1C,其他會去其他地區的B2(如南區呂明才)或B3A( ...
B1C有那幾所學校呢?謝謝你的回覆

王家爸爸  高主教(B1B/C), 聖類斯(B1C)   發表於 14-12-9 20:41
My Little Prince, Naoki Kam - 諱諾BB.   

引用:Quote:原帖由+Fionyiu+於+14-12-09+發表如

原帖由 aeiou_drm 於 14-12-09 發表
點解會誇左區?是自己申請誇區?或是教育局派的?

引用:Quote:原帖由+Fionyiu+於+14-12-09+發表如

我識有個去咗東區李潤田

上主是我的牧者, 我實在是一無所缺。
祂使我臥在青綠的草場, 又領我走近幽靜的水旁,
還使我的心靈得到舒暢。
祂為了自己名號的原由, 領我踏上了正義的坦途.....
祢的牧杖和短棒, 是我的安慰舒暢.......
在我一生的歲月裡, 幸福與慈愛常隨不離,
我將住在上主的殿裡, 直至悠遠的時日。

Fionyiu 發表於 14-12-9 19:03
點解會誇左區?是自己申請誇區?或是教育局派的?
果位小朋友的成績應該入不到 St Louis  (根據他學校過往的派位), 他父母又不想入粱球鋸,於是自己自行報了 鄧鏡波, 舊年鄧鏡波有幾個位給中西區的。 雖然是中中, 聽聞果位小朋友讀得幾開心。

引用:Quote:Fionyiu+發表於+14-12-9+19:03+點解

果位小朋友的成績應該入不到 St Louis  (根據他學校過往的派位), 他父母又不想入粱球鋸,於是自己自行報 ...
咁即是自己考啦,而不是政府派位

回覆:英皇 vs 高主教

學校有分B1A,B1B , B1C.....咁學生又有冇咁分呢?

想了解多些 高主教, 如一般小學升上, 英文會否跟得吃力?  學校會否只給機會o力 的學生, 而不是精英的就不給機會?  老師如何?

引用:想了解多些+高主教,+如一般小學升上,+英

原帖由 aeiou_drm 於 14-12-10 發表
想了解多些 高主教, 如一般小學升上, 英文會否跟得吃力?  學校會否只給機會o力 的學生, 而不是精英的就 ...
有家長話小學教得深,英文同文言文較難,但我囡就話淺,我見我仔D 功課同測驗都唔係好深,好似有精英班,老師對同學都幾關愛,亞仔讀得幾開心

PS: 我囡讀聖心

ernestchow  關鍵: 你仔仔之前讀spcc  發表於 14-12-11 12:02
王家爸爸  因為聖心仲深。  發表於 14-12-11 09:16
王家爸爸  關鍵: 之前讀聖心   發表於 14-12-11 09:14
上主是我的牧者, 我實在是一無所缺。
祂使我臥在青綠的草場, 又領我走近幽靜的水旁,
還使我的心靈得到舒暢。
祂為了自己名號的原由, 領我踏上了正義的坦途.....
祢的牧杖和短棒, 是我的安慰舒暢.......
在我一生的歲月裡, 幸福與慈愛常隨不離,
我將住在上主的殿裡, 直至悠遠的時日。

aeiou_drm 發表於 14-12-9 21:16
果位小朋友的成績應該入不到 St Louis  (根據他學校過往的派位), 他父母又不想入粱球鋸,於是自己自行報 ...
B1學校中,鄧鏡波和張振興嘅老師比較認真教。

回覆:beaclem 的帖子

謝謝您的回覆。兩囝囡都讀 b1 校,恭喜。
再想請問
1 校風如何?
2  老師會否好 push?
3  多功課和 quiz 嗎?
唔該晒!

‹ 上一主題|下一主題