用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 請教: 基榮小學
go

請教: 基榮小學

老公係舊生, 我仔係細仔, 冇分只係適齡, 如果第一ROUND揀佢, 機會有冇呢?

Kwan 發表於 14-12-8 15:58
老公係舊生, 我仔係細仔, 冇分只係適齡, 如果第一ROUND揀佢, 機會有冇呢?

是否有其它更好選擇 ? 基榮校舍又細又舊,兩邊高樓大廈擋住,空氣唔好,又係正馬路邊,真係唔明,點解全日制分拆時,下午校可以有咁大咁新既校舍,上午竟然只可以留在原址,又舊又殘。

回覆:請教: 基榮小學

15分要抽籤,機會比較少。

supersailormoon 發表於 14-12-8 16:49
15分要抽籤,機會比較少。
舊生+適齡, 應有20分
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

細佬完全冇分, 都會考私校及直資, 不過競爭咁大, 真係冇咩信心

咁我問下我老公係上午班舊生, 咁係咪只可以揀返舊校呢?

如果20分, 入的機會好嗎?

Kwan 發表於 14-12-9 10:19
如果20分, 入的機會好嗎?

宗教學校,好多人都有20分,25分會安全d

如果爸爸有基督教受洗紙...可以嗎

我仔未受洗, 我同老公洗左禮  (信義會)

Kwan 發表於 14-12-9 10:30
如果爸爸有基督教受洗紙...可以嗎

我仔未受洗, 我同老公洗左禮  (信義會)

具體要求肯定要問學校,有d計父母,有d計小朋友,今年自行剛剛完左,你申請下年仲有好多時間。

回覆 se6b03 的帖子

thanks, se6b03!

我問左學校, 原來父母受洗了都可以, 咁我仔咪有25分囉, 機會都好好呢, 謝謝!

但老公係上午校舊生就只可以揀舊校!  

請問新校去咗边度?

LeeCC 發表於 14-12-9 11:40
請問新校去咗边度?

聖多馬小學下午校及聖公會基榮小學下午校合拼成為聖公會聖安德烈小學,於2006年遷入新校舍,地址為深水埗海麗街3號。

Kwan 發表於 14-12-9 11:16
回覆 se6b03 的帖子

thanks, se6b03!

我個人感覺環境真係麻麻,經常聽到果d旺角路邊空氣污染指數既監測站正正係學校對出,不知是否連環保署都覺得該處空氣污染問題嚴重,左右三邊都被高樓大廈阻擋,不得不認真考慮。

我都有去過實地睇過, 都知地方唔係咁理想, 不過係鐘意派位成績不俗, 中學網係油尖旺, 男仔好似唔錯, 如冇了舊生的分數, 只係靠大抽獎又好似好冒險, 都會考直資私小的, 看看有冇其他OFFER, 至少唔會派得好差, 有其他OFFER 先再決定, 咁做就穩陣D, 個心安定D

油尖旺係九華伊中那個網嗎?

學校係舊,但派位好喎

對呢, 我見佢有差不多一半係B1生, 所以有分入左先

回覆 Kwan 的帖子

問清楚好喎,基榮好似係聖公會,聖公會學校好似一般洗禮基督徒是沒分的,一定要是聖公會才有…

sheffield 發表於 15-1-23 10:21
回覆 Kwan 的帖子

問清楚好喎,基榮好似係聖公會,聖公會學校好似一般洗禮基督徒是沒分的,一定要是聖公會 ...

只有拔萃同協恩要求一定要係聖公會教友先有宗教分......
其實有好多聖公會小學, 連天主教教友都照俾5分宗教分, 即使同一辦學團體, 間間學校要求都唔一樣, 一定要問清楚

sheffield  icic, 我女個年就係想要協恩個5   發表於 15-1-23 13:46
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。