用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 12 年 九月B 有人會考慮下年先報 16/17 K1 做大B 嗎? ...
樓主: id00349
go

12 年 九月B 有人會考慮下年先報 16/17 K1 做大B 嗎? [複製鏈接]

引用:Quote:原帖由+Cheesepop+於+14-12-12+發表

原帖由 creama 於 14-12-12 發表
我記得12年尾個幾個月已經截左,13年就完全無,總之11年係最多雙非個年,
我當全部雙非都遲一年讀,又係龍 ...
所以大家為咗入龍都好努力

龍細b現讀pn應可直升K1,另一間心儀K1只得waiting, 即使wait到多是pm, 若考pn收am機會高d, 但要放棄k1 waiting, 非常煩惱,請給意見

回覆:12 年 九月B 有人會考慮下年先報 16/17 K1 做大B 嗎

9月做超大,有啲學校唔收㗎喎

回覆:12 年 九月B 有人會考慮下年先報 16/17 K1 做大B 嗎?

我B也是12年9月!雖然有讀緊的N直升K1,但我厭那校唔境不太好,所以我都報左一間語境很好的N!當然有好多媽媽話可以讀住K1,再博多年K1都得。但我又覺得如果間N班學校語境好的話,越細去讀越好
不過,我仍然爭扎來年做左大B,到小學時佢既心智發展,因為我自己係教小學的,d小學生成日會笑比佢地大一年的同學,話人地老餅,比人笑既同學好慘,我成日都要安慰佢地

呢個問題我都有擔心,但我估好多龍細b有更好offer會做大b, 所以應該會有同伴

回覆:12 年 九月B 有人會考慮下年先報 16/17 K1 做大B 嗎?

9月做大 B 真的大咗 d, 除非係龍校,不過現在個 trend 我都知好多 10-12 月做大 B, 也識人 9 月 變大 B repeat p1 入咗神校。睇吓你 target 咩小學啦

我小朋友12年11尾,報咗5間pn班,三間k1,一心諗住讀n班,但身邊個個都唔贊成,當我交哂留位費pn班留位費之後,到最後心儀k1打來話收,所以轉k1,最多repeat k1,當我交k1留位費個日,同校長傾咗好耐,距話之後既野無人知,可能小朋友進步得好快,如果到時真係差先repeat

引用:我小朋友12年11尾,報咗5間pn班,三間k1,

原帖由 cookie0449 於 15-02-10 發表
我小朋友12年11尾,報咗5間pn班,三間k1,一心諗住讀n班,但身邊個個都唔贊成,當我交哂留位費pn班留位費之 ...
我同你差吾多。心諗如果小朋友發展得吾理想,就會同佢repeat K1. 但係有學劵的幼稚園是否很少比機會小朋友repeat 呢?

個人認為讀K唔係咁易睇到小朋友讀得好唔好﹐始終唔同小學﹐無測驗考試有成積表睇﹐就算真係明顯學習唔太理想﹐我會選擇出去上其他學習班作輔助﹐留返個quota到小學/中學真係有需要先留班

如果小朋友未上過PN既, 一下子上K1,可能要睇她身心會否適應....
親身經驗: 小朋友11月細B冇上PN, 一開始上K1以學術為重的幼園,上學後因病反覆請假, 錯過了一些基本學習如持筆方式....., 返學後要同步上學及追回學習.辛苦的.
‹ 上一主題|下一主題