用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 12 年 九月B 有人會考慮下年先報 16/17 K1 做大B 嗎? ...
樓主: id00349
go

12 年 九月B 有人會考慮下年先報 16/17 K1 做大B 嗎? [複製鏈接]

回覆 Cheesepop 的帖子

1先K1後再repeat

回覆:12 年 九月B 有人會考慮下年先報 16/17 K1 做大B 嗎

我都一心做大b,想避過龍年,諗住考小學人少啲,爭少啲,但而家有2個k offer,仲心儀的,始終我個係女,都怕佢以後返學大人一年唔開心。
Btw你可以下年做超大,考到心儀先再考慮。

回覆 LEE-Baby 的帖子

都係,超大B, 幼稚園冇咩? 上到小學發覺比同零小朋友大可能會有影響~ 呢個都係一個問題~

回覆 Cheesepop 的帖子

另類近年都好進取? 唔多明...

id00349 發表於 14-12-8 10:11
15/16 考得唔好但入唔到心水學校,下年重來?
呢度有JM提過,

如9月B下年至讀K1

到升小自行時會無佐十分,

因為吳係適齡學童,

我估十一,十二月B至可以做下年超大B

引用:15/16+考得唔好但入唔到心水學校,下年重來

原帖由 id00349 於 14-12-08 發表
唔會做超大b。朋友做小學老師,佢講小一上學期都有差別,去到小二就已經無。我唔知小朋友將來DSE考得好唔好,又唔知要否重讀,萬一唔好,要重讀,佢咪大同班同學2年?而且幼稚園只係打好根地,讀唔讀得書,係睇小學中學勤唔勤力,若俾心機讀書一定入到band 1 中學。

利申:小朋友9月b。

sinsinlo    發表於 14-12-12 10:27

我囡都係9月b,應該唔會下年讀,今年考唔到仲可以冀望下年,到下年時期望自然高左,如果下年都係唔太理想到時仲慘可以明年邊讀K1,邊搵心儀學校K2插班機會

vinvin901 發表於 14-12-12 09:28
呢度有JM提過,

如9月B下年至讀K1

9月B下年至讀K1,點解會無左十分?
http://www.chsc.hk/psp2014/chi/primary-one-admission-system.php
八.適齡的兒童﹙即翌年九月開課時年滿5歲8個月至7歲﹚

9月1日開學都未滿7歲,都算適齡,應該有十分wor.

我都考慮緊龍b女 11月讀n定k1 ! 兩邊都有offer,總要係全部pm offer! n班係心儀,但k1唔係,心目中第三! 好多人都叫我讀左k1先,但老公唔係好想!所以頭痕中!

回覆 klan 的帖子

good information!

回覆 lokayan 的帖子

點解唔係好想呢, 因為係第三選擇 ? 我初初都係咁諗,不過呢到網友提醒左我,下年首選唔會因為你係大B收係先,萬一又唔得就真係慘啦~ ;P

引用:15/16+考得唔好但入唔到心水學校,下年重來

原帖由 id00349 於 14-12-08 發表
再補充,最重要係睇小朋友能力。

回覆:12 年 九月B 有人會考慮下年先報 16/17 K1 做大B 嗎?

我係你如果無心儀都會讀住先,下年再考過,如果下年考到比而家讀緊嘅好,就repeat一年,如果無記錯,龍年出生率9萬幾人,蛇年出生率5萬幾人,即係今年9個揀1個,下年係5個揀1個,唔止關考小學同埋跟唔跟到事,係到考中學大學都多4萬幾人爭,逢龍年升小升中升u都係競爭大d架。

回覆 creama 的帖子

龍B咁慘都仲咁多人想生龍仔龍女~

都係果句啦, 每樣事情都要劃條界線,而界線前面總會有人.

我唔會現在很定的去做一件事情(1年入學),去買3年後唔知既因素, 當然,每個人都可以做自己想做既事情,外人毋須介入.

如果你心怡果間學校係咁玩呢個遊戲, 你當然可以同佢玩,但學校制度既野5時花6時變,難保佢出年玩只收1月至12月出世,到時你真係企係道,如果好彩無改制但你又一定考到?

其實有部份學校寫明只收1月至12B, 到時選擇會更少.

引用:我係你如果無心儀都會讀住先,下年再考過,

原帖由 creama 於 14-12-12 發表
我係你如果無心儀都會讀住先,下年再考過,如果下年考到比而家讀緊嘅好,就repeat一年,如果無記錯,龍年出 ...
不過少咗果3萬幾4萬應大部份因政府唔批雙非所引致,而佢地又鍾意遲一年先入學,咁其實做超大b係咪真係會少咗好多競爭?

引用:回覆+creama+的帖子 龍B咁慘都仲咁多人想

原帖由 id00349 於 14-12-12 發表
回覆 creama 的帖子

龍B咁慘都仲咁多人想生龍仔龍女~
真係唔知點解逢龍年係特別高出世率,但我知係有部分傳統嘅人鐘意生龍仔龍女,如果你咁啱呢年有左,我估無人會因為咁而唔要個BB, 可以的話,揀條輕鬆d嘅路比佢行。

引用:Quote:原帖由+creama+於+14-12-12+發表我係

原帖由 Cheesepop 於 14-12-12 發表
不過少咗果3萬幾4萬應大部份因政府唔批雙非所引致,而佢地又鍾意遲一年先入學,咁其實做超大b係咪真係會少 ...
但唔好唔記得兔年嘅雙非係最多個年,就正係大家講鐘意遲一年入學個班,兔年雙非多過龍年雙非好多,因為龍年下半年截左雙非,即係話9萬幾人+兔年雙非,你諗下。

引用:Quote:原帖由+Cheesepop+於+14-12-12+發表

原帖由 creama 於 14-12-12 發表
但唔好唔記得兔年嘅雙非係最多個年,就正係大家講鐘意遲一年入學個班,兔年雙非多過龍年雙非好多,因為龍年 ...
妳又啱喎,但截雙非唔係13年咩?12下半年已截啦?

引用:Quote:原帖由+creama+於+14-12-12+發表但唔

原帖由 Cheesepop 於 14-12-12 發表
妳又啱喎,但截雙非唔係13年咩?12下半年已截啦?
我記得12年尾個幾個月已經截左,13年就完全無,總之11年係最多雙非個年,
我當全部雙非都遲一年讀,又係龍年12年最多人,亦有人話而家d雙非已經少左遲一年讀,咁計都係龍年最多人讀,唔係嚇你,小一個game真係好辛苦,我大仔個年出生率無兔同龍年咁多人,都玩左我半條命,我唔知點解教育署將成個過程拖長唻玩

‹ 上一主題|下一主題