用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 12 年 九月B 有人會考慮下年先報 16/17 K1 做大B 嗎? ...
樓主: id00349
go

12 年 九月B 有人會考慮下年先報 16/17 K1 做大B 嗎? [複製鏈接]

回覆:12 年 九月B 有人會考慮下年先報 16/17 K1 做大B 嗎?

其實我一直覺得冇需要做超大,做超大亦未必保證一定能入名幼or名小。我女12月尾,依然照明年入k1

回覆 ozduckie 的帖子

做超大B, 第日入唔到名幼名小壓力仲大, 入到都會俾自己大壓力, 因為小朋友都知自己比同學大一年以上。

我覺得9月B除非發展不達標, 否則唔好做超大B。
再講, 小朋友適齡學習係最好, 咁細個就repeat, 我覺得影響腦部發育, 到上到小學後唔會有優勢。

老土D講, 學校配套係有幫助, 但小朋友係咪讀書叻, 都要睇下小朋友個性興趣和智能, 有D野都可能係先天和父母教育方法有關, 叻o既點都係會叻, 未得o既迫得太緊都冇用。

Elenalan 發表於 14-12-8 12:46
做超大B, 第日入唔到名幼名小壓力仲大, 入到都會俾自己大壓力, 因為小朋友都知自己比同學大一年以上。

我 ...

..

回覆 Elenalan 的帖子

其實我既目標唔係咩名校,只求近屋企,唔要坐校車既,所以首選屋企10-15分鐘可以行到既學校,不過最好同最近個兩間都係waiting,所以諗下其他 option~ 都知道冇十全十美架啦~ 嘿嘿~

引用:回覆+id00349+的帖子 yes,+如果出年再報都

原帖由 piggymonkey 於 14-12-08 發表
回覆 id00349 的帖子

yes, 如果出年再報都唔收, 咁就晒咗一年
12/12超細 too , 我考 4 間,得一間 am , 2 間唔收同 1 間心儀 waiting !
我唸緊點算!因為心儀無 offer , 所以想出年考多次,但又唔肯定會收,好煩惱!
我之前一心直接入 k , 所以無報 n , 而家好後悔!好想比佢搵間私幼下學期插 n , 讀下睇情況再決定 take k1 offer / 再考 2016 k !  
但龍 b n 位都好短缺,而家仲未搵到學校插!

引用:回覆+id00349+的帖子 yes,+如果出年再報都

yes, 如果出年再報都唔收, 咁就晒咗一年
12/12超細 too , 我考 4 間,得一間 am , 2 間唔收同 1 間心儀 waiting !
我唸緊點算!因為心儀無 offer , 所以想出年考多次,但又唔肯定會收,好煩惱!
我之前一心直接入 k , 所以無報 n , 而家好後悔!好想比佢搵間私幼下學期插 n , 讀下睇情況再決定 take k1 offer / 再考 2016 k !  
但龍 b n 位都好短缺,而家仲未搵到學校插!

回覆 pizzaheidi 的帖子

其實我本身有報15/16 年n 和k, 但而家有k offer 就再考慮出年做大B 讀N 了
我都係揾唔到學校插n, 再無就算, 直讀K, 都唔會跟唔上既, 只係唔想佢係屋企晒半年無書讀啫

引用:回覆+pizzaheidi+的帖子 其實我本身有報15

其實我本身有報15/16 年n 和k, 但而家有k offer 就再考慮出年做大B 讀N 了
其實我都想2015讀 n , 再考 2016 k , 但可惜我遲左報 n , 應該唔可能了!定係過埋2月,應該 d 家長決定曬去向,有機會有人讀 k ,唔讀 n , 所以應該仲有希望呢?!我都偏向想避開龍年效應啊!但都心大心細,因為以我觀察,我 Bb 都發展幾理想,同大 b 有得揮咖!

你地忘記另類B喜歡迟一年先入学架

你意思係15年9月先讀N 嗎? 有部份學校仲未截N 申請, 可以而家即刻補飛報喎
當然未必係你嗰區or 你心儀既學校
但我個係女女, 而家發展絶對唔輸蝕俾大B, 所以都唔會考慮遲一年讀K1, 寧願15年讀住K1 先, 再16年搏龍校

引用:回覆+id00349+的帖子 今年點都讀住K1+先啦

今年點都讀住K1 先啦, 下年再報插K2 or repeat K1, 點都好過吽一年做超大B ...
同意!

引用:回覆+pizzaheidi+的帖子 你意思係15年9月

你意思係15年9月先讀N 嗎? 有部份學校仲未截N 申請, 可以而家即刻補飛報喎
我個係男,如果同男大 b就差異不大!我有報 n , d 學校話會照 in , 但要等 d 人 give up offer 先可補上,事關已經過左好幾輪面試喇!你個 k1 offer 係唔係心儀咖?明年再戰係戰 k 1 / k 2 插班啊?我住沙田,你呢?

其實我有幾個offer, 有2個全日, 2個PM offer
而家呢間K1 PM offer 係我報半日班之中最心儀既, 還有另一間心儀既K1 全日班未放榜, 但未放榜嗰間全日收得10個(扣起要留俾N 班直升), 所以我應該無機會
我最想當然係讀全日班, 但奈何現有的全日offer 學校口卑麻麻, 不過不失嗰種, 但唔稱得上"好", 但半日嗰間係口卑好, 所以打算照TAKE 半日下午班先

明年再幫阿女報龍校/ 半龍/ 神校, 睇下佢資質點再決定repeat K1 定插K2
不過我個人認爲, 除非龍校先值得repeat, 半龍/ 神校都唔能保證入到好小學, 我又唔係住名校區, 點都要大抽獎, 無謂浪費阿女一年時間

我住觀塘呢

我都係一心直入K班,冇打算讀 N 班,因為其實 N班都係得三兩小時, 主要學習自理能力同團體生活,多D帶佢去公園同其他小朋玩, 再加上家教其實對一個兩歲小朋友我覺得分別不大。同佢去上D短期班週應下上堂~

引用:回覆+tam_bb+的帖子 以出生率2012+有+91.6

原帖由 id00349 於 14-12-08 發表
回覆 tam_bb 的帖子

以出生率2012 有 91.6 萬, 2013 回落 57.1 萬 下跌37.7 % ,的確競爭16/17 會好好多~  ...
不是91萬,是9.1萬,香港只700萬人口,若一年有91萬bb你不覺得有問題?

引用:我都係一心直入K班,冇打算讀+N+班,因為其

原帖由 id00349 於 14-12-08 發表
我都係一心直入K班,冇打算讀 N 班,因為其實 N班都係得三兩小時, 主要學習自理能力同團體生活,多D帶佢去 ...
我個囡家下返左n一個月。我發現返n,同上pg或自己帶佢去多的街見人,係唔同架。

回覆:emiliarabbit 的帖子

如果91萬,香港國民生產總值肯定全球之冠

引用:回覆+id00349+的帖子 你地忘記另類B喜歡迟

原帖由 Cherrylee822 於 14-12-08 發表

你地忘記另類B喜歡迟一年先入学架
但呢另類近年都好進取,仲係咪會遲一年呢?

‹ 上一主題|下一主題