用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 12 年 九月B 有人會考慮下年先報 16/17 K1 做大B 嗎? ...
go

12 年 九月B 有人會考慮下年先報 16/17 K1 做大B 嗎? [複製鏈接]

15/16 考得唔好但入唔到心水學校,下年重來?
   1    0    0    0

點解適齡唔入學?
浪費1年時間?
下年一定入到心怡學校?

9月B真係唔洗做超大B,插班K2好過

why?? 無offer嗎?? 我都係9月BB

不如唔讀K3,直報小一

回覆 id00349 的帖子

今年點都讀住K1 先啦, 下年再報插K2 or repeat K1, 點都好過吽一年做超大B

有 offer 但唔係首選,學校離家比較遠,因為冇讀 PN, 所以考慮讀15/16 讀一年 PN 再報 16/17 K1~ 都係諗下唔同既 option 姐 ~

回覆:id00349 的帖子

我女11/11, 今年讀k1, 剛收到st cat an offer, 都諗緊repeat k1!

引用:有+offer+但唔係首選,學校離家比較遠,因

原帖由 id00349 於 14-12-08 發表
有 offer 但唔係首選,學校離家比較遠,因為冇讀 PN, 所以考慮讀15/16 讀一年 PN 再報 16/17 K1~ 都係諗下 ...
可能註冊後/ 開學有得插班架..九月要做超大b. 我覺得唔係甘好..除非佢本身學野慢..
同埋你心水學校係咪肯定會收超大b 先...又係一個問題呀...三思呀家長

回覆:12 年 九月B 有人會考慮下年先報 16/17 K1 做大B 嗎

如果有k1收,的我覺得不如讀k1,下年再搏k1或k2好過。除非心儀個間收左n,仲要如果可以直升,我覺得先考慮讀n。此終9月b,做大b既話,又好似太大了。

回覆 wingkamlau 的帖子

11/11 讀  14/15, 再報 15/16 做超大B~ 情況正正係好似我依家想法~ 但有家長都講得岩,讀左先,難保出年都唔收~

回覆:12 年 九月B 有人會考慮下年先報 16/17 K1 做大B 嗎?

如果明年有龍校K1 offer,又可以避開龍B將來長期的激烈的競爭,轉做超大B,亦是好事。

回覆 w.ling 的帖子

同感~ 以前要足三歲先可以入讀,依家兩歲零八個月,小朋友學野的確已經比以前早好多同快好多~

回覆 tam_bb 的帖子

( 更正 )  以出生率2012 有 9.16 萬, 2013 回落 5.71 萬 下跌37.7 % ,的確競爭16/17 會好好多~

piggymonkey 發表於 14-12-8 10:47

今年點都讀住K1 先啦, 下年再報插K2 or repeat K1, 點都好過吽一年做超大B ...
Clever.

回覆 BoA. 的帖子

id00349 發表於 14-12-8 11:42
回覆 tam_bb 的帖子

以出生率2012 有 91.6 萬, 2013 回落 57.1 萬 下跌37.7 % ,的確競爭16/17 會好好多~  ...

咁果三十幾萬B去咗邊?唔讀書?下年讀?

引用:如果明年有龍校K1+offer,又可以避開龍B將

原帖由 tam_bb 於 14-12-08 發表
如果明年有龍校K1 offer,又可以避開龍B將來長期的激烈的競爭,轉做超大B,亦是好事。

...
同意

yes, 如果出年再報都唔收, 咁就晒咗一年

況且K1 和N 學既嘢都唔同, 無得咁比較, N 學自理獨立, K1 真係學字, 如果出年再考, 讀過K1 識既嘢一定多過N, 表現照計會好D, 收既機會又大D

我12年12月超細B, 好彩有其中一間心儀既收咗PM (雖然不是最心儀的全日班), 但點都俾佢讀住先, 出年再搏過
同埋N 和K 比, 點都係K有學券划算, 雖然學券點都係用3年, 但分別在而家即時俾錢 (讀N), 定3年後先俾錢 (讀2年K1, 1年K2, 第3年先全費讀K3), 如果你B 叻叻, 出年考到心儀學校K2, 咁學券連用3年唔駛自費添

回覆 piggymonkey 的帖子

講得好有道理~ 宗合大家晚意見都係先讀 K1 , 來年再試K1 或K2 都可以~  前後見左六間, 現首選兩間都係 offer waiting~ 另外有一間有學劵同一間冇學劵都offer 到 pm~  兩間都遠少少可能要校車~ 等埋 餘下兩間做決定~  
‹ 上一主題|下一主題