用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 St.catherine offer
go

St.catherine offer [複製鏈接]

[color=rgba(0, 0, 0, 0.701961)]我個 best fd 囝囝今年考St.Cat K, 佢話囝囝表現出色, 肯坐定,指令做足十成(朋友冇提過水),全程有反應仲笑容滿面,點知都係得 waiting,我都覺得好 surprise, 因為我朋友個仔真的非常醒目,未夠2歲已認得26 個英文字,又吾怕生保成日笑,佢話聽人講St.Cat 會 concern 個地址同父母職業,佢話終於証明係事實,佢非常失望,其實我朋友做銀行,佢老公係公務員,住宿舍(居屋)其實我覺得背景都吾係差,不過2公婆都吾係咩名校出身!想知道有 offer 嘅小朋友,無論N or K, 你地是否背景非常好或富有家庭?因為我黎緊囝囝都會in N, 所以比較 concern,  希望大家吾介意 share. Thanks!
   7    0    1    0

回覆:St.catherine offer

我仔有st cat offer,面試表現好,父母職業亦唔算高尚,亦唔係名校出身,住居屋
所以收唔收我覺得唔太關背景事

準備「借」地址、職業?

路過,純粹個人意見:盡咗力咪算囉,若果間學校真係咁階級歧視,勉強入到都唔好受

引用:我個+best+fd+囝囝今年考St.Cat+K,+佢話囝

原帖由 TJBB2012 於 14-12-07 發表
我個 best fd 囝囝今年考St.Cat K, 佢話囝囝表現出色, 肯坐定,指令做足十成(朋友冇提過水),全程有反應仲 ...
你朋友囝用英文面試?定廣東話?

引用:我個+best+fd+囝囝今年考St.Cat+K,+佢話囝

我個 best fd 囝囝今年考St.Cat K, 佢話囝囝表現出色, 肯坐定,指令做足十成(朋友冇提過水),全程有反應仲 ...
我個人覺得睇你好唔好彩遇到手鬆定手緊老师,我女都waiting,但上年朋友超大B in得超好,走時同老师hug 晒都唔收

我識幾個讀st cat嘅朋友,咁啱佢地全部背景都好好的。有個上年in PN group in 時喊冇答過任何嘢,但都有2nd in 然後仲要有埋offer,我朋友都話好意外

我喺sc 打滾咗一段時間,富貴同學有,平民有好多,甚至認識住屋邨,父母職業有高尚有普通,乜都有,至於父母係乜學校畢業,真係無問人,不過傾開小一自行計分,都唔係個個名校出身。大多家長都斯文有禮,識教小朋友類型,我見過一個家長係計較型,佢細女去interview之後唔收,佰思不得其解。收生準則好難講,入唔到咪無緣囉,當係學校睇漏眼喇,小朋友叻,去邊都叻。

smellywhale 發表於 14-12-7 22:35
你朋友囝用英文面試?定廣東話?
冇問,不過我估英文!因為我朋友同佢囝主要英文溝通的

我小朋友都有offer,我兩公婆係普通職業,普通學校,普通地址。

St cat 收生計分好detail,分好多items,
唔排除家長背景學歷係其中之一,但肯定唔係唯一,
人家收就收,有人家理據,
我地盡左力就算,何必深究
我囝上年pn唔收無2nd in, 自問表現都唔好,問咩都無反應,
今年k,表現好好多,有對答,有跟指令,有大聲唱歌,有say hi bye thankyou,推凳,
父母背景2年都一樣, 所以我覺得小朋友表現還是首要。

引用:Quote:原帖由+TJBB2012+於+14-12-07+發表我

原帖由 MELODY430 於 14-12-07 發表
我個人覺得睇你好唔好彩遇到手鬆定手緊老师,我女都waiting,但上年朋友超大B in得超好,走時同老师hug 晒都 ...
我家庭也是公務員!不有錢!我讀間中學執埋!可以说仔仔很好彩合眼緣,老師一見仔仔讚他很靚仔!in得正常吧!比起家姐就一定係家姐in得好好多,不過好明顯老師唔buy家姐,最後當然是waiting!

地址, 父母職業

我係SC家長,家長朋友仔任何地址同職業都有。唔敢話完全無關係,有的話都應該佔很低的百份比。

小朋友的面試不代表他的全部,平常心,一起同小朋友努力吧。:)

引用:St+cat+收生計分好detail,分好多items,+唔

原帖由 gv2009 於 14-12-07 發表
St cat 收生計分好detail,分好多items,
唔排除家長背景學歷係其中之一,但肯定唔係唯一,
人家收就收,有 ...
好認同!始終離不開果幾個因素,只係唔同學校有唔同比重!我細仔都唔識答鼻有乜用都幸運有offer,真係撞彩!有時候,可能當時小朋友或者大人喺老師面前一個小動作可能已經被列入waiting之列!

所以隨緣最實際!我成日話葉問都係一個打十個,但佢地分分鐘一個打三十個,自問小兒冇可能打低咁多個,所以運氣都佔兩三成,到頭來十間神校offer都只可讀一間!而幼稚園始終都係叫學前教育,路遙才知馬力,take it easy la

我囝果日狀態大勇,part1&part2都表現很好,砌lego又砌到車車,又同老師打招呼,又叫老師,問題又快而準,英文in,肯回答唱咩歌之後又有唱歌。我以為收硬,點知waiting...唉!

我囝囝有am offer,當日in得好但不是prefect,成7000幾人in,而家d小朋友好叻,做足100%大有人在,所以唔係做足就一定會收,個人覺得要有特別之處impress到個老師,又或者老師個本質適合st cat的教育。好多人話小朋友見得好好點解唔收?其實可能當日家長表現等都有參考

回覆 艾文兒B 的帖子

十分認同你講句“所以唔係做足就一定會收,個人覺得要有特別之處impress到個老師,又或者老師個本質適合st cat的教育”。小兒對答環節未做足,唔識答眼耳口鼻用途,但係PART1環節,隔離倆個小朋友爭玩具喊起上來,我仔系隔離好關心咁講“唔喊,唔喊”,我地都覺得系個小細節可能令到老師加分卦

回覆 艾文兒B 的帖子

嘩! 成7000幾人考幾百個位, 咪即係1X個選1個 ?!   你小朋友AM OFFER, 叻叻

引用:回覆+艾文兒B+的帖子 嘩!+成7000幾人考幾

原帖由 Noelpychiu 於 14-12-08 發表
回覆 艾文兒B 的帖子

嘩! 成7000幾人考幾百個位, 咪即係1X個選1個 ?!   你小朋友AM OFFER, 叻叻  ...
7000 人中收200+個(另400個位PN直升)即(30幾人揀1個);假設答對全部問題表現好的有20%都有1400人,況且現在的小朋友很smart, 表現好的分分鐘多過50%

引用:回覆+艾文兒B+的帖子 十分認同你講句“所

原帖由 babykellie 於 14-12-08 發表
回覆 艾文兒B 的帖子

十分認同你講句“所以唔係做足就一定會收,個人覺得要有特別之處impress到個老師,又 ...
哈哈,我囝囝都係喺玩玩具環節時,旁邊個妹妹搶佢玩具,仲發脾氣掟落地,我囝跟住幫手執返,可能咁樣令老師記得佢對答環節掛住填問卷唔係好知做左乜,但聽到老師有一路讚做得好。另外,見好多家長話自己個小朋友一早識曬a-z,1-10中英文點解唔收?我想講我囝a-z只係識好少,我覺得呢d學術上既野喺面試黎講一d都唔重要,老師都係睇返小朋友性格,禮貌,與人相處,親子關係等。
Btw,你囝囝邊間校舍,我囝係雅息士道am,唔知會唔會係同學

引用:Quote:原帖由+babykellie+於+14-12-08+發表

原帖由 艾文兒B 於 14-12-08 發表
哈哈,我囝囝都係喺玩玩具環節時,旁邊個妹妹搶佢玩具,仲發脾氣掟落地,我囝跟住幫手執返,可能咁樣令老師 ...
我都覺得識A-Z 未必收, 因為St Cat interview都無問A-Z, 我囡囡A-Z 都只係識好少, 都有offer,  佢interview時表現唔錯,有禮貌,肯唱歌,我自問自己表現都好好,無逼佢, 無提水,我覺得St Cat 都好睇你係乜野家長,眼見有好多家長interview其間好緊張,係咁望實個小朋友,驚死佢答錯,呢D 表現我覺得係其中一個小朋友答得好但最後無offer 嘅原因。

‹ 上一主題|下一主題