用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 劍鳴VS 學之園
go

劍鳴VS 學之園 [複製鏈接]

12    0    0    0

回覆:chantecaille 的帖子

Push

引用:大家覺得兩間學校的強弱在哪? +

原帖由 chantecaille 於 14-12-07 發表
大家覺得兩間學校的強弱在哪?
我女舊年有呢兩間offer, 最後揀左km.。其實我兩間都鍾意,但老公鍾意km有戶外地方,同埋唔係商場舖,所以鍾意d。km我可以講下:好:傳統加活動教學,多親子活動如旅行運動會xmas party,細校,中英數都平均,算深,有戶外操場,老師有愛心好caring。弱:課室相對其他學校細,校園唔算好大,比較舊,有親子家課(一年兩三樣),在職父母可能唔太喜歡。LH其實相對校舍新淨好多,學校自己設計教材,其實好有心思。只可以講,你target CKY TSL,一定係揀LH囉,target DB DG, 舊年km成績都好靚,LH亦唔差。但我讀km, 普遍家長都麻麻地LH, 我都識LH家長,佢地亦覺得LH最好。但有一個共通點,兩校家長,好多時考到KV St Cat人人認為係神校但都唔走,因為我地都認為自己個間其實已經好好,重點係,揀得LH KM, 都係貪細校,對kv sc 每級成6-700人其實麻麻地,我朋友女讀LH, 考到SC KV GH K1都唔走,因為佢target CKY. 所以你最緊要知自己想小朋友入咩小學,如果係津小,我自己覺得兩間都好好,有邊間offer咪讀邊間囉,如果要威要名氣,就k1 再考kv / sc啦,普通人或老一輩唔識km or LH, 但如果你小朋友考到sc kv, 佢地會覺得你好似叻好多咁架😂😂😂

引用:Quote:原帖由+chantecaille+於+14-12-07+發

引用:Quote:原帖由+terterarashi+於+14-12-08+發

原帖由 chantecaille 於 14-12-08 發表
好詳細呀!多謝你!我自己都喜歡細校,亦覺得兩間學校好像有少許相似的地方,不過兩間都未in,km更加係未報得 ...
唔洗客氣,只係想講你知,每間學校用家都有bias, 其實好難有中肯意見😂😂😂

引用:Quote:原帖由+chantecaille+於+14-12-08+發

回覆:terterarashi 的帖子

好多謝你甘detail既分析!我囡今年考k1, 考佐sc, KM, kv, LH! 首選LH 因為target CKY and TSL! KM 都好鍾意、但怕太深、囡囡追唔上、請問km係咪好似kv甘傳統教學方法?謝謝

引用:Quote:原帖由+chantecaille+於+14-12-07+發

原帖由 terterarashi 於 14-12-08 發表
我女舊年有呢兩間offer, 最後揀左km.。其實我兩間都鍾意,但老公鍾意km有戶外地方,同埋唔係商場舖,所以鍾 ...
真係講好中肯好中point, 尤其你話兩校既家長考到sc/kv都吾走.  Ps: 我囝而家讀Lh 今年有sc offer, 不過都決定吾走. 而我囝D同學其實無乜人再報呢兩間,通常報兩三間心儀龍校試下就算

引用:Quote:原帖由+terterarashi+於+14-12-08+發

引用:好多謝你甘detail既分析!我囡今年考k1,+考

引用:Quote:原帖由+adriantai+於+14-12-08+發表

原帖由 chantecaille 於 14-12-08 發表
Hello! 可唔可以講下你對LH的感覺呀?雖然EK有好多分享,不過我都係鍾意問下人,好似感受深D,謝謝!

...
我見呢度D lh家長講既已經好多,我係同意既 其實都無乜補充,我只可以話學校教學比較新式,而且好多野俾你返屋企同小朋友跟同玩,吾鍾意家校合作既家長可能煩。自己最喜歡每星期五放學後上學校網頁睇返果間星期D上當照片。

引用:Quote:原帖由+chantecaille+於+14-12-08+發

引用:Quote:原帖由+adriantai+於+14-12-08+發表

我其實都擔心自己未必可以成日同小朋友一齊做勞作之類的東西,聽說LH成日都有,對嗎?

...
吾係喎,pn係無功課既,係星期五可能有一樣,5分鐘完成。不過佢有本德育手冊,寫每星期同囝囡做 過乜好行為,當然你可以吾做,老作...haha

原帖由 adriantai 於 14-12-08 發表
真係講好中肯好中point, 尤其你話兩校既家長考到sc/kv都吾走.  Ps: 我囝而家讀Lh 今年有sc offer, 不過都決 ...
因為km pn 升 k1 唔係直上,所以大家先報定4-5間當backup囉,不過好好彩,今年成級升唔到k1嘅人數一隻手數得晒。雖然我係km用家,我自己覺得LH校舍新其實幾舒服,其實野我唔識比,因為我無去真正了解過LH學習教材,如果我係家長,我反而好重視interview時學校同老師俾我嘅感覺。km俾我感覺真係好好,LH都幾好,係有個net全程黑面我驚左,但估唔到當時都有offer😅。反而有d學校一in完就知唔係你杯茶。至於深唔深,我有朋友個仔岩岩讀完km 升p1, 跟得辛苦,一來係細仔,二來佢話,而家d小學越教越深,佢都話除左kv 或者出去上下雞精堂,如果唔係,好多名幼其實要跟足津校/私幼課程係幾辛苦,最出名一定要數sfa, 深到頭兩個月嚇走唔少人。😜所以唔洗怕km深,因為津小更深!😂😂😂

引用:Quote:原帖由+adalyho+於+14-12-08+發表好

我都聽人講過KM同KV有D似,事實上是不是呢?
其實都唔算似,kv比教少net,好似全校得3個,點分?km下午班每班一個。kv超傳統,要坐得好定,所以銜接小學真係最好。學術上有人話深嘅程度差不多,但我自己覺得kv都係深d

前輩可唔可以俾D貼士點去準備in呢兩間學校呀?
唔敢當前輩,不過我女兩間都考過,兩間都有offer, 都叫可以分享下心得。如果你有努力爬過下文,應該大約都知呢兩間學校考咩。綜合埋其他媽媽經驗,都係個句:答岩晒問題未必有offer, 答唔晒反而未必需要失望。我女考km考得幾好,跟晒指令又主動thank you byebye, 我自己都唔係坐定粒六,其他同學仔後來都知:有d in時根本都無咩做指令或無咩出聲,waiting後都有offer, 但好明顯學校揀得嘅都係比較文靜同乖嘅小朋友,都有active 嘅,但為數少d。學LH我女係WAITING 後有OFFER, 無寫過求位信,我女答唔晒問題,指令做到5成但坐得好好,都算乖,唔知係咪都係睇性格眼緣。要準備咩,我覺得考km同考其他學校一樣,train下坐呀乖呀顏色say thank you咁囉,考野其實真係算簡單。LH pn 考嘅野深好多,但既然我女答唔晒都有offer, 可以都睇好多其他因素,你可以等其他LH家長再分享心得。我有朋友話,LH都揀好多望落乖同比較SMART嘅小朋友。

回覆:chantecaille 的帖子

考LH比較時間耐、短時間內要去3間唔同既房。第一間房單對單、第二間房group in, 第三間房家長填問卷、小朋友要係隔離坐定定睇書。可以考之前train 下小朋友可以自己安靜甘坐係到。LH 真係好難考、我考PN時覺得對一個未夠兩歲既小朋友黎講太難!今年再考k1,囡囡已經兩歲幾、覺得佢應付到、所有覺得無甘難!雖然覺得內容難、但感覺到學校好有heart! 好有心思、所以很喜歡LH!

‹ 上一主題|下一主題