用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 st paul convent
樓主: celiaroyfamily
go

st paul convent   [複製鏈接]

引用:回覆+goodmama2003+的帖子 +Let+me+PM+you

原帖由 CSSMF 於 15-03-16 發表
回覆 goodmama2003 的帖子

Let me PM you about my experience!
Can you please also PM me your experience? (My girl interviewed with the Principal in Orange room.)

應該就快收到通知了吧,記得住年是大約這個時候左右收到SPCS電話
預祝想入讀SPCS的家長們會收到好消息

CSSMF 發表於 15-3-16 08:58
回覆 goodmama2003 的帖子

2nd in 完, 面試老師態度非常差, 就算有 offer 都唔會讀. 咩老師教咩學生, 我驚我囡入到去都變成咁就慘!

上年姪女見完既comment都係咁,一入課室老師就襟電話計時,目無表情同好無心機interview咁,佢地見完既反應都係話收左都唔讀。最後學校係收左姪女,但佢地選左九龍另一間女校讀,因為interview時校長好專重個面試,佢地感覺好舒服。

CSSMF  非常明白佢地嘅感受!  發表於 15-3-16 16:12

回覆 CSSMF 的帖子

pm me which group please

Can you share your experience on the interview?

Can you share your experience on the interview?

回覆:st paul convent

㩒電話計時好呀,時間管理,否則一個超時五分鐘,第十個可能要等成粒鐘。
目無表情無心機 interview 都一樣識貨揀到有條件  say no 嘅學生,掂喎。
考直資有樣好,就係佢揀你時最終決定權在你哋手。
呢d就係有得選擇嘅好處喇。

引用:我相信每間學校既老師都有智慧揀到有條件既

原帖由 nuinuimummy 於 15-03-16 發表
我相信每間學校既老師都有智慧揀到有條件既學生,但係目無表情無心機係反映老師既操守及待人處事既態度。
...

有條件的學生,當然係有大把好學校揀。
目無表情… 我可以視為嚴肅、認真、不苟言笑。
maybe 有時態度係双方面嘅。

引用:有條件的學生,當然係有大把好學校揀。 目

原帖由 Rattie 於 15-03-16 發表
maybe 有時態度係双 ...

醒目開學勳章

我女好多年前去過interview,佢話有個老師黑口黑面,一個就笑容滿面,我覺得,不可以單單以見面時一個老師的態度,去假設成間學校的老師都一樣

即是好似,我仔岩岩去完interview, 見的老師態度好好,笑容滿面,我都不會假設成校的老師都是甘,我只會“希望”全校老師都是

CrabPincers 發表於 15-3-17 07:36
我女好多年前去過interview,佢話有個老師黑口黑面,一個就笑容滿面,我覺得,不可以單單以見面時一個老師的 ...
我成曰覚得“面黑”同叫你“等餐死”係專登,睇你反应,好似見工禁,考埋你心理質素……

日常  睇法和我一樣  發表於 15-3-17 08:47

醒目開學勳章

引用:Quote:CrabPincers+發表於+15-3-17+07:36+

原帖由 Yanamami 於 15-03-17 發表
我成曰覚得“面黑”同叫你“等餐死”係專登,睇你反应,好似見工禁,考埋你心理質素…… ...
不出奇呀,但我估我女不會因為老師態度不好而不讀spcs, 當年收到信不收佢,喊到七彩,佢真係好鍾意間學校.........既校服

Rattie 發表於 15-3-16 22:49
maybe 有時態度係双 ...
說得對呀,我哋當年in 的時候老師也是很嚴肅,但我又覺得冇乜問題。問完阿囡就問我同daddy有冇嘢要問,當時我就同老師傾了很久,
氣氛亦變得緩和了很多,有講有笑,所以態度是雙方面的講法我認為是對的。

回覆:goodmama2003 的帖子

约40人

‹ 上一主題|下一主題