用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 請珍愛我們的男孩子
樓主: awah112
go

請珍愛我們的男孩子 [複製鏈接]

引用:如果放學時,各同學正在執書包,而其中一位

原帖由 S-Kwok 於 14-12-06 發表
如果放學時,各同學正在執書包,而其中一位同學因好奇剛從老師處收到的報紙內容,所以忘了執書包。

這時, ...
好奇心與不防礙別人,要取得平衡,社會係群體生活的!
我都有個超級有好奇心的仔,早兩年係幼稚園因為好奇而拆開老師件教具,可以欣賞佢有好奇心的,但別人的東西不能因為佢好奇而比佢整爛!
我仔而家小學,有時會話上堂悶而畫花自己本書,我覺得無問題,因為畫書唔等於佢無聽書!但試過手多畫同學本書,咁就唔得,要道歉,我同佢講,攞張紙自己畫都得,但人哋嘅嘢唔掂得!

引用:Quote:IloveJJ+發表於+14-12-8+11:58+係囉

原帖由 little_yolky 於 14-12-08 發表
老實講, 呢啲研究我真係唔知有幾多成真, 亦有研究Gender既學者表示男女的分別大部份源自後天。我唔太同意男 ...
你講嘅可能係一部份,但古今中外都對男女仔天生嘅差異有相似睇法!
用科學角度,男女仔腦部係有唔同,女仔腦部嘅血流量比男仔多,傳導物質例如多巴胺嘅多少有分別,仲有其他總總…
男仔嘅睪丸素比女仔高好多,睪丸素亦是構成較活躍嘅因素。
論遺傳,古時男性要打獵,當然要更活躍及更有精力,且無需太深思熟慮,捕捉獵物靠反應快,所以男性亦較衡動!
當然人有例外,總有較中性化嘅人!
我見我嘅朋友,有D大嗰個小朋友係女,就好易用返教女方法教細嗰個仔,但個仔依然無咁聽話!我有朋友都話唔明,覺得原來仔真係唔同!

引用:Quote:chansiub+發表於+14-12-12+15:25+個

原帖由 ha8mo 於 14-12-12 發表
我不是講放電
我想講碰撞
又唔係個細路唔想碰撞,係個呀媽唔想之麻!
你想講咩呢?
我仔好鍾意同我玩打架遊戲,不過同朋友仔唔玩得,係而家D家長掂都唔比人掂佢個仔之麻!

awah112 發表於 14-12-13 10:12
cy 個女好攞父母命啊~~~

男仔女仔好,品格上都同樣可以好有問題.

呢代女仔唔簡單,雖然女仔多數不會動手動腳,但女仔好識用把口去傷人,一年班有D女同學已識得要求同學給與零食,否則話唔會同你做朋友,又識細細聲講人是非,眼神動作擺明笑同學仔.

男仔反而少會咁樣,唔妥就大大聲鬧過,打過.男仔有時輸在唔識修飾自己,容易比人捉到曳,女仔有時好識時務,知道老師/大人鍾意D乜就做D乜,所以講真,有時女仔都難教,心嗰句同口嗰句唔同.

所以,女仔唔一定就好過男仔,男仔也有優點,大家所長唔同.男仔有時係百厭D,但佢哋頭腦都幾簡單架咋,做錯咗唔好太怪責佢哋,慢慢話比佢哋聽應該點做.比多D機會男仔啦!

引用:Quote:wan_sosin+發表於+14-12-13+23:47+男

原帖由 licpd 於 14-12-15 發表
在playground,我·真系見過有些女孩小小年幾已識你所說的,還沒見過小男孩這樣。:) ...
係囉,所以放大返少少男仔好嘅一面啦!

引用:Quote:原帖由+wan_sosin+於+14-12-13+發表

原帖由 洋蔥頭媽咪 於 15-05-05 發表
完全同意,仔有仔好處,女有女煩,講是非,攪小圈子,初中就拍拖攪攪振,曳/壞起上黎絕唔少野。
雖然我都係 ...
而家女仔好大膽!唔學我哋以前怕醜,好多主動識男仔!
我都喜歡同男性相處多些,講句說話直接D都無乜問題,女仔就要小心有D說話會令佢唔舒服!大人同小朋友都係!

引用:回覆+wan_sosin+的帖子 同女仔講野要小心

原帖由 scyauchris 於 15-05-06 發表
回覆 wan_sosin 的帖子

同女仔講野要小心,我同阿女講野都要想清楚,費事小小事變大件事。 ...
我同個仔講嘢無乜避忌,有時鬥下咀當情趣!例如我話,你D咁嘅仔吖!佢又話返我,你D咁嘅媽吖!
我話佢,乜你咁架!佢答,我係咁架喇!
呢D都是輕鬆氣氛的對答!
男仔比較玩得,有時都幾好玩架!玩到老公話我唔好跟埋個仔癲,話我哋一個傻的,一個癲的!但這樣已經可以建立到關係感情!
當然當我認真時,我仔都唔敢怠慢!但有關係在基礎上,我仔都係好鍾意我!

引用:Quote:wan_sosin+發表於+15-5-6+10:42+我同

原帖由 little_yolky 於 15-05-06 發表
係呀, D女真係容易受傷的女人嚟。

上星期日, 出街玩完嘢多坐的士返屋企, 因為爸爸要攞個三桶櫃, 咁叫大女 ...
真係難攪!比我有個女我真係更加頂唔住,我好怕要氹人,我細個都無人氹我,我唔識氹人,我個人有時都掘掘哋,都係對住男仔好D! 嘈到拆天都好,轉頭又攬返埋一齊!

引用:Quote:wan_sosin+發表於+15-5-6+12:40+真係

原帖由 little_yolky 於 15-05-06 發表
最攞命係我同你差唔多, 但依家要 "學" 氹人, 真係活到老學到老
萬分佩服!仔女係上天比我哋嘅終極訓練!

little_yolky  絕對贊成  發表於 15-5-6 12:58

引用:家有青少年,生人勿近作者:+汪培珽+|+休閒

原帖由 awah112 於 15-06-24 發表
家有青少年,生人勿近
作者: 汪培珽 | 休閒風尚 – 2015年5月20日 下午4:23
男孩子就是這樣,唔好話十多歲的男仔,我7歲個仔都有些少這樣的脾氣,未得佢批準,唔比影相,勉強就只會影到佢黑面嗰樣,平時答我會用唔多耐煩嘅語氣話:得啦!知啦!學校請家長去參觀,叫我唔好去,唔洗睇佢表演!
但我同佢其實關係好好,佢早幾日心情好,會同我講,唔可以無咗媽媽,平時都好鍾意同我傾偈,但就點都有佢自己嘅性格!
所以要明白男仔,佢哋處理關係就係咁!唔係佢唔鍾意你,係佢會定佢自己嘅界線!

引用:男仔特別得父母疼錫,因為好糊塗,需要額外

原帖由 cherrieshum 於 15-07-09 發表
男仔特別得父母疼錫,因為好糊塗,需要額外照顧,而且男仔又幼稚,搗蛋、粗魯和竊身。
一個仔等於三個女( ...
你形容得幾得意,我都無聽過1個仔=3個女!

我只聽過,1個SEN小朋友=4個細路,咁我等於有幾多個女呢

‹ 上一主題|下一主題