用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 想學英文溝通技巧
go

想學英文溝通技巧 [複製鏈接]

我仔7歲,佢係港島名校上緊二年級。成績中上,老師話佢英文聽寫都幾好,但我覺得佢ORAL一般般。佢好似冇乜信心講英文,日常用嘅生字亦唔多。我知道國際學校注重講英文,而且好鼓勵學生表達自己的想法,但係本地學校冇教呢啲。我覺得我仔成績再好,如果佢連表達自己都口窒窒,將來出嚟社會好輸蝕。

我上網搵到呢兩間專教英文溝通技巧的SavvyKids同 Speak-Up Fun, 有冇人上過? 一班幾多人?

10    0    0    0

有聽過係尖沙咀嘅SavvyKids, 好似唔錯,但係好似只教pre-school, 最多只到6歳 。
我女嘅同學有上過Speak-Up Fun,佢家長話都幾好,不停要佢吔練習講英文,例如介紹自己、屋企、興趣。一班6、7個人。不過因為我住新界,佢吔係銅纙灣上堂,所以我仲考慮緊。
如果你仔去嗰度上堂,記得返嚟呢到分享下。

親子王國/教育王國日誌以外之網誌連結已被管理員刪除

Thank you!

我前幾曰終於打咗去Speak-Up Fun問下課程,原來係兩個瑪利諾舊生留學回來開,都有啲信心保證,幫阿仔報咗名,一月開班。到時再返嚟update 大家

回覆:melodywang 的帖子

等待你的意見!

watch cartoon + net 1 on 1

王家爸爸    發表於 15-1-23 17:28

阿仔開左班啦!佢個班有六個小朋友,有幾個好似係國際學校讀tim。我隔住玻璃見到老師要佢吔逐個出黎講嘢,又玩吓遊戲。老師落堂後話阿仔開始有啲怕羞,不過後來都有問有答。老師仲寫底阿仔嘅表現,連一啲相吖,上堂片段電郵比我(好似有啲仲放左上website ^^)。佢話咁樣家長可以更清楚小朋友進度喎。

我問阿仔覺得點,佢話OK,不過唔多happy有小小功課。
我唸要上多幾堂先知佢講英文有冇進步到,暫時滿意啦!

melodywang, 我都想問,因為我個女都好怕醜,我想多滴機會讓她在人前表達自己。學校競爭好大,又多學生,我覺得她講得太少。你去間speak-up fun多不多機會叫d小朋友出來講yeh?

其實邊間唔係重點,最重要既係搵個人(最好係鬼佬)同佢講英文。

Chowrkl: 唔好意思,阿仔測驗遲咗覆。

佢吔上堂有電郵啲相、短片比我。基本上每個環節都會要小朋友企去課室中間講嘢,例如出嚟用英文介紹佢鍾意啲玩具,跟住逐個示範運用body lanugage,如企直、微笑、眼神,又用英文玩Lego遊戲,佢吔話可以訓練聽同講啲技巧喎,阿仔就話玩得好開心!不如你上去speakupfun網站睇下啦!

王家爸爸:外藉老師固然重要,但我諗小班可以更令佢加強信心,對住一個人同一班人講始終有唔同嘛!

回覆:melodywang 的帖子

請問收費多少,我都有興趣報讀

回覆 melodywang 的帖子

好! 我都想比個仔講多D英文,雖然學校已經有,而且有上補習班,等你消息! :)

回覆:想學英文溝通技巧

請問除了Speakup fun,大家仲有冇推介?家住新界,去銅鑼灣真係太遠⋯

回覆:夏至瑾瑜 的帖子

可否都pm我 thx!

引用:Quote:dbbcowmama+發表於+15-3-8+10:58+請

原帖由 夏至瑾瑜 於 15-03-10 發表
Trinity或其他英語說話訓練,
我識有間幾好, 在太子的,
如果樓主有興趣, 我把它的資料pm給你.
可否都pm我 thx!

回覆:夏至瑾瑜 的帖子

I want too, PM pls

回覆:想學英文溝通技巧

I want to.know, pls PM, thanks.

回覆 夏至瑾瑜 的帖子

請問太子的在那裏,學得好嗎?和收費?
‹ 上一主題|下一主題