用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 自閉寶寶 找a+adhd小學生的家長分享交流
go

找a+adhd小學生的家長分享交流 [複製鏈接]

我兩個仔仔都是a+adhd,都有吃藥,就讀主流小學,2和3年級。

1    0    0    0

回覆:找a+adhd小學生的家長分享交流

我仔2樣都有,最近懷疑讀寫障礙添,唔洗食藥。

幾年班,做功課困難?我大仔做功課超慢,成日想玩,不想做功課,晚晚玩做功課玩到11點,他不累,我看他做功課就累死了

囝囝二年班,食葯后功課做齊及快咗,但仍有漏做情況。吃藥后並沒有失眠或胃口不良,但行為差咗及多咗小動作如經常眨眼,剝手皮等。吾知你們小朋友有否這情況?

回覆:Joba 的帖子

大仔三年班,吃1粒,二仔二年班吃半粒。吃完無特別反應,吃飯反而專心吃,吃比以前多。但入睡就差不多,他們一向很難入睡,10:30上床有時差不多12点才入睡。
大仔吃完在學校較合作,一忘記吃,老師就知,但在家吃了,我又看不到有什麼不同,都無比較合作
二仔就好些,他吃了做功課有比較專心,也比較快,可能二年班功課还比較少和容易。

我大仔,在幼稚園時,個教育心理學家成日懷疑佢有ADHD,最初要求佢轉排S位添,彼來兼收老師覺得佢跟到,就無轉,後來,K3時,佢又寫埋信俾我帶去睇精神科,話認為佢有ADHD,但精神科醫生就唔覺佢有,只係話A仔,係容易俾人覺得佢唔專心,因為喜歡自己諗感興趣的事。咁就話要上小學再觀察下先。現在升了小一,老師係有話佢有時唔專心,但你提咗佢又可以控制到,做功課都肯,唔太慢,成績就中上。咁到底佢洗唔洗食藥呢?
‹ 上一主題|下一主題