用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 有冇人試過食魚油丸後仲 HYPER?
go

[過動] 有冇人試過食魚油丸後仲 HYPER? [複製鏈接]

我仔做過私人評估話係 ADHD 傾向, 因為未夠六歲唔會確診.  最近比佢試一隻魚油丸, 食咗四日, 發覺佢比未食前仲 HYPER, 在家跳得仲勁, 未食前在家打筋斗的情況本已經開始減少, 食咗四日魚油丸後又打多咗筋斗, 係停唔到嗰隻.  有冇人試過食魚油丸反而仲 HYPER 咗?
   4    0    0    0

食緊邊隻? 會唔會唔啱佢食.
我仔食V字頭個隻, 食左個多月,暫時唔覺得行為同平時有乜分別,
因佢未食都係一時乖一時百厭, 呢幾日凍左著多左衫佢就無咁活潑
但因胃口好左,我會KEEP 住食.

我唔係食 v 呀, 我食一隻叫 top care 的, 在護協買的.
我而家停咗, 我大女都有食, 仲在觀察階段, 而家等大女食晒後可能試吓 v.

仔仔唔係ADHD,不過想佢增加專注力同zzz得好D,比V字佢做supplement,暫時食0左大概2星期左右,明顯覺得佢大大大食0左,情緒同zzz都穩定0左。
不過其實懷疑佢係資優仔(未夠6.5,雖做test,但唔能夠確診),就發覺佢冇以前進步得咁多驚喜。

Lam3Tai 發表於 14-12-5 15:37
仔仔唔係ADHD,不過想佢增加專注力同zzz得好D,比V字佢做supplement,暫時食0左大概2星期左右,明顯覺得佢 ...
哈,你個囝都係胃口好左好多
我囝因前排成日流鼻血,改左隔日食,
胃口即刻無咁好, 呢輪無流,想比返佢日日食.

Lam3Tai  阿仔而家日日食一粒   發表於 14-12-5 16:24

引用:仔仔唔係ADHD,不過想佢增加專注力同zzz得

原帖由 Lam3Tai 於 14-12-05 發表
仔仔唔係ADHD,不過想佢增加專注力同zzz得好D,比V字佢做supplement,暫時食0左大概2星期左右,明顯覺得佢 ...
可否pm我系食邊只?

Lam3Tai  pm-ed  發表於 15-1-28 08:29

回覆:chanwendy 的帖子

我個女試咗幾隻都係 仲hyper 過唔食。

annie0517 發表於 15-2-27 17:47
我個女試咗幾隻都係 仲hyper 過唔食。
你食過邊隻?

回覆:chanwendy 的帖子

我囡食左v 字頭,兩個星期。暫時唔覺有改善。餵口就真係好左。

因我囝唔係日日食, 2、3個月來共食左1.5盒,
胃口已無初時食咁好, 有時都係無乜胃口食野,
扺抗力好左, 有時少少傷風鼻塞過一、兩日會自己好返.
呢排真係乖左, 老師都係咁講(不過老師成日話佢唔係ADHD,叫我唔好擔心).

呢個年假,我日對夜對佢, 真係好聽話,
捉佢讀書,默書成個鐘都無怨言,唔知係佢長大左,
我管教嚴左,還是魚油丸有效

我仔仔唔識吞藥丸,D魚油丸又咁大粒,有咩好方法可以教仔仔舌藥丸呢?

mytsoi 發表於 15-3-3 16:45
我仔仔唔識吞藥丸,D魚油丸又咁大粒,有咩好方法可以教仔仔舌藥丸呢?
我叫佢放入D, 然後飲水, 好快吞到.
不過佢有時鍾意咬黎食

I_O_U_baby 發表於 15-3-3 17:11
我叫佢放入D, 然後飲水, 好快吞到.
不過佢有時鍾意咬黎食
試過啦,但佢吞黎吞去都吞唔到,成日都攪到作嘔

mytsoi 發表於 15-3-3 17:28
試過啦,但佢吞黎吞去都吞唔到,成日都攪到作嘔
咁真係無法子, 一個個小朋友唔同,
係吞唔到就吞唔到,我有個親戚中二都仲未識吞,要食藥水.
唔識吞可以溝落湯、飯餸或果汁度, 不過好腥,唔知肯唔肯食.

I_O_U_baby 發表於 15-3-3 18:21
咁真係無法子, 一個個小朋友唔同,
係吞唔到就吞唔到,我有個親戚中二都仲未識吞,要食藥水.
唔識吞可以溝落湯 ...
唉..無計,依家我都係剪開個膠囊,整落匙更比佢食諗緊買液裝omega 3比佢食

引用:我仔仔唔識吞藥丸,D魚油丸又咁大粒,有咩好

原帖由 mytsoi 於 15-03-03 發表
v字頭果隻唔大粒,我2個仔女都有食,都食左幾年,除左抵抗力好左,情緒都穩定左

patpat234 發表於 15-3-17 15:01
v字頭果隻唔大粒,我2個仔女都有食,都食左幾年,除左抵抗力好左,情緒都穩定左

...

Please PM me which one, thanks a lot

引用:Quote:patpat234+發表於+15-3-17+15:01+v字

原帖由 TinTinMame 於 15-05-30 發表
Please PM me which one, thanks a lot
bk置頂廣告果隻

回覆:有冇人試過食魚油丸後仲 HYPER?

我女食更2星期,大食左好多,我用司覺脱溝,日日追我食

‹ 上一主題|下一主題