用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 如何選擇PN/K1 Offer
go

如何選擇PN/K1 Offer [複製鏈接]

睇到好多Post都系討論Offer嘅選擇,我都面臨同樣嘅問題。先講講自己嘅惗法。

考慮1:地點
比重: 15%
呢項好容易惗,例如校車單程1個鐘內我可以接受。

考慮2:學校硬件
比重: 10%
呢項都好易睇,好易惗。大家都鐘意新D,大D,幹凈D,有Outdoor,出入方便,安全......

考慮3:學校軟件:辦學目標,決策人的專業素質,學校行政管理。
比重: 30%
學校目標是否以賺錢為優先?課程設計?能否搵到合適的老師職員?保持並不斷提高專業水平。與時並進。
呢項好緊要,但好難得到完整嘅資訊。好多時見到D家長由面試,同學校嘅電話,同個別老師幾句對話,甚至員工是否有笑容,笑容是否勉強來判斷系唔系鐘意某間學校。呢D都系好片面同唔可靠的主觀判斷依據。除非你系校董成員OR識得校董/校長,否則呢項對大部分家長來講都無法客觀評估。只可由用家Share經驗,口碑,傳聞,學校網頁,Open Day/Interview 嘅觀察來評估。

考慮4:同學
比重:15%
一間學校好唔好,一半要睇入學學生嘅素質。正如一道好菜,除左廚師要勁之外,食材都要好先至得。
而學生素質,某程度也和同家長素質掛鉤。學生如果整體素質不匹配,學校好難教得好。
神校/名校點解好,有個重要原因就系學校可以選到最好素質嘅學生。出來嘅結果自然好,呢個系互為因果。,良性循環。
去到唔同類型嘅學校Interview,好明顯感覺到面試嘅家長小朋友都唔同類型。

考慮5:學校課程是否合適小朋友性格
比重: 5%
呢項聽落好緊要,但其實冇太大嘅意義。人是非常復雜同非常難了解嘅。好多人咁大個自己都未必了解自己嘅性格能力。何況要了解不斷成長改變中的幼童。好多家長只是“希望”自己嘅小朋友如何如何,例如英文/中文學好D,學術深D,Presentation好D,品格好D,自理好D,適應團體生活,學習Social Skill......等等。但是一間學校是否合適某個小朋友,真系好多不可控因素影響。好難預先估計到。好多時要上過一段時間先有所感悟。因此家長對同一間學校嘅評價,可以系完全相反嘅。神校上過都有人覺得不外如是。口碑好差嘅學校都有人覺得好好。

考慮6:錢
比重:0%-50% 平均25%
視乎各個家庭經濟狀況,比重可以好唔同。
最緊要系,最貴未必最好。有D學券學校好過一D九龍塘貴貴私校

對於點選擇Offer,大家又如何考慮?
   3    0    0    0

回覆:如何選擇PN/K1 Offer

其實最重要係學校有有冇俾offer你...
到你offer多到唔識揀嘅時候,再慢慢想也未遲…

可能我過分擔心個B冇書讀,報左十幾間學校,Interview 左7間,已有4個Offers,2個waiting,1間未有結果,所以都需要好好地諗下,只留位想要嘅,唔好霸住D學位。所以都寫低自己D諗法睇下有冇版友有更好嘅選擇思路。

引用:睇到好多Post都系討論Offer嘅選擇,我都面

原帖由 charger 於 14-12-04 發表
睇到好多Post都系討論Offer嘅選擇,我都面臨同樣嘅問題。先講講自己嘅惗法。

考慮4:同學素質重要

我覺得am or pm offer都好重要

升小前景都要考慮,俾我係佔30%

回覆:karinawong1031 的帖子

我覺得學校課程是否合適小朋友好重要,有d小朋友適合傳統教學,有d適合IB,如硬要將適合傳統教學既小朋友讀 IB,小朋友會讀得好辛苦

回覆 vincentchun 的帖子

同意,不過報N同K,小朋友仲咁細,好難睇到佢係咩TYPE,所以真係好煩惱

karinawong1031 發表於 14-12-4 22:49
升小前景都要考慮,俾我係佔30%

系,冇錯,呢個都好重要,除左選龍校之外,應該點評估至啱?

sheepyland 發表於 14-12-4 22:29
我覺得am or pm offer都好重要

同小朋友嘅生活習慣配合都好緊要,但好多名幼稚園到K2,K3都只有全AM或全PM。到時都要適應。

回覆 charger 的帖子

主要睇派小學情況,除咗龍校同半龍,雖然大多數都係靠大抽獎,但係派到咩學校某程度上都反映該校學生家長既喜好、學生的能力同學習水平。唔一定要好谷學術,但係如果學校可以培育到小朋友愛學習,求知慾強,性格主動,其實呢啲都會反映响家長點樣去揀學校同派到咩學校

12月B,同時有PN 及 K1 am offer! 大家會選擇?

考慮5:學校課程是否合適小朋友性格

引用:12月B,同時有PN+及+K1+am+offer!+大家會

原帖由 meri1231 於 14-12-05 發表
12月B,同時有PN 及 K1 am offer! 大家會選擇?
我都想知。thx!

引用:回覆+charger+的帖子 主要睇派小學情況,

原帖由 karinawong1031 於 14-12-05 發表
回覆 charger 的帖子

主要睇派小學情況,除咗龍校同半龍,雖然大多數都係靠大抽獎,但係派到咩學校某程度 ...
好多學校都冇公布升小結果,邊度搵資料?有公布D學校,我見到隔一年升小結果有好大唔同。我覺得好難參考。

回覆:keep-calm 的帖子

有冇招數點睇學校是否適合自己個小朋友?

引用:12月B,同時有PN+及+K1+am+offer!+大家會

原帖由 meri1231 於 14-12-05 發表
上到K1何必要浪費時間金錢和小朋友的青春?將來大把機會留給你考慮repeat。

小朋友大個左可能會怨你點解我老過曬D同學

引用:睇到好多Post都系討論Offer嘅選擇,我都面

原帖由 charger 於 14-12-04 發表

你分析得非常好。

我個人rating最重係軟件,同你一樣(即老師質素,有無愛心,係咪小班教學,學校行政安排係咪systematic etc)。

其次係學校硬件,咁細個返幼稚園,理應係learning through play, 所以空間感同校舍規模我個人覺得幾緊要,的確有朋友個女因為間學校校舍太細,返左1個月學同我朋友講返學好悶,學校好悶。

同學質素亦係非常重要,小朋友模仿力超強,朋輩影響力不能睇少,家長響屋企點教小朋友,小朋友會響課堂上反映哂出黎,所以要睇同學質素,先要睇家長,暫時呢方面只能從interview時觀察。

以上純粹個人意見,不喜勿插。

回覆:charger 的帖子

‹ 上一主題|下一主題