用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 想賺錢定我仔真係咁差?
go

想賺錢定我仔真係咁差? [複製鏈接]

無可否認,我仔兩歲時只識發媽媽一個音,經健康院轉介到cac評估,我當時好擔心,帶左個仔去做私人言語評估,經評估後言語理解方面得一歲,當時中心建議我番密集(一個月包6堂言語治療,2堂音樂治療),番左1個月,老師話我個仔徐左語言,連小肌都好差,學野較慢,比同齡小朋友差,話佢踩介,但大肌同社交都好,,上了4個月,因經濟因素要退學,加上老師話經過幾個月進步了不少,我見個仔開始講多左野,但都係單字,決定唔番密集,淨係報一星期一次既言語治療,再搵私人既學前班上,上左兩天,pg老師話呀仔大小肌好差,空間感弱,成日橫衝直撞,好似睇唔到咁,仲話我之前帶佢上個個密集左咩?講到好似冇進步咁!又話佢眼神唔夠,跟著佢就叫我報多一日pre school,又叫我報佢地既職業治療班!唔好上密集小組!聽到後好唔開心,好想喊,到底我信邊個好?其實佢地係咪想賺錢??

0    0    0    0

引用:無可否認,我仔兩歲時只識發媽媽一個音,經

原帖由 chaserwai 於 14-12-04 發表
無可否認,我仔兩歲時只識發媽媽一個音,經健康院轉介到cac評估,我當時好擔心,帶左個仔去做私人言語評估 ...
我覺得你而家有點迷惘,睇完你咁講,我估不是信邊個,而係兩邊都係睇緊當時嘅情況,幼童嘅成長很快,轉換環境又會對佢地有影響,所以不要太擔心呢!
我見過好多幼B細細個時已去不同機構做評估,但二至三年左右內都要再做評估,所以你可持續了解小朋友的變化,不同立即決定做大量不同類型的訓練,如果能力可以,做密集訓練是有需要。。。。明白經濟始終都是一個問題。。。!

回覆:SA同學 的帖子

咁你覺得我應該上番密集定普通pre school好?

我諗做任何訓練都好, 只得4個月時間, 是難睇到明顯進步, 如果經濟不許可, 先選比較重要的堂去做, 例如, 言語治療, 其他可以睇下有無一些小組上, 價錢比較經濟., 家長又可去上一些講座, 學習多些家居訓練技巧, 每天在家多做, 進步先會大的

回覆:pocoyo123 的帖子

我而家就係報左言語治療,一星期一堂

回覆:想賺錢定我仔真係咁差?

只是做過言語評估?見你所描述,你仔仔好似需要做個全面評估喎,有時可能某d問題而影響言語,並唔係唔講嘢就一定關言語治療事架,如繼續估估下又燒銀紙,不如重新去評估過

醒目開學勳章

引用:無可否認,我仔兩歲時只識發媽媽一個音,經

原帖由 chaserwai 於 14-12-04 發表
無可否認,我仔兩歲時只識發媽媽一個音,經健康院轉介到cac評估,我當時好擔心,帶左個仔去做私人言語評估 ...
政府排左幾時評? 如評到有需要會有每月津貼, 不過我仔冇羅到, 未能提供更多資料

回覆:想賺錢定我仔真係咁差?

‹ 上一主題|下一主題