用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 沙田英藝真的沒有值得讀的地方嗎?
go

沙田英藝真的沒有值得讀的地方嗎?

有無mama可分享下有無可取的方面呀。
學術,升小,師資,語境等等

回覆:JanCal 的帖子

我都想知呀!有冇爸媽可以分享下?

點解咁講?我有Pn offer,唔覺得係你講到咁差啫

回覆:沙田英藝真的沒有值得讀的地方嗎?

優點:校舍新,有net,容易入
缺點:貴,負面新聞多,老師green,男net多,教深一年,B6人多。

我小朋友今年9月開始PN,我對學校都滿意,每星期小朋友都有新歌登埸,佢返學開心,成曰提住老師,係屋企成曰唱唔同嘅歌,仲叫我一齊拍手唱,有英文及普通話歌,學費是貴的,但我初時有九龍塘學校offer,計過學費和校車仲貴過英藝,加上小朋友只有兩歲我真係唔放心佢噤細搭校車,最後都選擇英藝,學校亦剛去了旅行,b6是有的,本地家庭都佔大多數,學術係深,D中文字已教牀,果,差不多每天都有功課,多數是填色,現在開始畫下線,頭兩個月都有換老師,我初時都有擔心同校長反映,但我發現對小朋友影響不大,其實最主要是環境改變才令小朋友抗拒,現在老師也很好,我凑放學問小朋友情況都詳細回答。因為係新校,升小應該未有資料。我初時都因為學校負面新聞有擔心,但我嘅大前提係小朋友開心同唔抗拒返學,佢又pick up到英文同普通話,所以我哋都放心俾佢讀。希望D資料幫到你。

引用:我小朋友今年9月開始PN,我對學校都滿意,

原帖由 Anjen1226 於 14-12-05 發表
我小朋友今年9月開始PN,我對學校都滿意,每星期小朋友都有新歌登埸,佢返學開心,成曰提住老師,係屋企成 ...
我都滿意學校,我個仔今年K1,之前係呢間讀Pn,其實都唔太多大陸人,都係香港用家為主!
英普真係不錯,我見仔仔都pick up到,無問題!

最緊要係,佢日日都開心返學,返到屋企自動做功課!

但學費就真係貴咗d,今年學費$4800,仲要交十二個月

謝謝分享
其實我都唔知它是好是差。
只不過周圍人常說它不好,我又不肯定是什麼不好
相反,我想聽一d 在學mama的意見有什麼可取可反映真實情況。

有這個分享很好。我都考慮緊會否讀英藝(已交留位$),因為好似上面咁講D人都話她不是太好。仔仔同時有啓思(帝堡城), BOXHILL (火炭) & THINK 朗思(馬鞍山) OFFERS, 但地點都係英藝最方便,所以諗緊其他交唔交留位$。

其實嗰日面試見到勁多net
學校環境都ok
所以也不知為什麼它給人的comment 不好
我見上面分享學術上應該無問題丫

引用:其實嗰日面試見到勁多net 學校環境都ok 所

原帖由 JanCal 於 14-12-05 發表
其實嗰日面試見到勁多net
學校環境都ok
所以也不知為什麼它給人的comment 不好
因為佢之前太多負面新聞,第一印象已經唔好

回覆:Greenhouse009 的帖子

負面是學校機構本身定係讀沙田分校

引用:負面是學校機構本身定係讀沙田分校 +

原帖由 JanCal 於 14-12-05 發表
負面是學校機構本身定係讀沙田分校
之前報導的唔係沙田分校

我係用家!返左四個月,覺得學校初期都肯聽家長意見,是欣賞的!但不斷見到轉net, 轉班主任,轉普通話老師,連一位較好的主任都没有做了!
雖然本地老師係年青,可能較有活力,但經驗不足,很多事情都處理不好!
如果係大B, 自理能力高,我覺得較值得讀!
因老師根本没有時間去教自理,而我見大部分小朋友都未handle到教深一年的課程!

引用:我係用家!返左四個月,覺得學校初期都肯聽

原帖由 Gus123 於 14-12-05 發表
我係用家!返左四個月,覺得學校初期都肯聽家長意見,是欣賞的!但不斷見到轉net, 轉班主任,轉普通話老師, ...
咁我個仔可能好彩,兩年都無轉過班主任!
我都覺得如果細b,深一年的課程可能係比較難pick up !

回覆 Gus123 的帖子

我女選kln tong 美藝PN. 亦無換過老師. 我都推介英藝俾d 朋友. 因貪佢唔popular, 咁即一班唔會太多人, 唔需要同人share 咁多老師resource, 有多d 老師attention. 我鍾意英藝學術深同教得都好

我想問,我個仔已有下午pn offer,但我個仔係12月b,要下年12月先可返學,咁我都要交12個月學費?

英藝學費真係有d貴
何得何能?  仲貴過d 老牌名幼

回覆:babyjk2013 的帖子

可以睇下之前新聞,天水圍德怡幼稚園開左20年,今年校舍俾英藝超過兩倍租搶租左。羊毛出在羊身上,當然學費要貴。從此天水圍區得返兩間英藝有英普班,消滅同Grade對手,獨市生意,冇競爭,價錢可以掌控。呢D係高明的行銷策略。

向好果方面捻,英藝provide左safety net 俾中慘家庭,有錢就有英普班讀。佢D課程都可以俾小朋友學到英文普通話。所以有D家長都收貨。其實最終都要捻捻,你送小朋友入幼稚園係為乜?

我都唔知開心定咩
我剛剛搬入元朗
得番英藝仲接受申請
in完即收我女pm

其實英普定主流班好

我會揀英普, 希望學校編我個小朋友入英普班啦.