用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 宣道幼稚園 k1 interview 形式是怎樣?
go

k1 interview 形式是怎樣? [複製鏈接]

請問有無人可以分享上年的 interview 形式是怎樣?

7    0    0    0

我未去,不過我會放棄去面試原本19號下午430pm,浸會已經收佐我仔,老公又話宣道甘遲先面試,通常好多都系之前入吾道喜歡的學校先會去,所以老公話可以吾去。

如果一間學校的面試時間和結果通知都比其它學校遲,一般的看法是: 這間學校肯定不怕跟其他學校爭學生,有心的才來面試,如此也不會浪費大家的時間。  

聽說宣幼每年都有3,4 千人申請,當中選120人,假設正選全都放棄,最後也只是選出240人而已,相信他們都不是入不到其他學校而迫於無奈才讀宣幼的。

yes, 有無人知面試形式呢?

回覆:Celia0001 的帖子

上年係group interview, 一張枱大概五六個小朋友,家長坐後面。老師攞幾樣玩具如積木併圖車仔等(唔記得太清楚了)逐一叫小朋友玩。最後每家長派一本小圖書同講故事俾小朋友聽。過程好輕鬆,放心

引用:如果一間學校的面試時間和結果通知都比其它

原帖由 DD仔 於 14-12-16 發表
如果一間學校的面試時間和結果通知都比其它學校遲,一般的看法是: 這間學校肯定不怕跟其他學校爭學生,有心的 ...
非常贊成第一段,有心至嚟,無謂浪費大家時間

引用:上年係group+interview,+一張枱大概五六個

原帖由 mrs.frog 於 14-12-16 發表
上年係group interview, 一張枱大概五六個小朋友,家長坐後面。老師攞幾樣玩具如積木併圖車仔等(唔記得太 ...
上年有無in家長?

回覆 mrs.frog 的帖子

謝謝你!

回覆:k1 interview 形式是怎樣

想問要一位家長定兩位家長?

回覆:k1 interview 形式是怎樣?

我仔仔聽日in, 想知會唔會同家長對話。如問為何揀呢間學校,對學校有乜期望之類問題。thanks

家長講故事比小朋友聽?

回覆:sunnymama2 的帖子

我都想知,係邊個講故事

回覆:k1 interview 形式是怎樣

我剛interview完,我組三個小朋友,一個家長坐在小孩後面。只和小朋友玩,沒有問家長問題。問名字,眼耳口鼻,玩叠積木,顏色配對,收拾積木還老師,看書(不用講故事),玩手抓板,看大圖畫問問題,送禮物,過程很輕鬆,真的很簡單,有個小朋友很害羞,老師很细心,也主動叫她媽咪幫手。

回覆:臭豬脾 的帖子

請問手抓板係咩內容?

回覆:Reivaxbk 的帖子

形狀

回覆:mrs.frog 的帖子

請問整個interview連等候大約in幾耐?

今年interview 早左成個月?😨

因為今年宣道參加左政府個個用學卷留位計劃 , 留位deadline 跟政府 , 你可以上佢地個網睇睇

引用:請問整個interview連等候大約in幾耐? +

原帖由 sarah318 於 15-10-19 發表
請問整個interview連等候大約in幾耐?
連在教堂等叫名,in完都係半小時內

宣道系咩教學模式?注重中英數邊方面?thanks

‹ 上一主題|下一主題