用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 又一村升小如何?
go

又一村升小如何? [複製鏈接]

如題
   5    0    0    0

今年k3派位好好, 校長話好多都入到心儀學校, 有1/3學生入到名小

回覆:又一村升小如何?

今年即係而家考緊果啲?定上年?

引用:今年k3派位好好,+校長話好多都入到心儀學校

原帖由 kbaby001 於 14-12-04 發表
今年k3派位好好, 校長話好多都入到心儀學校, 有1/3學生入到名小
謝謝回覆
請問1/3名小是指私立同直資嗎?例如邊類學校?

回覆 kbaby001 的帖子

但無法在網上找到資料

我都想知, 可否分享? 謝謝!

I want to know too,  thx

引用:如題

原帖由 aircooler 於 14-12-04 發表
如題
大家都知,其實升小只係同居住區域有關,所以派甚麽學校不能作準,只需關注係究竟佢地嘅學生考到甚麽直資和私小呢?咁神秘,無公佈,我覺得不太看好了。况且這間學校架構非常緊密,職位分級非常精細,好商業化,如果係好一定公佈出來。

回覆 kim107 的帖子

請問你小朋友讀過又一村定有朋友讀過又一村? 咁清楚入面? 因為我有offer 呢間,想了解多d ,

回覆:kim107 的帖子

我識人讀緊,今年都offer,但應該會放位,因為只諗住做backup.只可以話係happy school,其他唔好有太大幻想。

回覆:mikisbb 的帖子

補充一下,我睇過佢K1的書,平均較淺,K1開始較大階英文字母,佢比K1上學期本英文書比我個仔睇,我個仔由頭到尾都識哂,但唔知K2之後有無追番。

引用:補充一下,我睇過佢K1的書,平均較淺,K1開

原帖由 kim107 於 14-12-06 發表
補充一下,我睇過佢K1的書,平均較淺,K1開始較大階英文字母,佢比K1上學期本英文書比我個仔睇,我個仔由頭 ...
我個女而家讀又一村學校K1, 英文書用Oxford本get set go, 有教大細楷字母同相關vocabs, 我覺得程度ok. 朋友中亦有仔女又一村畢業,自行入返心儀津小,當中亦有直資offer, 又一村K1係happy, 但自K2開始已開始較深,到K3已寫“國慶“這些生字。

引用:Quote:原帖由+aircooler+於+14-12-04+發表

大家都知,其實升小只係同居住區域有關,所以派甚麽學校不能作準,只需關注係究竟佢地嘅學生考到甚麽直資和 ...
其實學校有校長,主任同老師等職位,各有負責職務,何以見得是“商業”?學券kinder一定係非牟利,校長覺得唔需要以派位或升小成績作招徠,唔公佈有幾奇?呢位家長盡快放位係其他家長既喜訊,無謂hold住一間自己唔多欣賞又質疑既學校offer la, 留返比其他真係欣賞又一村學校既家長 la。你仔仔成K1書都識晒,相信大把神校招手,駛乜搵back up!

引用:Quote:原帖由+kim107+於+14-12-06+發表大家

原帖由 大白兔糖 於 14-12-06 發表
其實學校有校長,主任同老師等職位,各有負責職務,何以見得是“商業”?學券kinder一定係非牟利,校長覺得 ...
  其實諗住讀私小或直資都唔洗諗有學卷啦!因為有學卷學校一定唔深得去邊!

引用:Quote:原帖由+大白兔糖+於+14-12-06+發表其

原帖由 carol0914 於 14-12-06 發表
其實諗住讀私小或直資都唔洗諗有學卷啦!因為有學卷學校一定唔深得去邊!

...
講得對

回覆 大白兔糖 的帖子

hi, 我來緊又一村pm, 想請問 下午班  同 上午班 教既野 係咪一樣? 日日都有net ?

引用:補充一下,我睇過佢K1的書,平均較淺,K1開

補充一下,我睇過佢K1的書,平均較淺,K1開始較大階英文字母,佢比K1上學期本英文書比我個仔睇,我個仔由頭 ...
其實K1英文敎A 至Z好正常,我阿仔在KV時都係咁,講真,唔係個個有讀N,從最基本學起好正路!

引用:回覆+大白兔糖+的帖子 hi,+我來緊又一村pm

原帖由 mikisbb 於 14-12-06 發表
回覆 大白兔糖 的帖子

hi, 我來緊又一村pm, 想請問 下午班  同 上午班 教既野 係咪一樣? 日日都有net ?  ...
上下午課程應該一樣

回覆:又一村升小如何?

又一村有冇教phonics?

‹ 上一主題|下一主題