用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 失落中等结果
go

失落中等结果 [複製鏈接]

見到人地去揮手區而我只有等、等、等, 加上今日又凍又下雨, 有d失落!!
   1    0    0    0

回覆:ssannie9182 的帖子

一日未出result 都仲有希望,good luck

總有希望, cheer up!

回覆:失落中等结果

1月好多人放位,放心

加油,家下已有人不斷放位。
只係學校可能會等到1月尾,先一次過call waiting。今年都好的,學卷學校,唔駛俾人hold幾個位。

加油。1月、5月、7月和8月都有人放位。祝福你小朋友入讀心儀學校。

回覆 manmonster 的帖子

5,7, 8月都有人放位? 咁係呢段時間係咁寫求位信, work 嗎?

回覆 onefung 的帖子

只屬個人經驗,不一定每年皆是,請其他較具經驗的家長分享。
通常幼稚園於12月左右出 offer,每一輪已有更佳選擇的家長會即時放棄部份學位,1月左右應該有部份學位會 call waiting。一些家長幸運地有幾個「名幼」offers,一時下不了決定,會 hold 兩三間心儀的慢慢選,到5月學校要家長再交書簿費雜費時,一些家長不想浪費金錢會再放一些位,學校又會 call 一輪 waiting。這時會玩一輪旋轉木馬,收到更心儀學校 call waiting 的家長會放棄原有 offer,又有一些學位放出來。

7和8月是自己今年留意到 EK,有家人好開心話收到名幼級的 SC 和 KV call waiting。老實說,我也覺得意外。

至於寫求位信,有一句老掉牙的話:「唔寫一定無機,為了自己的寶貝但寫無妨」。

上述分享如有錯,請其他家長指正。寫這麼長的留意,一心只想勉勵家長不要放棄。大家加油。

同樣等待中

其實成日話1月好多人放位, 上年我囝囝考PN, 考10間, 9間waiting, 1間reject, 我明白安慰說話"好多人放位", 當時都好多朋友同我講放心, 之後會好多人放位, 但係事實係真係只得一間6月call番我之外, 我就冇收過其他學校電話, 直到開學, 而收我呢間係唯一我有寫求位的....

所以經歷話我知, 我只相信運數, 唉...咁多人waiting, 咁多人寫信, 我收唔到電話可能我排得太後了

祝你同小朋友好運 入到心儀學校

引用:其實成日話1月好多人放位,+上年我囝囝考PN,

原帖由 smilelulu 於 14-12-04 發表
其實成日話1月好多人放位, 上年我囝囝考PN, 考10間, 9間waiting, 1間reject, 我明白安慰說話"好多人放位",  ...
可能囝囝係龍細B, 舊年報了N間,學券的全部waiting , 至開學了一個call都無!幸好今年六月搵到另一間近屋企而有位剩的pm class!

引用:見到人地去揮手區而我只有等、等、等,+加上

原帖由 ssannie9182 於 14-12-04 發表
見到人地去揮手區而我只有等、等、等, 加上今日又凍又下雨, 有d失落!!
我有顧及無offer家長感受,就算有offer,都未有打算同人揮手

ssannie9182 發表於 14-12-4 08:39
me too.....第一個結果係waiting... 心情已經好down..
加上天氣... 其他學校仲要等.......... 連覆EK 都冇心機......

已經收到2封WAITING了. 冇咩心機. 其中一封係撞時間冇去面試.

一部分人會等到5月俾學費前才放位 但始終係夠學位的,但要辛苦打多幾個電話,加油!

今年一月尾學卷校中央註冊,推斷應該二月頭會有call waiting. 但之前問過某D非學卷幼,即使有家長提前放位,亦會等5月落大定先一次過call waiting

見到D家長有幾個OFFER, 唔知點揀, 就POST出黎問人意見.......但無OFFER嘅家長睇到呢D POST就好心噏......anyway, 唔好氣餒, 總有幼稚園有位剩.

vpo0615 發表於 14-12-4 11:37
見到D家長有幾個OFFER, 唔知點揀, 就POST出黎問人意見.......但無OFFER嘅家長睇到呢D POST就好心噏......an ...
agree...... 不過未到最後唔好放棄.... 雖然打定輸數......
但都諗定求位信先.........
好似六合彩咁, 唔買一定唔中...... 買左都叫有機會!~
大家都要努力呀.!~~~~

加油, 唔好氣餒呀~~~

manmonster 發表於 14-12-4 09:49
回覆 onefung 的帖子

只屬個人經驗,不一定每年皆是,請其他較具經驗的家長分享。

贊成....我上年同小朋友赧PN,最後都是在6月打電話搵到一間心水的即見即收.
(那間學校仲係D 派表時排通宵的.)

‹ 上一主題|下一主題