用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 deleted
go

deleted [複製鏈接]

del

0    0    0    0

回覆:ssshk 的帖子

完全冇關係,如唔係名校網,普通屋村幼稚園,通常都係同區家長就讀,大家都偏向屋企附近唔會跨區,所以個個都抽係幼稚園附近(即屋企附近)最好個間,點都有d抽到入去,咪好似好多人入!

回覆:學券幼稚園同大抽獎嘅關係?

即係有啲幼稚園post歷屆學生派位圖,例如post最多人升左去某一兩間小學,因為佢地好多人揀而又咁好抽中左?咁其他幼稚園啲學生一樣都可能會揀嗰啲小學架喎?唔好意思,想了解清楚

回覆:ssshk 的帖子

但唔排除有幼稚園校長與小學校長關係好,扣門位入,又或者小學收得多該幼稚園學生而又上到小學成績普遍很好,會偏向扣門時收該幼稚園生!

學校post出來的升小數據通常唔會分自行/抽獎/叩門。
所以你根本唔知比例。我聽過一間學劵幼稚園的簡介會,其校長公然話佢地歷介好多入一間地區性名津小(但兩校絶無聯繫)。後来朋友入讀後先知好多同學兄姐已讀緊所以細佬妹係必收生。

回覆:學券幼稚園同大抽獎嘅關係?

明白,即係啲數據只係總數,未知箇中係咩方法入到,因為之前聽其他媽媽講某啲覺券幼稚園易入某啲小學,我就諗乜唔係大抽獎?因為我冇讀嗰啲幼稚園,就諗係咪好難入嗰間小學?但而家經過你地解釋,明白左好多喇!唔該哂

‹ 上一主題|下一主題