用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 學券幼稚園和小學大抽獎嘅關係?
go

學券幼稚園和小學大抽獎嘅關係? [複製鏈接]

有啲問題想請教大家,有啲有學券幼稚園話冇直升、聯繫小學,但點解每年會大比例偏向升某些小學?扣除必收生,大家都係大抽獎姐,但見有啲有學券幼稚園公佈返自己大部份學生升去某些小學?例如升返區内同宗教嘅小學,冇受洗又得15分嘅學生一樣升到。咁同時想讀冇學券幼稚園其實對升津小派位機制反而冇乜幫助?(當然叩門出名啲)

0    0    0    0

引用:有啲問題想請教大家,有啲有學券幼稚園話冇

原帖由 ssshk 於 14-12-03 發表
有啲問題想請教大家,有啲有學券幼稚園話冇直升、聯繫小學,但點解每年會大比例偏向升某些小學?扣除必收生 ...
無,津小是抽簽,與讀那一間幼稚園無關,讀沙頭角幼稚園都可以抽到喇沙。

回覆:kbi 的帖子

大抽獎 即統一派位是按住址分校網去抽,唔可以跨區既!

引用:大抽獎+即統一派位是按住址分校網去抽,唔

回覆:學券幼稚園和小學大抽獎嘅關係?

呢個問題我都有喺小一嗰邊問左,而家明明地喇

因為成日聽到朋友話某啲幼稚園多數升咩津小,心中有疑問乜唔係大抽獎咩?其實學校post出來的升小數據通常唔會分自行/抽獎/叩門

其實如果心儀津小有機構/宗教背景,通常幼稚園都會揀同機構/宗教,咁自行和叩門機會都大d, 抽獎亦會排第一志願,所以出來結果會令人以為幼稚園和某些津小有聯繫,其實結果純粹係反映家長取向。

引用:其實如果心儀津小有機構/宗教背景,通常幼

原帖由 Elenalan 於 14-12-04 發表
其實如果心儀津小有機構/宗教背景,通常幼稚園都會揀同機構/宗教,咁自行和叩門機會都大d, 抽獎亦會排第一 ...
明白,多謝你地嘅分享呢

引用:其實如果心儀津小有機構/宗教背景,通常幼

原帖由 Elenalan 於 14-12-04 發表
其實如果心儀津小有機構/宗教背景,通常幼稚園都會揀同機構/宗教,咁自行和叩門機會都大d, 抽獎亦會排第一 ...
同意,所以學券幼稚園的小朋友,多數升讀附近的官津小學,甚少有直資/私小,未必係小朋友考唔到,而係家長冇報名。

‹ 上一主題|下一主題