用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 有限智能
go

[其他] 有限智能 [複製鏈接]

小二不是學習障礙, 被評為有限智能, 比例為一部不是TOP的電腦, RAM又唔多, 如太大量資料會有小小慢的情況.....

有小朋友系咁評估嗎?

現在老師給我仔默中默只默一段, 其他學生就默兩段, 幫他調適一下....
   3    0    0    0

小兒5歲半時評有限智能, 上到小學沒有申報學校, 到小二時學校同佢做左一份評估, 智能中下接近正常

P.S. 是我向學校提出做評估, 但學校唔肯, 最後, 我叫精神科醫生寫REF信比學校先肯同佢做

pocoyo123 發表於 14-12-4 01:01
小兒5歲半時評有限智能, 上到小學沒有申報學校, 到小二時學校同佢做左一份評估, 智能中下接近正常

P.S. 是 ...
我仔系小一成績惰後, 學校幫佢安排做評估, 到小二由教育署有人員同佢做評估,  智能屬中等, 有幾部份是中下接近正常, 學校現在給他功課調適...

pocoyo123 發表於 14-12-4 01:01

P.S. 是 ...
功課及默書有給他調適嗎?

小兒學校沒有任何調適比佢, 佢暫時成績係全級中等, 而且評估話佢一切正常.

回覆 pocoyo123 的帖子

真替你高興....你囝現在幾年級?

我囝現在小二, 剛被評估為有限智能我都擔心他成績墊底...

你有沒有特別幫忙他溫習及請補習?

小兒現在P3

當然有去上下D英文班和音樂, 其他就無啦

我本人是FTM, 所以功課和溫習都會跟足, 小兒本性是一個有學習心的小孩, 所以遇到情況是比想像中好.

你小朋友的學校程度深嗎? 學校會否比好大壓力家長和小朋友? 須知如果大人和小孩長期在壓力下學習, 是會比較難有好結果.
墊底都無辨法, 多讚賞, 小責罵, 不要令小孩失去學習的興趣和動力, 加油

pocoyo123 發表於 14-12-6 00:54
小兒現在P3

當然有去上下D英文班和音樂, 其他就無啦
我在職, 他放學後去補習社做功課回家, 我囝都系有學習心的, 不過成績好飄忽, 中文上落好大, 一次默書唔合格, 但下一次可以好高分, 其他科比較穩定成績.........學校知道評估後好像減少壓力給我及小兒....., 我亦一向是寬鬆的....我一直打算小兒中學去外國升學, 如果小學再是大壓力, 我們可能提早移民.....

引用:回覆+pocoyo123+的帖子 真替你高興....你

原帖由 angelaJJ 於 14-12-05 發表
回覆 pocoyo123 的帖子

真替你高興....你囝現在幾年級?
我有朋友輕度,同有限,佢地平均都有九字頭,加油

我係女仔 發表於 14-12-11 15:47
我有朋友輕度,同有限,佢地平均都有九字頭,加油
謝謝妳!

我想請問有限智能BB時有什麼特徵? 我女兒現在2.5歲,遲說話,聽指令差

回覆 我係女仔 的帖子

90幾是什麼意思?
如果智能評估計, 70分以下是輕度, 70-79是有限, 80以上是中下智能, 90以上是正常智能.

不過, 小朋友評估唔太準確, 好似亞仔咁, 當日己說明因言語問題, 令佢成份評估拉低左, 所以, 佢話過多兩年後再做可能又唔同左.

pocoyo123 發表於 15-1-26 17:01
回覆 我係女仔 的帖子

90幾是什麼意思?
我諗佢係話學校考試成績 :)

我女有讀寫障礙,視覺認知,大肌發展不良,協調問題,言語理解也是有限智能,overall中下智能,中英文測驗考試長期唔合格,數學還好,默書成績也上落大,以上問題是知道左唔夠3個月,知道後終於明白點解咁難教佢讀書,再去學用咩方法教個女,點先可以令佢易吸收,同埋安排佢做訓練,唔望佢會變叻女,只求幫到幾多得幾多,加油!

回覆:有限智能

小朋友是中下智能或有限智能的,除左讀書成績差之外,其他有比正常小孩差的情況嗎?

[img align=left]http://i46.photobucket.com/albums/f119/virgokaren/virgokaren_02.gif[/img]

我細仔同樣被評估為中下智力,因他有讀寫障礙,所以評分會差些。

引用:回覆+我係女仔+的帖子 90幾是什麼意思?如

原帖由 pocoyo123 於 15-01-26 發表
回覆 我係女仔 的帖子

90幾是什麼意思?
學校成績

我仔前日做左評估,話阿仔有限智能,最大原因係因為語言問題,所以拉底哂啲分

‹ 上一主題|下一主題